Смартфони

iPhone 7 у 2023 році. Чи актуальний досі

Share

Про багаторічну актуальність iPhone можна складати легенди. Полягає це і в доробку “заліза”, і в затребуваності на вторинному ринку. Через що тактика купівлі яблучних флагманів минулих років, а не нових бюджетників на Android, у чомусь виправдана. Але що якщо розглянути ну дуже старий Айфон? Чи буде він актуальний через багато років і чи можна ним зараз повноцінно користуватися. Розберемося на прикладі iPhone 7 у цьому матеріалі.

Дизайн і зовнішній вигляд. Класика не старіє

Хто не впізнає Айфон з боку. А вже зовнішній вигляд iPhone 7 так тим більше. Цей дизайн здався Apple настільки успішним, що iPhone SE 2022 з боку навряд чи можна відрізнити від звичайної “сімки”. Якій цього року виповнюється аж 6 років. Невже хтось пам’ятає Андроїди тих років. А ось iPhone 7 все ще впізнають і цілком заслужено: воістину легендарний дизайн.

Корпус смартфона виконаний з металу і може бути 6 кольорів: чорний, сріблястий, золотий, рожевий, червоний і Jet Black. Останній був особливо гарний, щоправда, тільки на фотографіях. У реальності він збирав подряпини за кілька секунд і більше ніколи не мав блискучо-глянцевого вигляду. Зате ефектно і пил в очі, це так. На мій погляд, найхітовіші кольори сімки – чорний, сріблястий і золотий. Product RED зіпсувала біла передня панель, а так би теж увійшов до колекції найкращих.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За розмірами сьомий iPhone, напевно, ідеал ергономіки. Це той смартфон, який зручно тримати всім. Він упевнено лягає в руку і поміститься в будь-яку кишеню. Навіть товстий чохол не робить апарат надто громіздким. Гігантоманія, популярна зараз, явно зайшла кудись не туди, на мій погляд. Саме ті далекі габарити айфонів – те, що треба для зручної ергономіки.

На передній панелі величезні, за поточними мірками, рамки. У нижній частині так взагалі гігантська кнопка “Додому”. При цьому таке компонування забезпечувало ідеальну роботу сканера відбитків пальців Touch ID. Ні бічний сканер, ні тим більше сенсор в екрані той досвід не повторюють. Але рамки дійсно великі, це так.

Як плюс можна виділити наявність захисту від води і пилу за стандартом IP67. Але тут момент. Купити не розкритий iPhone 7 у 2023 році – з розряду прильоту інопланетян. А відремонтований смартфон гарантовано втрачає вологозахист. Хтось каже, що після офіційного ремонту відновлюють і захист IP, але віриться в це насилу, прямо скажемо.

Екран з минулого життя

А ось де iPhone 7 відстав у рази, так це екран. 4,7 дюймів – було мало мало мало мало не після анонсу моделі. А вже зараз так тим більше, коли діагональ дисплеїв стрімко наближається до 7 дюймів. Чи поганий екран iPhone 7 у повсякденному житті? Та не можна однозначно сказати, що прям жах-жах. Багато років такими дисплеями користувалися і нахвалювали фірмову Ретіну. Та й зараз екран сімки у вакуумі виглядає непогано. Але в порівнянні, звичайно, це провал для 2023 року.

IPS уже не тягне за контрастом з OLED, щільність точок низька. Ніяких софтово-залізних функцій немає. Не завезли навіть фірмового True Tone. Кольори хоч і виглядають натурально, але вже не вражають уяву і поступаються майже всім на ринку. Про глибину чорного і говорити не доводиться. Але, наприклад, кути огляду хороші і для якихось простих завдань екран цілком згодиться.

І як зауваження на полях – у ньому є 3D Touch, якого немає в айфонах уже давно. Незвичайні відчуття відгуку iOS саме на сильне натискання.

Продуктивність на рівні

Йдемо далі – продуктивність. На папері у iPhone 7 шансів на актуальність немає абсолютно. 6-річний процесор A10 Fusion і всього 2 ГБ оперативної пам’яті. Фатально це? Та взагалі ні. Як я вже згадав на початку, залізо у яблучних девайсів доволі живуче і свої 5 років актуальності відпрацьовують на всі сто. Тут вік трохи більший, але це не заважає сімці видавати непогану продуктивність.

Пограв у танки Blitz – стабільні 55-60 кадрів на високій графіці. Про простіші ігри й говорити нічого. Так, десь смартфон замислюється довше за звичний, десь підлагне і зафризить. Але вже точно це не рівень “списаного льотчика”, який ні на що не здатний. Середньобюджетники на Android не дають такої продуктивності (привіт, Nothing Phone). А тут старий Айфон за кілька тисяч рублів.

Камера: проста, але щось вміє

Камера в iPhone 7 одна і всього на 8 мегапікселів. Можливості її відповідні. Знімає добре лише в ідеальних умовах освітлення. Дивно, що в деяких сценаріях якість фото може вийти порівнянною з iPhone 13 Pro. Приклад прикладаю нижче.


До речі, конкретному в цих фото картинка мені більше подобається саме на iPhone 7. Зручний приклад вийшов, згоден. В інших сценаріях все не так райдужно. Подивимося на наступне фото.

Тут iPhone 7 зробив дуже темне фото. За кольорами і балансом білого 13 Pro також впорався краще і ближче до реальності. Якщо порівнювати за деталізацією, то сімка начисто програє більш сучасному побратиму. Зрозуміло, в камері iPhone 7 немає ні нічного режиму, ні портретного. Вночі на сімку бажано взагалі не знімати, краще просто насолодитися моментом (якщо є чим насолоджуватися). Загалом, підсумовуючи по камері: мінімальні можливості є, на цьому все.

Автономність і зарядка незадовільні

Щодо автономності. На Айфоні, який я тестував, акумулятор мав ємність 80%. Ще трохи і ремонт. Що на практиці. Сімка дуже швидко розряджалася, особливо під навантаженням. В іграх навряд чи можна розраховувати більше ніж на годину-півтори автономності. З новим акумулятором буде 2-2,5. У повсякденних завданнях без важких навантажень “нова” сімка видасть 3-4 години роботи. Мало, так, тут безперечно. Чого дивуватися, якщо оригінальна ємність акумулятора менша за 2000 мАг.

Щодо зарядки також усе сумно. Комплектний блок всього на 5 Вт. Можна заряджати більш потужною зарядкою, наприклад, ват на 10-12. Смартфон досить швидко накопичує заряд – близько години з 0 до 100%. Якщо розетка поруч, то варіант так-сяк можна застосувати в реальному житті.

Для кого може бути корисний

Кому ж потрібен такий компромісний смартфон. Насамперед потрібно озиратися на цінник. Б/в-варіанти можна купити до 5 тисяч гривень. Для дитини або літнього родича смартфон може бути корисним і навіть приносити задоволення під час використання.

iPhone 7 має задовільний IPS-екран, камеру, що знімає непогано вдень, і хорошу продуктивність. Замінити акумулятор і смартфоном можна користуватися як і будь-яким іншим. Тож дідусеві ще рано з’являтися тільки в історичних зведеннях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Google урізала флагманський чіп Tensor G3 у недорогому Pixel 8a

    Новий смартфон Google Pixel 8a, хоч і базується на тій же платформі Tensor G3, що…

    14.05.2024

    Експерти назвали топ 5 найбільш радіоактивних смартфонів

    Аналітики зі Stocklytics склали «Рейтинг смартфонів із найвищим рівнем випромінювання у 2024 році». У топ потрапили п'ять…

    14.05.2024

    Усі три версії Google Pixel 9 показали на реальних фото

    У мережі з'явилася серія фотографій усіх трьох смартфонів ще не представленої серії Google Pixel 9.…

    14.05.2024

    adidas Stan Smith — легенда стилю та фаворит мільйонів

    Теніс є спортом, котрий об'єднує мільйони аматорів та професійних гравців на всіх континентах. Гра має…

    14.05.2024

    Де і як подивитися презентацію Google I/O 2024

    Вже сьогодні, 14 травня, відбудеться щорічна конференція Google I/O, на якій очікуються великі анонси, пов'язані…

    14.05.2024

    У новій серії смартфонів Samsung Galaxy S25 з’явиться зручна функція «Керування акумулятором»

    Серія Samsung Galaxy S25 викликає ажіотаж завдяки появі потенційно новаторської функції - "Штучного інтелекту батареї".…

    14.05.2024