Смартфони

Чому немає простого способу дізнатися стан батареї Android і коли треба її міняти

Share

Батареї не вічні – це сумний факт із життя смартфонів. Скільки б не сперечалися про те, що в iPhone компанія Apple занижує продуктивність через батарею або ставить маленькі акумулятори, вона хоча б дає можливість відстежувати стан батареї. І зробити це дуже просто на будь-якому пристрої бренду. Насправді батарея американського смартфона працює досить довго, але доводити це вкотре ми зараз не будемо. Куди цікавіше те, що ви завжди знатимете стан акумулятора і розумітимете, коли треба замовити його заміну. Чому так не можна в Android?

Акумулятор якого телефону кращий

Android, порівняно з iPhone, – це чорний ящик. Усе йде добре, поки ваш телефон не почне перезавантажуватися або просто вимикатися і не вмикатися, поки ви не під’єднаєте його до розетки. Проста заміна акумулятора коштує не так вже й дорого, особливо порівняно з новим телефоном. Але багато хто, в кінцевому підсумку, викидає телефон, який ідеально працює, тому що незрозуміло, в чому насправді причина проблеми, або їм потрібне негайне її вирішення.

Багато телефонів флагманського та середнього рівнів отримують довгострокові оновлення, які дають змогу їм добре працювати протягом чотирьох або п’яти років. Акумулятор у зв’язку з цим дедалі частіше стає найслабшою ланкою в роботі телефона, і вже за два-три роки суттєво втрачає свої можливості. Саме тому користувачам потрібен інструмент, який дасть змогу контролювати стан батареї. І робити це хотілося б не за допомогою окремого додатка з сумнівними даними, а ґрунтуючись на власних даних пристрою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На жаль, багато запитів у Google від наших колег з іноземних видань про те, чому така функція не вбудована в Android і чи є плани щось змінити, залишаються без відповіді. У нинішньому вигляді Android просто не містить спеціальних інструментів для відстеження стану батареї, вбудованих в операційну систему, змушуючи користувачів шукати для цього сторонні додатки. А це не тільки незручно, але ще й такі дані не викликають великої довіри. А заодно є ризик завантажити щось вірусне і дати йому занадто глибокий доступ до операційної системи.

Однак надія ще не втрачена. Новий API-інтерфейс стану батареї в останній бета-версії Android 14 може дати змогу додаткам і виробникам легко надавати цю інформацію власникам у майбутньому. А поки що вам, можливо, доведеться обійтися одним із небагатьох додатків для Android, які можуть допомогти відстежувати стан батареї.

Як перевірити стан батареї Android

Залежно від вашого смартфона, існує кілька способів перевірити стан його акумулятора. Нижче ми детально описали кілька найкращих варіантів.

Якщо ви є власником Galaxy, то Samsung надає метод перевірки стану батареї, який не вимагає використання стороннього додатка. Але дещо завантажити все ж доведеться. Спочатку вам потрібно буде завантажити застосунок Samsung Members з магазину Galaxy Store або Play Store, а потім перевірити стан батареї в знайомому меню налаштувань. Це фірмовий інструмент, якому можна вірити.

Після встановлення перейдіть у “Налаштування” > “Догляд за акумулятором і пристроєм” > “Діагностика” > “Діагностика телефону” і натисніть кнопку “Стан акумулятора”. Тут ви зможете побачити стан батареї вашого телефону.

Як велика кількість оперативної пам’яті вбиває акумулятор смартфона.

Samsung пропонує спрощену систему оцінок “Добре”, “Нормально” або “Слабо”, щоб полегшити розуміння. Так само ви побачите номінальну ємність акумулятора телефону. Батарею не потрібно замінювати, поки не побачите, що стан став поганим. Однак досвідчені користувачі можуть виявити, що їхній телефон не працює так довго, як зазвичай, навіть із нормальним рейтингом.

Додатки для перевірки стану акумулятора

Власники смартфонів інших виробників можуть вибирати з безлічі сторонніх додатків, які стверджують, що можуть правильно виводити дані про стан батареї. Багато додатків для моніторингу обладнання пропонують і аналіз стану джерела живлення. Серед них AIDA64, CPU Z, Device Info та інші. Найбільш заслуговуючим на довіру є перший додаток.

Цей застосунок, як і інші, отримує дані про ємність акумулятора, температуру, напругу та показник стану акумулятора. Однак це залежить від того, чи можуть додатки отримати повний доступ до даних і чи відкриває їх виробник пристрою.

Без нового API Android 14 неясно, чи повідомляються дані про стан акумулятора в актуальному вигляді. Тому варто ставитися до них досить скептично. Будемо вважати це приблизними джерелами.

Як часто треба міняти акумулятор у телефоні

Однозначної відповіді на запитання про те, як часто треба міняти акумулятор, немає і бути не може. Якщо сказати приблизно, то можна орієнтуватися на 2-3 роки. Але це сильно залежить від інтенсивності використання. Вважається, що акумулятор витримує 800-1000 циклів зарядки. Тобто це три роки по одній повній зарядці на день. Але зношуватися батарея починає набагато раніше і вже втрачає свої характеристики. На цьому етапі ви можете зрозуміти, що вам не вистачає ресурсу і вже захочете замінити батарею.

Треба її міняти і в тому разі, якщо вона здулася або телефон став часто відключатися. Зазвичай таке буває на морозі, але коли справи зовсім кепські, напруги не вистачає і при кімнатній температурі, варто тільки трохи збільшити навантаження. Наприклад, завантажити додаток.

А ще все сильно залежить від сценаріїв використання і якості самої батареї. У флагманах вона служить істотно довше, ніж у недорогих пристроях. Головне, не шкодувати грошей на заміну акумулятора, якщо плануєте користуватися смартфоном далі. Так ви отримуватимете більше задоволення, а смартфон буде безпечнішим. Не забувайте про те, що акумулятори дуже яскраво горять і голосно вибухають.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: Android
  • Останні записи

    Xiaomi 15 потрапить на глобальний ринок, але є нюанс

    Хоча до запуску серії Xiaomi 15 залишилося ще півроку, інформація про ці пристрої вже з'явилася…

    19.05.2024

    Експерти назвали речі, які не можна тримати поряд зі смартфоном

    Є кілька речей, які в жодному разі не можна тримати поряд із мобільником. І все…

    19.05.2024

    Новий iPhone 16 отримає ​​два нових кольори

    Аналітик Apple Мінг-Чі Куо сьогодні розповів про свої очікування щодо колірних рішень лінійки iPhone 16.…

    19.05.2024

    Чому варто купити iPhone 13 у 2024 році

    У світі технологій щороку приносить нові пристрої та інновації, проте не всі користувачі прагнуть придбати…

    19.05.2024

    Новий iPhone SE представлять у 2025 році

    Журналіст The Information Уейн Ма розкрив терміни випуску нового бюджетного iPhone. За словами інсайдера, Apple…

    19.05.2024

    Небезпечний вірус заражає Windows XP і Windows 2000 відразу після увімкнення

    Недавній експеримент продемонстрував, наскільки вразлива стара класична операційна система Windows при підключенні до Інтернету. Буквально…

    19.05.2024