Кнопка Action на iPhone 15 Pro – це просто перероблена кнопка Bixby

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вчорашній запуск Apple iPhone 15 був, щонайменше, цікавим. Найбільшою зміною є те, що компанія нарешті відмовляється від свого власного порту зарядки і тепер постачатиме нові iPhone з портом USB-C.

Компанія також внесла зміни в апаратне забезпечення, замінивши старовинний перемикач дзвінка/вібрації на нову кнопку дії. Цю кнопку можна використовувати для запуску програми, ввімкнення ліхтарика, ввімкнення спеціальних можливостей і багато чого іншого. Побачивши це, я одразу відчув вайби Samsung Bixby з приблизно 2017 року.

В iPhone був фізичний перемикач дзвінка/вібрації з моменту його випуску в 2007 році. Якщо вам зателефонували і ви захотіли вимкнути звук телефону, ви могли просто клацнути перемикач. Цей крихітний елемент дизайну зазнав змін через майже 16 років після того, як був вперше представлений.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple замінила його в серії iPhone 15 Pro на кнопку Action. Вона розташована точно в тому самому місці, де завжди був перемикач, тому лояльним користувачам iPhone не доведеться перенавчати свою м’язову пам’ять. За замовчуванням кнопка дії перемикає пристрій між режимами дзвінка і вібрації. Однак користувачі можуть перепризначити цю кнопку на відкриття нотатки, запуск камери, початок запису голосової нотатки, увімкнення ліхтарика та багато іншого. Користувачі можуть навіть встановлювати власні ярлики для екосистеми розумного будинку Apple.

Побачивши вчорашню презентацію Action кнопки під час заходу Apple, я згадав про кнорк Bixby від Samsung. Galaxy S8, випущений у 2017 році, став першим пристроєм, оснащеним спеціальною клавішею для розумного помічника Samsung. У той час Samsung справді просувала Біксбі і вважала, що спеціальна клавіша змусить людей використовувати його. Але виявилося навпаки, це тільки дратувало користувачів.

Спочатку Samsung не дозволяла користувачам перепризначати клавішу Bixby. Її можна було використовувати тільки як помічника і нічого більше. Зрештою з’явилися сторонні додатки, які давали змогу користувачам перепризначати кнопку, але Samsung швидко закрила їх. Однак користувачі продовжували просити Samsung зробити спеціальну клавішу більш корисною, бо інакше це була б марна трата місця.

Ситуація остаточно змінилася, коли Samsung випустила серію Galaxy S10 у 2019 році. Вона дозволила користувачам перепризначити клавішу Bixby на Galaxy S10, щоб відкрити будь-який додаток. З цією зміною окрема клавіша більше не була непотрібним доповненням на пристрої. Користувачі могли запускати додатки одним або подвійним натисканням кнопки. Пізніше ця функціональність була розширена і на старіші пристрої.

Пізніше того ж року Samsung повністю відмовиться від клавіші Bixby в Galaxy Note 10. Компанія, ймовірно, усвідомила, що Bixby не пішов за траєкторією, яку вона сподівалася побачити, тому не було жодних причин ставити додаткову кнопку на мільйони смартфонів, які вона продавала щороку.

Трохи іронічно, що Apple, компанія, яка насправді не є шанувальником кнопок на телефонах, прийняла ідею, від якої Samsung уже відмовилася. Функціональність Action кнопки також трохи дивна. Це всього лише кнопка з однією функцією. Користувачі не можуть зіставити дії з довгим натисканням або множинним дотиком. Я підозрюю, що в істинній манері Apple ця функціональність була прихована і буде запропонована в майбутніх ітераціях. Знову ж таки, іронія в тому, що Apple, можливо, черпала натхнення з того, що зробила Samsung, але не робила це належним чином.

Знову ж таки, імітація – це найщиріша форма лестощів, тому Samsung має бути рада, що вона надихає Apple на зміну дизайну смартфона, що, схоже, більше не є пріоритетом для компанії з Купертіно. Будемо сподіватися, що це не наштовхне Samsung на ідеї повернути кнопку Bixby. Плавали, знаємо. Мені більше подобається підхід до кнопок: менше та краще.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.