Подовжіть життя свого iPhone: секрети збільшення терміну служби акумулятора

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Скоро виповниться перший рік лінійці iPhone 14, і незважаючи на свою молодість, ці смартфони визнані лише невеликим оновленням порівняно з iPhone 13. У більшості компонентів збережені характеристики попередньої лінійки за винятком, можливо, камери, яка отримала оновлення в новій версії. Однак з iPhone 14 виникли проблеми, характерні для пристроїв від Apple, а саме – деградація акумулятора. Багато користувачів виявили, що максимальна ємність батареї швидко знижується у торішніх пристроїв. Виникає питання, чи є це поширеною проблемою, і що говорять власники про цю ситуацію.

Незважаючи на те, що всі моделі iPhone 14 являють собою незначне оновлення, Apple змогла зробити їх якісними, і протягом року від користувачів майже не надходило серйозних скарг на апаратну частину пристроїв. Виняток становлять помилки в iOS 16, які були допущені розробниками з Купертіно протягом усього циклу оновлення операційної системи.

Однак ближче до річниці випуску лінійки користувачі форумів виявили серйозну проблему – батарея iPhone 14 швидко втрачає ємність. Через близько 11 місяців використання вона знижується до 90%, що свідчить про серйозний знос. З такою тенденцією багатьом користувачам доведеться замислитися про заміну акумулятора до кінця наступного літа, оскільки падіння до 80% вже є приводом для звернення до сервісного центру.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У деяких користувачів максимальна ємність батареї iPhone 14 впала навіть нижче 90%, що є рідкісним випадком навіть для пристроїв з тривалим терміном служби. Таке швидке падіння ємності менш ніж за рік викликає здивування, особливо з огляду на акумулятори зі слабшою продуктивністю, як-от в iPhone SE 2020 року, де ємність зазвичай знижувалася повільніше через слабкіший акумулятор і частіші перезарядження.

Багато користувачів форумів пов’язують те, що відбувається, зі спекотним літом у деяких частинах планети, припускаючи, що знос акумулятора iPhone 14 може посилюватися через високі температури. Однак інші не згодні з цією теорією, оскільки серед постраждалих є й ті, хто бережливо ставиться до своїх смартфонів і не піддає їх впливу прямих сонячних променів. Зрештою, якщо це проблема з виробництвом, користувачі можуть розраховувати на річну гарантію і можливість безоплатної заміни пристрою, якщо його ємність падає до 80% або нижче, що в деяких країнах може бути особливо важливо.

Чому знижується ємність батареї в iPhone 14

Компанія Apple стверджує, що батарея iPhone розрахована на 500 повних циклів заряджання. Таким чином, якщо користувач, який купив смартфон у 2022 році, щодня заряджав його близько 300 разів або навіть більше, це вважається одним повним циклом. Навіть якщо телефон розрядився наполовину і його заряджали два дні поспіль, це все одно буде враховуватися як один цикл зарядки, а не два, підкреслює Apple на своєму сайті.

Найімовірніше, проблеми користувачів пов’язані з умовами експлуатації: перепадами температур, частими перезарядками або використанням неякісних акумуляторів. Усі ми використовуємо свої пристрої по-різному і навантажуємо їх з різною інтенсивністю.

Наприклад, один користувач iPhone 14 Pro Max, купленого в листопаді 2022 року і експлуатованого в Україні, активно користується месенджерами, Always On Display і робить до 40 дзвінків на день. Він розряджає свій телефон до нуля і заряджає його кожні два дні, що призвело до приблизно 140 повних циклів зарядки.

Водночас інший користувач iPhone 14 Pro, купленого в травні 2023 року, використовував пристрій у вологому кліматі острова в Індійському океані та дубайській спеці. Він стабільно заряджає свій телефон щодня з нуля, що дало близько 80 циклів зарядки.

Цікаво також зазначити, що навіть смартфон iPhone 13, куплений у США і експлуатований у різних кліматичних умовах, показує понад 220 циклів зарядки.

Таким чином, якщо проблема з акумулятором дійсно існує у iPhone 14, то вона не пов’язана з конкретним регіоном і не зачіпає кожен пристрій. Крім того, цифри максимальної ємності батареї часто можуть бути неточними, і концентруватися на них не варто.

Як збільшити термін служби акумулятора вашого iPhone Зниження ємності акумулятора на iPhone не завжди означає, що ваш телефон буде швидше розряджатися. Час від часу цей показник оновлюється несинхронно: іноді цифри можуть залишатися незмінними протягом кількох місяців, а потім різко змінюватися після оновлення iOS.

Якщо у вас відбулося невелике зниження ємності акумулятора, не варто панікувати, особливо якщо ваш друг не зіткнувся з такою проблемою. Усі користувачі використовують iPhone по-різному, і в деяких випадках оновлення iOS можуть навіть збільшувати час роботи пристрою.

Існують сервіси, які пропонують збільшити максимальну ємність батареї iPhone, однак це рішення мало практичне: збільшення відсотка ємності не виправить швидке розряджання телефону. Зазвичай такі послуги застосовуються лише під час перепродажу iPhone, але рекомендується уникати цього підходу.

Хоча немає прямих способів виправити проблему швидкого зниження ємності батареї, можна вжити деяких заходів для продовження терміну служби акумулятора вашого iPhone:

  • Заряджайте Айфон до 80% і намагайтеся не використовувати його, поки він підключений до зарядки.
  • Якщо ваш iPhone перегрівається, зніміть чохол і дайте пристрою охолонути. Не рекомендується охолоджувати телефон у холодильнику!
  • Під час заряджання волійте використовувати кабель, а не бездротову зарядку, щоб уникнути нагрівання батареї.

Заряджайте iPhone тільки за допомогою оригінальних кабелю та адаптера.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.