Які iPhone приберуть із продажу після виходу iPhone 15 і скільки вони коштуватимуть

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щороку з виходом нових айфонів Apple незмінно припиняє продажі старих моделей, щоб не конкурувати з актуальними апаратами і не розширювати лінійку до нескінченності. Найчастіше під ніж йде пара торішніх смартфонів і, як правило, один iPhone дво- або трирічної давності, який залишався найдешевшим Айфоном, якщо не брати до уваги iPhone SE. Змінювати своїм принципам цього року в Купертіно не планують і знову відмовляться від кількох пристроїв, зробивши ті, що залишилися, більш доступними. Залишилося тільки розібратися, чи варто бігти в магазини зараз, щоб купити їх.

Модельний ряд iPhone 2023

Після виходу iPhone 15, презентація якого призначена на 12 вересня, з продажу зникнуть щонайменше три смартфони Apple: iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max, а також iPhone 12. Решта моделей, за винятком найновіших, подешевшають і стануть доступнішими. У результаті актуальна лінійка на 2023-2024 модельний рік матиме такий вигляд:

  • iPhone SE – 429 доларів
  • iPhone 13 – 599 доларів
  • iPhone 14 – 699 доларів
  • iPhone 14 Plus – 799 доларів
  • iPhone 15 – 799 доларів
  • iPhone 15 Plus – 899 доларів
  • iPhone 15 Pro – 1099 доларів
  • iPhone 15 Pro Max – 1299 доларів

Тепер найдешевшим смартфоном Apple, крім iPhone SE, буде позаторішній iPhone 13. Він скине 100 доларів і стане ще вигіднішим на тлі дорожчого iPhone 14, який, однак, не здатний запропонувати жодних унікальних можливостей на тлі свого попередника. Тому немає сумнівів, що на наступний рік краще купувати саме iPhone 13.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iPhone 14 Pro або iPhone 15

А як же бути з iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max, які ми рекомендували купувати замість iPhone 15 і iPhone 15 Plus? Apple вирішила перестати продавати їх у себе на сайті, але це не означає, що самі апарати знімуть з виробництва. Незважаючи на те що в Купертіно бояться внутрішньої конкуренції, очевидно, що велика кількість вибору провокує відповідний попит. Тому ні Pro-, ні Pro Max-моделі з ринку не виведуть. Просто торгуватимуть ними лише незалежні ритейлери.

Єдиний мінус такого підходу полягає в тому, що відчутно дешевшими iPhone 14 Pro або iPhone 14 Pro Max після виходу iPhone 15 не стануть. По-перше, тому що офіційного зниження цін для них не буде, оскільки Apple умовно знімає їх із продажу. По-друге, тому що до кінця вересня, коли новинки приїдуть до України, складські запаси вже ввезених до країни смартфонів закінчаться, і ритейлери будуть змушені піднімати ціни, приводячи їх у відповідність з поточним курсом долара.

Який iPhone краще купити у 2023 році

Взагалі, найпривабливішими апаратами сьогодні виглядають iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max. За умови купівлі на Розетка він обійдуться вам приблизно у 50 тисяч гривень залежно від моделі. На тлі iPhone 15 і 15 Plus вони будуть і дешевшими, і функціональнішими за рахунок поліпшеної системи камер. А з точки зору дизайну – у всякому разі, спереду – відмінностей між ними практично не буде. Хіба що наявністю у новинок активної кнопки замість тумблера беззвучного режиму і роз’ємом USB-C замість Lightning.

Єдина помітна перевага iPhone 15 і 15 Plus перед iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max, – це збільшена швидкість зарядки. Смартфони нового покоління, найімовірніше, отримають зарядку на 35 Вт і проводитимуть біля розетки менше однієї години проти приблизно двох годин у торішніх флагманів. Чи варта ця різниця переплати, вирішуйте самі. Але за частиною інших характеристик iPhone 15 будуть нічим не кращими за топові айфони 14-го покоління. Тому і їхнього виходу можна не чекати, а обзавестися чудовим смартфоном зараз, поки ціни по-справжньому вигідні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.