П’ять головних фішок камери iPhone 15

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Останні кілька років смартфони компанії Apple активно використовуються для зйомки різних шоу, музичних кліпів і навіть фільмів. Цього року iPhone отримали кілька значних поліпшень камери, а ми вирішили виділити найважливіші з них.

У першій половині вересня компанія Apple провела традиційну осінню презентацію, в рамках якої представила новий смарт-годинник Apple Watch Series 9 і Apple Watch Ultra, а також чотири нові моделі смартфонів – iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro і iPhone 15 Pro Max.

Основний акцент під час анонсу було зроблено на оновлені камери, оскільки тепер навіть базові iPhone 15 і iPhone 15 Plus отримали сенсори на 48 Мп, а iPhone 15 Pro Max взагалі може похвалитися перископом з 5-кратним оптичним і 25-кратним цифровим збільшенням. До того ж гаджети отримали низку програмних фіч, які не будуть доступні на попередніх моделях смартфонів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Новий сенсор в iPhone 15 і iPhone 15 Plus

Найсуттєвішою відмінністю від торішніх базових моделей iPhone 14 і iPhone 14 Plus став новий основний сенсор з роздільною здатністю 48 Мп і діафрагмою ƒ/1.6. Вона знімає істотно краще за попереднє покоління смартфонів. До слова, фотографії з такої камери цілком можна використовувати для банерів і плакатів.

Завдяки спеціальним алгоритмам, Apple вдалося вбудувати в iPhone 15 і iPhone 15 Plus додаткову опцію 2-кратного оптичного зуму. Вперше iPhone з двома камерами пропонують три рівні масштабування оптичної якості – 0,5x, 1x, 2x. Варто зазначити, що 2-кратне збільшення тут реалізовано методом кропу з фотографії вищої якості.

Неймовірна якість фотографій при невеликому обсязі

Як ми вже знаємо на досвіді iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max, зйомка з роздільною здатністю 48 Мп відбувається з невеликою затримкою, оскільки смартфону потрібен час на збереження файлів об’ємом до 100 МБ. До того ж користувачі не завжди згадують, що потрібно переключитися в спеціальний режим для зйомки у високій якості, і отримують стандартні фотки з роздільною здатністю 12 Мп.

Використовуючи можливості обчислювальної фотографії, Apple впровадила функцію зйомки фото в надвисокій роздільній здатності 24 Мп на основну камеру. Вона ввімкнена за замовчуванням. Компанія заявляє, що так користувачі отримають неймовірну якість зображення за практичного розміру файлу, який ідеально підходить для зберігання та обміну фотографіями.

Звичайно, режим ProRAW з роздільною здатністю 48 Мп на “Прошках” нікуди не подівся. До того ж у користувачів моделей iPhone 15 буде можливість використання більш компактного формату HEIF для зйомки в 48 Мп – так фотки будуть важити не більше 10 МБ.

Прокачана портретна зйомка

Крім апаратних поліпшень, смартфони серії iPhone 15 отримали кілька крутих софтверних фіч. Наприклад, портретна зйомка нового покоління, яка вирізняється чіткішою деталізацією, яскравішими кольорами і поліпшеною якістю за слабкого освітлення.

В iPhone 15 користувачі можуть знімати портрети, навіть не перемикаючись у портретний режим. Смартфон сам визначить, якщо в кадрі знаходиться людина або тварина. Також можна просто натиснути на екран для фокусування на потрібному об’єкті, а iPhone автоматично зафіксує інформацію про глибину, що дасть змогу пізніше перетворити фотографії на приголомшливі портретні знімки прямо в застосунку “Фото” на iPhone, iPad або Mac.

Бонусом до всього йде можливість перефокусування будь-яких фотографій у галереї.

Божевільний оптичний зум

Як і передбачалося, iPhone 15 Pro Max став першим смартфоном Apple з новою камерою, в якій використовується інноваційна конструкція тетрапризми. Вона забезпечує найдовший оптичний зум на iPhone – до 5х, що еквівалентно об’єктивам з фокусною відстанню 120 мм.

Новий телеоб’єктив в iPhone 15 Pro Max чудово підходить для зйомки крупним планом, фотографування дикої природи або будь-яких подій з великих відстаней.

Разом з оптичним зумом Apple також збільшила цифрове наближення до 25х. Демонстраційні знімки мають просто приголомшливий вигляд, але те, як камера покаже себе під час повсякденного знімання, ми дізнаємося через кілька тижнів.

Варто зазначити, що iPhone 15 Pro Max може “замінити” цілих 7 об’єктивів: макро, 13 мм, 24 мм, 24 мм, 28 мм, 35 мм, 48 мм і 120 мм.

Як ми вже сказали вище, базові iPhone 15 і iPhone 15 Plus навчилися імітувати телеоб’єктив з 2-кратним оптичним зумом, чого більшості користувачів цілком вистачить.

iPhone тепер професійна кінокамера

Старші моделі нової серії, iPhone 15 Pro і iPhone 15 Pro Max, отримали ще один істотний апгрейд, який обов’язково зацікавить любителів зйомки відео.

Тепер відео у форматі ProRes можна записувати безпосередньо на зовнішні накопичувачі, а на вибір доступно два режими: 4K за 30 кадрів за секунду і 4K за 60 кадрів за секунду. Це дасть режисерам більшу гнучкість під час використання iPhone як основної камери.

Крім того, iPhone 15 Pro і iPhone 15 Pro Max стали першими у світі смартфонами з підтримкою кодування Log (логарифмічний профіль для подальшої кольорокорекції) і ACES, систему кодування кольору, розроблену Академією Кінематографічних Мистецтв і Наук США (глобальний стандарт для роботи з кольорами).

Це тільки п’ятірка найкрутіших, на наш погляд, нововведень у камерах iPhone 15, однак, не варто забувати, що Apple також внесла безліч інших поліпшень, зокрема в алгоритми комп’ютерної фотографії, які значно підвищують якість знімків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.