Смартфони

Чи варто встановлювати iOS 17 собі на iPhone відразу після виходу

Share

Щорічний вихід нових версій iOS – це завжди велика подія не тільки для фанатів Apple, а й для тих, хто належить до користувачів її пристроїв “остільки-оскільки”. Мало того, що потрібно розібратися з нововведеннями, які містить у собі апдейт, так ще й прийняти рішення про те, чи варто його встановлювати. Адже будь-яке оновлення iOS – це завжди лотерея, бо ніколи не знаєш заздалегідь, як добре працюватиме ваш пристрій, чи не перетвориться на гарбуз і наскільки ефективно зможе тримати заряд. Усі ці питання справедливі і для iOS 17, яка вийде з дня на день. Дивитися презентацію iPhone 15 можна в текстовому форматі на нашій лайв-сторінці та в прямому ефірі на YouTube-каналі Apple.

Коли вийде iOS 17

Насамперед потрібно усвідомити, що реліз iOS 17 відбудеться не 12 вересня. Цього дня Apple випустить передрелізну збірку, яка носить назву Release Candidate. Зазвичай вона має той самий номер збірки, що й фінальна версія, містить усі ті самі функції і взагалі нічим від неї не відрізняється. Але компанія продовжуватиме тестувати оновлення ще якийсь час, щоб ухвалити остаточне рішення про його запуск.

Як правило, до моменту виходу збірки Realease Candidate жодних проблем з апдейтом уже не спостерігається, тому між її запуском і фактичним релізом проходить не більше тижня. Наприклад, роком раніше Apple випустила фінальну версію iOS 16 вже на четвертий день. Таким чином можна припустити, що і iOS 17 вийде 15 вересня. Спочатку передбачалося, що реліз призначать на 18-е, але чекати ще три дні сенсу не має.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Релізи оновлень iOS безпосередньо пов’язані з термінами початку продажів нових айфонів. Незважаючи на те що офіційної інформації з цього приводу поки що немає, цілком імовірно, що Apple почне приймати попередні замовлення на iPhone 15 вже ввечері 12-го вересня, одразу після презентації, а безпосередньо до роздробу вони потраплять вже 15-го. У всякому разі, тягнути аж до понеділка, 18-го, було б занадто довго.

Чи варто встановлювати iOS 17 Release Candidate

Глобально жодних відмінностей між iOS 17 Release Candidate і фінальною версією iOS 17 бути не повинно. Ба більше, iPhone 15, які надійдуть у продаж уже цього тижня, працюватимуть саме на попередній збірці. Тобто сама Apple не боїться встановлювати цей білд операційної системи на комерційні пристрої, які вона продаватиме за гроші. Отже, компанія повністю впевнена в оновленні, і жодних проблем від нього чекати не слід.

Інша справа, що пересічним користувачам доведеться зареєструватися в програмі бета-тестування, а це хоч і нескладно, але не дуже зручно і надійно. Справа навіть не в тому, що тестові версії оновлень найчастіше не мають стабільності релізних збірок, а в тому, що з бети не можна оновитися на релізну версію. Спочатку доведеться відключитися від програми бета-тестування, відкотити версію ОС, і тільки після цього оновлюватися.

Якщо ви вже берете участь у попередніх випробуваннях, ймовірно, можна спробувати оновитися на iOS 17 Release Candidate. Але вступати в програму цілеспрямовано тільки заради цього сенсу безумовно не має. Набагато краще почекати кілька днів, перш ніж фінальна версія оновлення надійде в реліз. Але оскільки багато хто цього не знає, цим стали користуватися зловмисники. Вони поширюють телеграм-ботів, які нібито допомагають в оновленні до iOS 17. Але насправді їхнє завдання полягає в тому, щоб зібрати дані пристроїв своїх жертв, включно з Apple ID.

Чи варто оновлюватися до iOS 17

Утім, поспішати зі встановленням iOS 17 я б не став навіть після офіційного виходу апдейта. Практика показує, що відразу після релізу оновлення можуть бути нестабільними. По-перше, нерідко через недоліки в програмному коді, непомічені розробниками, вони негативно впливають на автономність сумісних пристроїв. Причому проявляється цей недолік на апаратах найрізноманітніших поколінь – від найновіших до найстаріших.

По-друге, швидкість роботи ітеративних оновлень часто залишає бажати кращого навіть на iPhone минулого покоління, не кажучи вже про всі інші. Так виходить, що Apple спочатку оптимізує апдейт під найновіший пристрій, а під старичків допилює його вже постфактум. Тому з кожним новим оновленням смартфони попередніх поколінь починають працювати все краще і краще. То чи не дочекатися відразу виходу хоча б iOS 17.1 або iOS 17.2, де все буде більш-менш нормально?

Ну, і, по-третє, в iOS 17 дійсно не так багато нововведень, щоб поспішати з оновленням. Так, це нова версія ОС, але нових функцій у ній практично немає. Особливо, якщо ви живете в Росії. Мало того, що Apple вирішила рознести впровадження більшості змін, анонсованих на WWDC 2023, у часі, так ще й обмежила роботу багатьох із них у нашій країні. То який сенс оновлюватися стрімголов, якщо реально цікавим апдейт стане тільки у 2024 році, коли вийдуть нові версії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: iOS
  • Останні записи

    Чому шахраї телефонують на WhatsApp і Telegram

    Небажані дзвінки від шахраїв отримали новий різновид — тепер зловмисники дзвонять не лише за номером,…

    14.05.2024

    ChatGPT з’явиться на Mac як десктопний додаток

    Сьогодні на презентації весняного оновлення OpenAI компанія оголосила, що ChatGPT скоро стане доступнішим завдяки випуску…

    13.05.2024

    ПриватБанк здивував клієнтів: у банку спростили обмін валют

    Державна фінустанова "ПриватБанк" полегшила процедуру обміну валют для бізнес-клієнтів. Для цього запустили валютну торговельну платформу.…

    13.05.2024

    Чому на флешці не варто довго зберігати важливі файли

    Багато людей роками зберігають файли на USB-флеш-накопичувачах. На перший погляд, цей підхід є абсолютно правильним.…

    13.05.2024

    Sony Xperia 1 VI отримає більший оптичний зум, ніж Samsung Galaxy S24 Ultra

    Поточний флагманський смартфон Sony Xperia 1 V, має телефотокамеру з оптичним зумом від 3,5-кратного до…

    13.05.2024

    Представлений vivo X100 Ultra – флагман з найкращими на ринку камерами

    Компанія vivo провела у Китаї презентацію нової лінійки смартфонів, до якої увійшли моделі X100s, X100s…

    13.05.2024