Що краще: Samsung чи Xiaomi – порівнюємо смартфони за дизайном, дисплеєм і продуктивністю

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Що краще – Samsung чи Xiaomi? Порівняємо смартфони за кількома критеріями.

Дизайн

Якщо говорити про матеріали, то тут компанії досягли паритету. У бюджетному сегменті переважає використання пластику, а в дорожчих смартфонах можна зустріти як пластик, так і скло. Іноді виробники експериментують і застосовують кераміку або метал. У цьому випадку немає явного лідера, обидві компанії не соромляться використовувати як доступні матеріали, так і преміальні.

Що стосується дизайну, Samsung проявляє консервативний підхід. Усередині кожної лінійки пристроїв присутній усталений дизайн, характерний для всіх моделей. Щорічні оновлення приносять деякі зміни до зовнішнього вигляду, але загалом Samsung не представляє яскравих і видатних пристроїв.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Xiaomi вражає дизайном. Тут часто проводяться експерименти і впроваджуються нові ідеї. За останні роки фанати цього китайського бренду бачили смартфони з прозорою задньою панеллю, висувними камерами, найтоншими корпусами, розкладним дизайном та іншими цікавими рішеннями. Xiaomi також не соромиться використовувати різноманітні колірні варіанти, що приємно.

Ще одним плюсом є те, що навіть всередині однієї серії смартфонів Xiaomi пропонує різні дизайнерські рішення. Наприклад, можна згадати лінійку POCO M. Крім того, Xiaomi часто співпрацює з іншими брендами, що призводить до створення пристроїв з унікальним зовнішнім виглядом. Хорошим прикладом такої співпраці є Xiaomi 12T Pro Arsham Edition, який на фото:

Екран

Тут Samsung проявляє більшу впевненість. AMOLED матриці вважаються найкращими у світі за якістю зображення, хоча ставлення до них може бути різним. Вони дають змогу створювати тонкі смартфони й економічні за енергоспоживанням. Це далеко не всі переваги технології.

Як виробник AMOLED матриць, Samsung може встановлювати їх навіть у пристрої середнього цінового сегмента. Якщо пристрій компанії не оснащений такою матрицею, то він зазвичай використовує PLS панелі.

Xiaomi також іноді використовує AMOLED матриці, але рідше, і вони купують їх у Samsung. Таким чином, найкращі пристрої китайського бренду оснащуються екранами від корейської компанії. Однак слід враховувати, що використання однакових матриць у смартфонах різних брендів не гарантує однакової якості зображення, оскільки багато що залежить від налаштувань.

Сприйняття зображення є суб’єктивним питанням, але все ж AMOLED-дисплеї в пристроях Samsung частіше отримують позитивні відгуки щодо якості зображення порівняно з аналогічними екранами Xiaomi. Про це говорять не тільки огляди та незалежні дослідницькі компанії, а й зворотний зв’язок звичайних користувачів.

Смартфони без AMOLED екранів оснащені матрицями IPS (Xiaomi) або PLS (Samsung). Судячи з відгуків, перші кращі в передачі кольору, кутах огляду і загальній якості зображення.

Висновок: моделі з AMOLED матрицями становлять більший інтерес у Samsung, тоді як Xiaomi пропонує кращі варіанти екранів без використання AMOLED технології.

Продуктивність і оптимізація

Компанія Samsung у своїх преміум-смартфонах використовує як чіпсети Qualcomm, так і власні чіпи Exynos. Однак, найчастіше користувачі віддають перевагу пристроям із чипсетом Qualcomm. У більш доступному ціновому сегменті можна зустріти не тільки ці два виробники, а й процесори від MediaTek. Особливо часто це зустрічається в бюджетних телефонах Samsung.

У Xiaomi в топових пристроях використовуються чіпсети Qualcomm. У більш доступному сегменті можна побачити і Qualcomm, і MediaTek.

Що стосується пам’яті, Samsung частіше пропонує фіксовані варіанти. У той час як Xiaomi може пропонувати 2-3 модифікації за об’ємом оперативної та вбудованої пам’яті, що дає користувачам можливість вибрати відповідну їм комбінацію і не переплачувати за непотрібні їм ресурси. Корейський бренд пропонує таку гнучкість рідше.

Таким чином, за характеристиками обидві компанії приблизно рівні, але необхідно також враховувати ціну. Як було згадано раніше, за однакової вартості смартфони Xiaomi майже завжди пропонують більше можливостей, ніж Samsung. Однак варто також звернути увагу на оптимізацію. Нерідко користувацький досвід показує, що смартфон Samsung зі скромнішими характеристиками (наприклад, меншим об’ємом оперативної пам’яті або слабкішим процесором) може працювати так само добре, як і потужніший пристрій Xiaomi з аналогічною вартістю.

Висновок: якщо орієнтуватися виключно на співвідношення “ціна/характеристики”, то китайський бренд Xiaomi пропонує більше можливостей. Однак, якщо важливий користувацький досвід використання, то за однакової вартості пристроїв двох брендів ви не помітите значної різниці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.