Стало відомо що у Samsung є ексклюзивний процесор Snapdragon

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Довгий час головною проблемою флагманів Samsung був процесор. У більшості країн світу смартфони Galaxy S21 і Galaxy S22 випускалися на фірмових корейських чипах Exynos, які вирізнялися порівняно невисокою потужністю на тлі пристроїв аналогічного класу, а також моментально втрачали продуктивність під навантаженнями і швидко висаджували акумулятор в нуль. Але 2023 року Samsung зробила міні-революцію, перевівши всі свої флагмани на процесори Snapdragon.

Цей факт мало б кого здивував, якби не один момент. Мало того, що тепер смартфони Galaxy S23 і моделі з гнучким екраном 2023 року працюють на крутому процесорі Snapdragon 8 Gen 2, так ще Samsung отримала ексклюзивну версію цього чіпа, завдяки чому її пристрої залишають поза увагою Xiaomi, realme та інші Android-флагмани.

Що за процесор Snapdragon 8 Gen 2

Уже не перший рік найкращі смартфони на Android отримують процесори Snapdragon, чиєю розробкою займається американська компанія Qualcomm. Як правило, щоосені вона презентує нове покоління своїх найпотужніших чипів 8-ї серії. Так, у листопаді 2022 року був представлений процесор Snapdragon 8 Gen 2. Його ви можете зустріти в більшості флагманів від Xiaomi 13 до OnePlus 11.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На відміну від чипів попередніх поколінь (Snapdragon 8 Gen 1 і Snapdragon 888), новий камінь вийшов вкрай вдалим, про що я докладно розповідав у тексті про те, як смартфони на Snapdragon 8 Gen 2 поховали торішні флагмани. Але представники лінійки Galaxy S23 отримали не звичайну версію цього чипа, що могло б поставити корейські пристрої на один рівень з китайськими флагманами, а його вдосконалену версію з позначкою “for Galaxy”.

Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy – ексклюзивний процесор для Samsung
На презентації Galaxy S23, що відбулася в лютому 2023 року, далеко не всі помітили, що корейські смартфони працюють не на звичайному чипі Qualcomm, а на процесорі Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Хтось думав, ніби це маркетингова приписка, а хтось бачив у додатковій приставці справжнісіньку загрозу. Адже в нашій голові ще свіжі спогади про те, як Samsung гробила смартфони на чипах Snapdragon.

Але на практиці все виявилося набагато краще, ніж можна було б уявити. Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy став поліпшеною версією аналогічного чипа інших флагманів 2023 року. Відмінності від базової моделі такі:

  • максимальна частота ядер центрального процесора збільшена з 3,2 ГГц до 3,36 ГГц (приріст 5%);
  • частота графічного прискорювача зросла з 680 МГц до 719 МГц (приріст 6%).

Говорячи простою мовою, процесор Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy потужніший за звичайну версію чипа, яка використовується в інших смартфонах 2023 року. Так, приріст може здатися скромним. Але для пристроїв Samsung, які довгий час страждали від процесорів Exynos, чия наявність ставала причиною нагрівання, примусового зниження яскравості і багатьох супутніх проблем, це справжня перемога.

Незважаючи на приписку “for Galaxy”, виробництвом чипа займалася тайванська компанія TSMC, а не Samsung, яка теж любить співпрацювати з Qualcomm. Тому жодних підводних каменів у ексклюзивного процесора немає. Інше питання – реалізація, а вона залежить від конкретного смартфона.

Смартфони на Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy

За назвою процесора ви маєте розуміти, що він є ексклюзивом Samsung, тому його можна зустріти лише в цих моделях:

  • Galaxy S23;
  • Galaxy S23 Plus;
  • Galaxy S23 Ultra;
  • Galaxy Z Flip5;
  • Galaxy Z Fold5.

Найгірше процесор Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy реалізовано в компактній розкладачці Z Flip5. Розміри корпусу і його конструкція не дозволили інтегрувати хороше тепловідведення. Тому смартфон швидко втрачає продуктивність, як Exynos у старі добрі часи.

Найкраща реалізація – Galaxy S23 Ultra і Z Fold5. У цих смартфонах процесор Qualcomm нехай і нагрівається, але не скидає продуктивність, завдяки чому навіть у Genshin Impact на максимальних налаштуваннях графіки виходить грати зі стабільними 60 fps.

Чи вийде Snapdragon 8 Plus Gen 2

Якщо свої топові чипи Qualcomm показує восени, то щовесни вона презентує проміжні Plus-версії. Зазвичай ідеться про процесор попереднього покоління з розігнаними частотами, але у 2023 році від випуску Snapdragon 8 Plus Gen 2 було вирішено відмовитися. Усе тому, що модель із приставкою “for Galaxy” – це і є та сама Plus-версія, що стала цього разу ексклюзивом Samsung.

Щоправда, ексклюзивність чипа є відносною. Це доводить смартфон Red Magic 8S Pro, представлений у липні 2023 року. Ігровий девайс оснастили процесором Snapdragon 8 Gen 2 Leading Version, який виявився точною копією версії for Galaxy, але під іншим ім’ям. Таким чином, є ймовірність, що до виходу нового покоління чипів Qualcomm ми побачимо кілька смартфонів з поліпшеною версією Snapdragon 8 Gen 2, і тоді від колишньої ексклюзивності не залишиться і сліду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.