Топ-8 найкращих минулорічних смартфонів, які варто купити у 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Стати володарем нового смартфона останнього покоління – це, безумовно, круто, і маркетингові компанії старанно працюють над тим, щоб підвищити купівельний попит на найостанніші і найкращі моделі – і це правильно.

Але запитайте себе: чи дійсно вам потрібна ця злегка поліпшена система камер, цей невеликий редизайн, цей новий процесор з трохи більшою продуктивністю?

Зазвичай минає лише кілька місяців і той флагман, яким ви колись захоплювалися, стає попереднім поколінням смартфонів, і найчастіше, ви вже можете придбати собі такий самий чудовий пристрій за набагато менші гроші, віддавши перевагу старішому смартфону.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Крім того, флагманські смартфони не завжди змінюються кардинально з року в рік, модель минулого року цілком може бути такою ж гарною, як і модель цього року, а як бонус – коштують вони значно дешевше.

У цій статті представлені кілька найкращих торішніх смартфонів, які все ще варті своїх грошей.

Найкращі минулорічні смартфони, які не втратили своєї актуальності в даний час.

1. Apple iPhone 13

iPhone 14 – це чудовий смартфон, однак не можна сказати, що він сильно відрізняється від iPhone 13, який було випущено 2021 року.

В обох пристроях використовується процесор A15 Bionic, хоча в iPhone 14 він був злегка вдосконалений. В iPhone 13 такий самий об’єм оперативної пам’яті, як і в iPhone 14, тому в цьому відношенні ви нічого не втратите.

Також обидва смартфони оснащені системою камер з двох об’єктивів, тому різниці в якості знімків також немає. Обидва пристрої мають 6,1-дюймовий екран Super Retina XDR з роздільною здатністю 2532×1170 пікселів.

Незначні відмінності полягають у ємності акумулятора, батарея в iPhone 14 злегка більша, але на практиці ви не помітите різниці, оскільки iPhone 13 також має чудовий час автономної роботи.

2. Apple iPhone 13 Pro

iPhone 13 і 14 в основному однакові смартфони, чого не можна сказати про iPhone 14 Pro і його попередника iPhone 13 Pro.

Компанія Apple внесла деякі значні зміни в лінійку Pro у iPhone 14: відмовилася від вирізу на користь Dynamic Island і збільшила кількість мегапікселів камери.

Але навіть незважаючи на це, iPhone 13 Pro, як і раніше, варто купити у 2023 році. Так, у вас не буде Dynamic Island і процесора A16 Bionic, але це зовсім незначні компроміси.

Незважаючи на свою привабливість, Dynamic Island ще не довів своєї корисності, водночас iPhone 13 Pro не відчуває нестачі в продуктивності через дуже потужний процесор A15 Bionic.

Крім того, ви отримуєте OLED дисплей Super Retina XDR з частотою оновлення 120 Гц, тому в плані візуальної якості ви нічого не пропустите.

Що стосується камер, так, у вас не буде основного 48 Мп об’єктива, як у iPhone 14 Pro. Але це не велика проблема, оскільки система камер у 13 Pro і так дуже хороша. Ви навіть не відчуєте різниці в кількості мегапікселів при зйомці камерою iPhone 13 Pro.

Теж саме стосується і часу автономної роботи. Батареї ємністю 3095 мАг вистачає на два для помірного використання, що є відмінним результатом для будь-якого сучасного смартфона.

Єдиним недоліком iPhone 13 Pro є порівняно повільна дротова зарядка на 20 Вт, але ця ж проблема присутня і в iPhone 14 Pro.

3. Samsung Galaxy S22 Ultra

Samsung Galaxy S23 Ultra – це шедевр серед Android смартфонів, але все ж є вагомі причини віддати перевагу попередній моделі – смартфону Samsung Galaxy S22 Ultra.

Цього року компанія Samsung додала багато додаткових покращень до нової моделі, однак це не означає, що модель 2022-го року гірша.

Зокрема, Snapdragon 8 Gen 1 – це дуже потужний процесор, здатний впоратися з абсолютно будь-яким завданням, і він ще довгий час залишатиметься цілком актуальним, навіть якщо ви купили його сьогодні.

Вибираючи старішу модель, ви втрачаєте можливість використовувати 200 Мп основний об’єктив. Однак основний об’єктив на 108 Мп у S22 Ultra зовсім не поганий.

Система камер дає змогу отримувати знімки чудової якості, і хоча в S23 Ultra вона ще краща, різниця, найімовірніше, не буде настільки великою, щоб ви шкодували про свій вибір.

Також у S22 Ultra відсутнє оновлення у вигляді вдосконаленого зуму, але подібний функціонал у S22 Ultra теж не на останньому місці, загалом усе працює так само, як і в новій моделі.

В іншому ж усе практично однаково. Galaxy S22 Ultra оснащений акумулятором ємністю 5000 мАг і окремим слотом для розміщення фірмового стилуса S-Pen від Samsung.

Зрозуміло, оновлень ви отримуєте на рік менше, але вам, як і раніше, гарантовано отримання оновлень до Android 16 і оновлень безпеки до 2027 року. До того ж, ціна Galaxy S22 Ultra, з моменту його випуску, стала помітно нижчою.

4. Samsung Galaxy S22

Samsung Galaxy S22 продати набагато легше, ніж вищезазначену версію Ultra, тому що, як і iPhone 13 і 14, Samsung внесла не так вже й багато змін у Galaxy S23, порівняно з попередником Galaxy S22.

Що стосується дизайну, то відмінності є тільки в металевому обідку, якого немає у S22 порівняно з S23. Galaxy S22 в тактильному і візуальному плані чудовий, він легкий і досить маленький. Тут 6,1-дюймовий Dynamic AMOLED 2X дисплей, такий самий, як у S23, і така сама частота оновлення 120 Гц.

Процесор трохи поступається за продуктивністю, але різниця між Snapdragon 8 Gen 1 і 8 Gen 2 невелика, і помітити її складно. Новий процесор, безумовно, потужніший, але і старого більш ніж достатньо для виконання будь-яких завдань.

Хіба що у S22 немає варіанта на 512 Гб вбудованої пам’яті, майте це на увазі, якщо вам принципово важливий саме такий обсяг внутрішнього сховища.

Характеристики системи камер точно такі самі, але в S23 ємність акумуляторної батареї трохи більша. Чи має це значення? Можливо, але не дуже велике, оскільки Galaxy S22 має доволі тривалий час автономної роботи і заряду батареї вистачає на цілий день.

5. Google Pixel 6

Якщо вам потрібен смартфон на чистому Android, то зверніть увагу на лінійку Google Pixel. Останні моделі Pixel – Google Pixel 7 і Google Pixel 7 Pro – чудові смартфони.

Але в певному сенсі Google Pixel 6 є більш вигідною покупкою виключно через знижки, які ви можете отримати, поряд із пропонованими перевагами.

Відмінності в дизайні мінімальні. Pixel 6 має ту саму стилістику, що й останні моделі, і він був першим з Pixel, у якого з’явився культовий козирок для системи камер, хоча він і не має металевої окантовки, яка використовується в серії Pixel 7.

Однак це незначні відмінності, а в їхніх дисплеях відмінностей ще менше. Дисплей Pixel 6 трохи більший і має ту саму роздільну здатність 1080p і частоту оновлення 90 Гц, що й Pixel 7.

Система камер – сильний бік лінійки Pixel, а Pixel 6 і нині залишається одним із найкращих камерофонів. Тут вам доступні основний об’єктив на 50 Мп і надширококутний об’єктив на 12 Мп, які дозволяють знімати виняткові зображення та відео.

Кадри реалістичні, якісні і при цьому одні з найкращих, які ви можете отримати. Так, не вистачає телеоб’єктива із зумом, але його немає і на Pixel 7, оскільки тільки моделі з приставкою “Pro” оснащені телеоб’єктивами.

Час автономної роботи становить близько доби, і в цьому аспекті Pixel 7 стає більш привабливим варіантом.

Процесор Tensor G2 у Pixel 7 допомагає збільшити час автономної роботи смартфона порівняно з процесором Tensor першого покоління у Pixel 6. Крім того, процесор Pixel 6 більше перегрівається, особливо якщо грати у вимогливі ігри.

6. OnePlus 9 Pro

Протягом останніх двох років OnePlus пройшов через низку успіхів і невдач. Однак, OnePlus 9 Pro залишається надійним смартфоном і в 2023 році. Його переваги не втратили актуальності з моменту випуску в 2021 році і до сьогоднішнього дня.

За апаратним забезпеченням це один із найстаріших смартфонів у цьому списку, проте, Snapdragon 888 дуже потужний процесор. Навряд чи він вас підведе, оскільки він прекрасно справляється з усіма доступними на даний момент додатками та іграми.

Максимальний об’єм вбудованої пам’яті у OnePlus 9 Pro обмежений 256 Гб, але це все одно буде достатньо більшості користувачів. Системи камер на смартфонах від OnePlus традиційно вважаються неоднозначним технічним аспектом, тому приємно бачити, що OnePlus 9 Pro досягає успіху в цій галузі.

Він оснащений непоганою системою камер, і хоча він не зможе конкурувати з жодним із найкращих камерофонів, основний об’єктив на 48 Мп, телеоб’єктив на 8 Мп і надширококутний об’єктив на 50 Мп забезпечують отримання дуже якісних фотознімків.

Батарея ємністю 4500 мАг демонструє достатній час роботи пристрою протягом дня, але не більше. Тим не менш, однією з ключових особливостей цього смартфона є його зарядка.

У комплект входить Warp Charge потужністю 65 Вт, яка хоч і не є найшвидшою, але все ж залишає позаду більшість інших подібних зарядних пристроїв. За твердженням OnePlus, смартфон заряджається від нуля до 100% за 28 хвилин. Це приголомшливий результат.

Однак, при виборі OnePlus 9 Pro варто врахувати підтримку програмного забезпечення. Цей смартфон працює на Android 11 і, найімовірніше, не отримає стільки ж оновлень, як пристрої, що працюють на новіших версіях. Якщо для вас важливо використовувати останню версію системи, це варто врахувати.

7. Samsung Galaxy A53 5G

Не всі смартфони, які варто купити, обов’язково мають бути флагманами, деякі пристрої середнього бюджетного рівня також можуть бути дуже актуальними. Samsung Galaxy A53 5G безумовно є одним з них, і він демонструє справжню прихильність компанії Samsung середньому сегменту ринку.

Незважаючи на те, що Galaxy A53 5G не торкнулися глобальних оновлень порівняно зі своїм попередником на момент його випуску, у 2023 році він стане вражаючим пристроєм, який можна придбати за вигідною ціною.

6,5-дюймовий дисплей має роздільну здатність 1080p і, що найцікавіше, частоту оновлення 120 Гц, яка може дати фору деяким флагманським смартфонам.

Звичайно, процесор Exynos 1280 не вартий жодних нагород за продуктивність, він злегка млявий під час завантаження застосунків, але, як не дивно, він добре справляється навіть із вимогливими іграми.

На задній панелі Galaxy A53 5G розташовано чотири об’єктиви, які роблять непогані знімки. Ймовірно, цей смартфон не може зрівнятися з деякими іншими моделями, представленими вище, але якість камер у Samsung завжди була на висоті, і Galaxy A53 доводить свою спроможність навіть з використанням технологій нижчого рівня.

8. Google Pixel 6a

Смартфони середнього класу пройшли помітний шлях розвитку за останні роки, і серія Pixel A яскраво ілюструє цей прогрес. Доступний за ціною Google Pixel 6a продовжує лінійку Pixel 6 і, не дивлячись на появу Google Pixel 7a, він до сих пір залишається одним з найкращих смартфонів у своїй ціновій категорії.

Все починається з серця Pixel 6a – його процесора: Google Tensor. Цей продуктивний монстр знаходиться всередині багатьох інших моделей Pixel, включно з Pixel 6 і Pixel 6 Pro.

Це означає, що власникам Pixel 6a доступна висока продуктивність за нижчою ціною. Навіть через рік цей процесор все ще може скласти конкуренцію іншим флагманам.

Однак, це ще не все: завдяки сучасному, елегантному дизайну, він матиме чудовий вигляд поряд із флагманськими моделями смартфонів, а його OLED дисплей має чітку роздільну здатність 1080p, яку можна порівняти з екранами багатьох смартфонів, вартість яких значно перевищує його власну.

Як завжди, система камер є ключовою перевагою смарфтонів Pixel. У випадку з Pixel 6a компанія звернулася до свого минулого, повернувши об’єктив на 12,2 Мп, який був такий успішний для неї в попередні роки, і об’єднала його з надширококутним об’єктивом на 12 Мп.

Це чудова система камер, і хоча їй не вистачає більшої кількості мегапікселів, ніж у камер інших смартфонів, якість знімків все одно залишається на високому рівні. Pixel 6a – відмінний камерофон навіть у 2023 році.

Звичайно, він страждає від тих же проблем, що і його побратими. Процесор сильно нагрівається під навантаженням, а час автономної роботи не найкращий. Але навіть враховуючи ці нюанси, його недоліки легко пробачити, враховуючи настільки привабливу вартість.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.