Які запити від смартфона слід відхиляти

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Під час встановлення на смартфон будь-якого застосунку у користувача зазвичай запитують дозволи на запис аудіо, відстеження геопозиції і навіть дані клавіатури. Що буде, якщо все це дозволити, розповів розповів експерт ІТ.

За його словами, запитувані дані – великий масив персональної інформації. Перед натисканням кнопки “дозволити” варто задуматися: навіщо власникам гри-головоломки доступ до ваших контактів?

З особливою обережністю слід ставитися до додатків від невідомих розробників: обов’язково вивчайте відгуки та опис програмного забезпечення. За будь-яких сумнівів експерт рекомендує перестрахуватися і вибрати аналог із перевіреною репутацією.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви не хочете надавати додатку запитувані права, завжди можна відхилити запит.

“При цьому важливо розуміти, що, якщо застосунок справді потребує дозволу, він без нього не буде коректно працювати. Наприклад, агрегатор таксі не зможе надати послугу, якщо в програмі на пристрої клієнта вимкнено геолокацію”, – пояснює Магомедов.

Операційні системи мобільних пристроїв – Android, iOS та інші – під час встановлення, оновлення та повсякденної роботи також просять ділитися дозволами – нібито для поліпшення своєї роботи. Але вони можуть продавати ці дані іншим компаніям для маркетингових цілей. Так можуть передаватися дані геопозиції, запити, що вводяться, тощо.

Фахівець радить періодично перевіряти всі встановлені додатки і видаляти непотрібні, оскільки вони навіть у фоновому режимі можуть використовувати ресурси і дані гаджета.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.