iPhone 15 Pro vs 15 Pro Max: який телефон краще купити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще один рік, ще один випуск iPhone. І знову, якщо ви хочете отримати найкраще з того, що може запропонувати Apple, вам потрібно звернути увагу на моделі лінійки Pro.

Ось уже кілька років Apple дотримується однієї і тієї ж базової диференціації своїх телефонів. Є звичайна лінійка, до якої цього року входять iPhone 15 і iPhone 15 Plus. Потім ідуть моделі Pro – iPhone 15 Pro і 15 Pro Max.

Лінія “стандарт” уже кілька років сповільнюється, отримуючи все менше і менше оновлень і все далі віддаляючись від моделей Pro. З іншого боку, моделі Pro, безумовно, є пріоритетними для Apple. Вони отримують усі “плюшки”, усі нові “фішки” і всі інновації, на які здатний гігант з Купертіно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Звісно, все це відбивається не лише на ціні, а й на якості цих телефонів. Дизайн, матеріали, зручність використання. Усе це не що інше, як преміум-клас.

Враховуючи всі ці переваги, з кожним роком стає все складніше зробити вибір між двома моделями Pro. Нижче ми наводимо повний огляд відмінностей між iPhone 15 Pro і iPhone 15 Pro Max, щоб ви знали, який з них краще вибрати!

Відмінності між iPhone 15 Pro і iPhone 15 Pro Max

Звичайні iPhone і Pro iPhone можуть істотно відрізнятися один від одного. Зміни стосуються обчислювальної потужності, дизайну, можливостей і практично всіх інших аспектів. Те ж саме не можна сказати про моделі Pro. iPhone 15 Pro і 15 Pro Max мають практично всі спільні риси, тому відмінності між ними набагато тонші. Однак є кілька ключових моментів, які можуть змусити вас зробити вибір на користь однієї з моделей.

Слід пам’ятати, що більшість технічних характеристик цих двох телефонів однакові. Купуючи iPhone 15 Pro або Pro Max, ви отримуєте новітній чип A17 Pro, нову 48-мегапіксельну камеру, титанову рамку, нову кнопку Action Button і (нарешті) порт USB-C. Ось ті відмінності, про які вам необхідно знати.

Розмір та екран

Почнемо з найочевиднішого: розміру цих телефонів. Як випливає з назви, iPhone 15 Pro Max трохи більше за свого побратима Pro. Це вже може стати для вас вирішальним фактором – хтось віддає перевагу великим екранам, а комусь потрібен просто хороший, компактний і кишеньковий смартфон. Першим варто вибрати Pro Max (якщо гроші не проблема), а другим краще зупинитись на Pro.

Але які розміри цих телефонів?

  • iPhone 15 Pro: 6,1-дюймовий OLED-екран з роздільною здатністю 2556 x 1179 пікселів.
  • iPhone 15 Pro Max: 6,7-дюймовий OLED-екран з роздільною здатністю 2796 x 1290 пікселів.

Щільність пікселів в обох випадках дорівнює 460ppi, тому вони однаково чіткі.

Обидва екрани підтримують змінну частоту оновлення до 120 Гц, колірне охоплення HDR і P3, а також яскравість піку 2000 нит. Їх характеристики практично однакові, крім розміру самого екрана.

Очевидно, це впливає і на розміри телефонів.

  • iPhone 15 Pro: 146,6 x 70,6 x 8,25 мм (5,77 x 2,78 x 0,32 дюйма) та 187 г (6,6 унції).
  • iPhone 15 Pro Max: 159,9 x 76,7 x 8,25 мм (6,29 x 3,02 x 0,32 дюйма) та 221 г (7,81 унції).

При цьому в обох випадках використовується найновіший матеріал Apple для преміальних пропозицій – титан. Вони також випускаються у тих же чотирьох кольорах: Black Titanium (чорний), White Titanium (білий), Blue Titanium (синій) та Natural Titanium (сірий).

Камери

Однією з відмінних рис лінійки iPhone 15 Pro є, звичайно ж, камери. І тут є суттєва різниця.

Обидва телефони отримали новий, покращений 48-мегапіксельний основний сенсор. Він більший, ніж у iPhone 14 Pro, що робить зйомку в умовах недостатнього освітлення ще якіснішою. Крім того, він підтримує змінні (цифрові) фокусні відстані. Це означає, що можна вибрати кілька встановлених значень, наприклад 24 мм, 28 мм або 35 мм, і встановити їх як параметри зйомки за замовчуванням.

У iPhone 15 Pro і Pro Max також використовується одна і та ж надширококутна камера, як і торік, нічого нового.

Однак ці два телефони суттєво відрізняються один від одного за можливостями зум-камери. iPhone 15 Pro отримав звичайний 12-мегапіксельний телеоб’єктив із 3-кратним зумом, що еквівалентно 77-мм об’єктиву. Проте в iPhone 15 Pro Max є те, на що ми чекали довгі роки: перископічний об’єктив з 5-кратним зумом, який дозволяє досягти оптичного збільшення 120 мм (еквівалент 35-мм об’єктиву).

Це означає, що iPhone 15 Pro Max стане чемпіоном (принаймні серед iPhone) зі зйомки з зумом. Якщо вам потрібна ця функція і ви постійно обрізаєте фотографії, телефон може стати вашим кращим вибором. Більше того, це також означає, що максимальний цифровий зум у Pro Max набагато кращий. Він досягає 25x, у той час як iPhone 15 Pro здатний лише на 15x зум.

Звичайно, цифровий зум – це не справжній зум, і подібне можна зробити в Photoshop, так що різниця тут майже штучна.

Сховище

Об’єм пам’яті – це те, що може вислизнути від уваги при порівнянні телефонів, але насправді це одна з найважливіших складових смартфона у повсякденному використанні. Знімати чудові фотографії та відео та зберігати всі ці цінні дані на новому телефоні – це чудово, поки не закінчиться вільне місце. Що тоді?

Як і у випадку з iPhone 14 Pro та Pro Max, в iPhone 15 Pro та Pro Max обсяг вбудованої пам’яті досягає 1 ТБ. Однак саме базові моделі можуть зробити сюрприз. Якщо в iPhone 15 Pro обсяг вбудованої пам’яті становить 128 ГБ – цілком розумний, але дуже обмежений у 2023 році, то в базовій моделі iPhone 15 Pro Max він дорівнює 256 ГБ. Це пояснює, чому Pro Max коштує дорожче: він надає більше місця для зберігання всіх цих фотографій та відео у форматі ProRes.

Акумулятор

І знову акумулятор є одним із відмінних факторів між моделями iPhone Pro та Pro Max. Це і зрозуміло – менший телефон повинен мати меншу батарею. Apple заявляє про 23 години відтворення відео на iPhone 15 Pro, тоді як iPhone 15 Pro Max може працювати до 29 годин. Це досить великий стрибок, але треба сказати, що навіть заявлена ​​тривалість роботи iPhone 15 Pro вражає, тому турбуватися про час автономної роботи не варто ні в тому, ні в іншому випадку.

Ціна та доступність

iPhone 15 Pro та 15 Pro Max доступні для попереднього замовлення з 15 вересня 2023 р., а офіційна дата виходу – 22 вересня.

Вартість iPhone 15 Pro Max становить 63 999 грн за модель з об’ємом пам’яті 256 ГБ. У той же час iPhone 15 Pro коштує 58 499 грн за версію 256 ГБ пам’яті. Тобто, по суті, за однакового обсягу пам’яті різниця в ціні між двома пристроями становить рівно 5 000 грн.

Вердикт

Отже, який iPhone купити? Повинно бути цілком зрозуміло, що саме розмір і вага будуть найважливішою відмінністю: незважаючи на 5-кратний зум, деякі люди все ж віддадуть перевагу більш компактному і легкому телефону. А якщо вам потрібен більший екран, вибирайте модель Pro Max.

Однак якщо вам не важливий екран, розмір і вага, і ви можете вибрати будь-який варіант, iPhone 15 Pro Max все ж таки має ряд очевидних переваг перед своїм меншим і дешевшим побратимом. Камера з найкращим зумом і більш тривалий час роботи від акумулятора – це те, чим не варто нехтувати, і це відчутна різниця у повсякденному використанні.

З іншого боку, чи це коштує 5 000 гривень (з поправкою на різницю в об’ємі пам’яті)? За великим рахунком, різниця невелика: обидва телефони — дорогі, одні з найкращих у світі, і обидва — чудовий вибір.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.