Чи потрібно відключати 5G на Android-смартфоні заради економії енергії та як це зробити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще у 2022 році продажі смартфонів з 5G перевищили показники пристроїв, що підтримують тільки 4G. І це при тому, що мережі п’ятого покоління поширені далеко не скрізь. Наприклад, у Росії немає відповідної інфраструктури, але водночас добра половина пристроїв, представлених на ринку, підтримує нову технологію. А оскільки налаштування Android дають змогу вибрати бажаний тип мережі, виникає резонне запитання: чи потрібно відключати 5G, і до чого це призведе? Відповімо на нього, зіставивши всі за і проти.

Енергоспоживання мережі 5G

Порівнюючи 5G і 4G, я вже розповідав, що важливою перевагою нової технології є знижене енергоспоживання. Завантаження файлу в мережах п’ятого покоління позначиться на заряді акумулятора майже в 2 рази менше, ніж завантаження через 4G. Однак в умовах, коли наявне покриття 5G не здатне задовольнити потреби всіх користувачів, показники енергоефективності перебувають на низькому рівні.

Дослідження лабораторії ViserMark показало, що при повсякденному використанні 5G споживає на 10% більше енергії, ніж 4G. Своє порівняння провела і компанія Ookla. Згідно з її даними, ненажерливість мереж п’ятого покоління залежить від процесора смартфона. Але на діаграмі Ookla все одно видно, що 5G споживає більше енергії на 6-11%.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Як показує дослідження Ookla, 5G споживає більше енергії, ніж 4G

Виходячи з результатів досліджень, напрошується логічний висновок: відключати 5G на смартфоні потрібно заради економії енергії. Але наскільки ця порада може бути застосована до російських реалій, якщо в нашій країні мережі п’ятого покоління не використовуються в комерційних цілях і доступні тільки в маленьких тестових зонах?

Чому варто вимкнути 5G на смартфоні

Як не дивно, примусове вимкнення 5G на Android може допомогти продовжити термін служби смартфона навіть у наших умовах. Хоча нова технологія не поширена в Росії, якщо в налаштуваннях активовано мережі п’ятого покоління, пристрій намагатиметься їх знайти, витрачаючи на пошук дорогоцінну енергію.

Щось подібне відбувається, коли ми їдемо з одного населеного пункту в інший. Адже ви напевно помічали, що в поїздці телефон швидко розряджається? Виною тому постійний пошук мережі в умовах поганого сигналу. Те ж саме станеться, якщо на смартфоні ввімкнено 5G. У вашому регіоні немає відповідної інфраструктури, але пристрій все одно шукає мережі п’ятого покоління.

Варто обмовитися, що все це – міркування, не підкріплені цифрами. На жаль, у відкритому доступі немає досліджень, які б підтверджували або спростовували викладену вище теорію. Але якщо вже в Росії все одно не поширена нова технологія, відключення 5G на телефоні не призведе до негативних наслідків. Зв’язок не погіршиться, а енергоспоживання, можливо, знизиться.

Як відключити 5G на телефоні

Щоб відключити 5G на Андроїд, потрібно змінити бажаний тип мережі на 4G. Зробити це можна через налаштування SIM-карти, виконавши кілька простих кроків:

  • Відкрийте налаштування смартфона.
  • Перейдіть у розділ “SIM-карти та мобільні мережі”.
  • Виберіть сімку.
  • Відкрийте вкладку “Переважний тип мережі”.
  • Встановіть значення “Переважно 4G”.

До речі, іноді має сенс відключати 4G на телефоні, роблячи вибір на користь мереж п’ятого покоління. Щоправда, це актуально тільки в умовах слабкого прийому 4G, а також з метою економії інтернет-трафіку або заряду. У всіх інших випадках немає сенсу відмовлятися від мереж четвертого покоління, як і вмикати 5G. Адже поки в нашій країні не з’явилася інфраструктура нової технології, її примусова активація в налаштуваннях смартфона ні до чого доброго не приведе.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.