Як надійно захистити свій Android смартфон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як би там яблучники про свій огризок не говорили, але зростання популярності Android – мобільної операційної системи Google – поклало початок новій ері мобільних пристроїв: широким масам стали доступні смартфони та планшети, які раніше були лише нішевим продуктом для багатих.

Але все такі через поширеність ОС Android особливо вразлива до загроз, що надходять від шкідливих програм. За даними опублікованого дослідження Juniper Networks, якщо в 2010 році загрози, націлені на Android-пристрої, становили лише 0.5% від числа всіх мобільних шкідливих програм, то сьогодні їхня частка зросла до 90%. Відкритий характер цієї мобільної платформи став основним фактором, що дав змогу пристроям Android завоювати ринок, але через нього ж ці пристрої виявилися легкою мішенню для творців шкідливих програм. Зловмисники можуть доставляти свої програми на призначені для користувача пристрої, не обтяжуючи себе ретельним маскуванням їхніх шкідливих проявів.

Переважна більшість шкідливого ПЗ створюється з метою фінансової наживи – понад 75% мобільних шкідливих програм використовуються для того, щоб обманом змусити користувача відправити повідомлення на платний номер. За даними Juniper Networks, на кожній атаці зловмисник може заробити десять доларів – це чималі гроші з огляду на масштаб: кількість потенційно вразливих пристроїв обчислюється мільйонами.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

При цьому, не всі шкідливі програми створюються з метою швидкої наживи. Деякі програми крадуть особисту інформацію, наприклад паролі від банківських сервісів, відомості про відвідування сайтів користувачем або про його географічне місцезнаходження. За допомогою цієї інформації зловмисники можуть вкрасти гроші безпосередньо у користувача, або вкрасти персональні дані мільйонів користувачів.

При всьому цьому не слід переоцінювати ступінь загрози – використання Android-пристрою не означає, що ви розкриваєтеся для шкідливої атаки. Дотримуючись досить простих рекомендацій, ви можете убезпечити себе від практично всіх видів шкідливого ПЗ і повноцінно користуватися всіма можливостями мобільного пристрою, не піддаючи ризику вашу особисту інформацію.

Оновлення мобільного ПЗ

Оновлення вашого мобільного захисного ПЗ – це не тільки спосіб отримувати розширені функції та підвищити швидкодію. Оновлення містять багато виправлень, що випускаються Google і виробником вашого пристрою для виправлення виявлених помилок. За оцінкою Juniper Networks, пристрої, на яких встановлено останню версію операційної системи, захищені від понад трьох чвертей наявних шкідливих програм. Таким чином, рекомендуємо регулярно перевіряти наявність і завантажувати їх.

Не завантажуйте додатки зі сторонніх сайтів

Одна з переваг платформи Android, яка привертає до неї користувачів, – це широкий вибір додатків. Крім того, у платформі Android діє доволі ліберальна політика, що дозволяє встановлювати додатки, які можна завантажити з інших джерел, крім офіційного магазину додатків. Дійсно, існують цікаві додатки, яких немає в офіційному магазині Google; з іншого боку, встановлення додатків зі сторонніх джерел – це вірний спосіб заразити свій пристрій шкідливим ПЗ. В офіційному магазині застосунків Google, усі застосунки проходять перевірку на явні ознаки присутності в них шкідливого ПЗ – таким чином блокується велика частина шкідливих програм. У сторонніх магазинах додатків такі заходи захисту присутні не завжди – зловмисники це знають і використовують.

Звертайте увагу на повноваження додатків

Під час встановлення застосунку багато користувачів, не вчитуючись, гортають описи необхідних дозволів і повноважень. Ми рекомендуємо все ж звертати на них увагу, інакше ви можете переглянути потенційні загрози вашій безпеці. Припустимо, ви завантажили нову гру, щоб зайняти себе у вільний час. Для роботи їй цілком може бути потрібен доступ до файлової системи пристрою, але доступ до текстових повідомлень і даних про місцезнаходження їй точно не знадобиться.

Під час встановлення, перш ніж прийняти умови додатка, уважно прочитайте, які саме дозволи він запитує. Якщо щось у списку вам здається дивним, то такий застосунок краще не встановлювати.

Будьте обережні та за можливості уникайте з безкоштовних Wi-Fi підключень
Хто не любить безкоштовне? Публічний безкоштовний Wi-Fi – це благо: ви отримуєте швидке інтернет-з’єднання, не сплачуючи за це ні копійки. Однак при цьому, небезпечні мережеві з’єднання можуть виявитися причиною витоку вашої особистої інформації. З тим самим успіхом до безкоштовної Wi-Fi-мережі може під’єднатися зловмисник або злодій, і якщо ви підключені до мережі одночасно, то він легко може перехоплювати практично всю інформацію, яку ви відсилаєте в інтернет. Виходячи з міркувань безпеки, краще користуватися безпечними з’єднаннями або, за можливості, мобільним інтернет-з’єднанням вашого пристрою.

Захистіть себе

Найкращий спосіб забезпечити безпеку вашого Android-пристрою – це встановити спеціальне захисне рішення, яке постійно скануватиме ваш пристрій і перевірятиме додатки, що встановлюються, на наявність загроз. Але і тут є свої застереження. В інтернеті пропонується безліч різних безкоштовних мобільних антивірусів, але багато хто з них насправді виявляються замаскованими вірусами або троянцями. Таким чином, щоб отримати реальний захист пристрою, орієнтуйтеся на рішення від відомих виробників. За свій постійно оновлюваний сервіс вони можуть вимагати плати, але це невисока ціна за справжню безпеку. Найчастіше доступні безкоштовні пробні версії таких додатків, тож ви можете їх спробувати до того, як придбати. Також, за допомогою таких продуктів можна захистити одразу кілька Android-пристроїв, або навіть ваш комп’ютер.

Екосистема Android-пристроїв схильна до певних ризиків, але не слід боятися загроз: як і у випадку з комп’ютерами, розумний підхід до використання таких пристроїв – це перший крок до забезпечення безпеки. А в тих випадках, коли такого підходу недостатньо, найкращим вибором стане надійне рішення для мобільної безпеки, яке отримує постійні оновлення про нові мобільні загрози.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.