Найкращі недорогі смартфони у 2023 році. Топ-5 варіантів

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 6 хв.

Ціни на смартфони, на жаль, весь час зростають, разом з усіма іншими. Але це не означає, що недорогих смартфонів не залишилося взагалі. Вони є, але проблема в тому, що саме серед бюджетних моделей найпростіше натрапити на відверто невдалі, застарілі або спочатку недостатньо потужні апарати, якими буде некомфортно користуватися. У цій добірці я зібрав кілька моделей, які можна купити дешевше 5000 гривень, але які будуть стабільно працювати і справлятися з усіма повсякденними завданнями.

Реклама

У добірку намагався брати моделі, які вкладаються в рамки без урахування знижок. Останні мають звичай закінчуватися і ніколи не вгадаєш, чи буде ця модель знову доступна за знижкою, і якщо так, то коли.

realme C30s

Перша модель, на яку раджу звернути увагу – realme C30s. За невисоку ціну в ньому є, мабуть, усе, що потрібно. Почати з дизайну – незважаючи на те, що йдеться про бюджетний сегмент, realme постаралися, щоб C30s виглядав сучасно і в дусі актуальних трендів. Тому, хоч корпус і пластиковий, зате зі стильними плоскими гранями, як у самі-знаєте-яких смартфонів, і з матовою спинкою з незвичною текстурою, яка не збирає відбитки пальців. На вибір є два кольори: класичний чорний і яскравий блакитний, для тих, хто віддає перевагу чомусь веселішому. А ще в ньому є сканер відбитків пальців, який вбудований у кнопку живлення.

Екран realme C30s отримав солідну діагональ 6,5″ і HD-роздільну здатність – не найвища чіткість, але для відосиків на YouTube, браузера і простих іграшок цілком вистачає. З характеристиками теж порядок. До 5000 грн можна купити версію з 4 ГБ оперативної пам’яті і накопичувачем на 64 ГБ, які працюють у поєднанні з процесором Unisoc SC9863. З огляду на те, що на нього встановлений Android 12 Go, який оптимізований для кращої роботи на слабкому залізі, з чуйністю роботи проблем немає. Та й пограти можна майже у все, крім хіба що Genshin. Якщо ж хочеться заощадити ще сильніше, є версія на 3 ГБ RAM, і навіть ще більш доступна з 2 ГБ. Але якщо цікавить моя порада – в даному випадку, є сенс доплатити за старшу версію, користуватися смартфоном буде комфортніше. Крім того, є підтримка карт пам’яті microSD. І нарешті батарея 5000 мАг – з урахуванням не найпотужнішого заліза і невисокої роздільної здатності екрану, вистачити має надовго. Правда швидкої зарядки для цієї моделі не передбачено – потужність комплектного адаптера 10 Вт.

Ще до відносних мінусів можна віднести те, що немає підтримки Wi-Fi з частотою 5 ГГц і NFC-чіпа, що з урахуванням ціни можна пробачити – напишіть у коментарях, якщо згодні. Когось ще може у 2023 році покоробити старенький роз’єм microUSB. Ну і основну камеру з роздільною здатністю 8 Мп навряд чи можна назвати вражаючим досягненням.

Tecno Spark Go (2023)

Якщо камера і роз’єм для вас критично важливі, можна придивитися до Spark Go (2023) від бренду Tecno. У ньому роздільна здатність основної камери аж 13 Мп, та й взагалі камер ззаду цілих дві. Щоправда для чого потрібна друга виробник не уточнює. А для зарядки в ньому універсальний USB Type-C.

Як і realme, ця модель випускається в чорному і блакитному кольорах – хоча відтінок блакитного трохи інший. Передбачена і третя модифікація у фіолетовому кольорі – є з чого вибрати. Що приємно, Spark Go (2023) теж отримав матову спинку з цікавим візерунком. Крім того, що це цікаво виглядає, є і практична користь – подряпини, відбитки пальців і розводи на такій поверхні помітні гірше. Сканер відбитків у цій моделі теж є, але розташований на спинці, поруч із камерами. Екран на 6,6 дюйма з роздільною здатністю 720 x 1600 точок. Знову ж таки, не флагмани Sony з їхніми 4K-панелями, але для більшості завдань це цілком робоче рішення.

За залізом Tecno Spark Go (2023) не можна назвати чемпіоном своєї цінової категорії, але судячи з коментарів власників, 4 ГБ оперативної пам’яті і процесора Helio A22 цілком вистачає для повсякденних завдань, а хтось ще й грати на ньому примудряється. Під файли і додатки в цій моделі стоїть накопичувач на 64 ГБ, який можна розширити за рахунок карти пам’яті.

Працює він, до речі, на звичайному Android 12, але при цьому все-одно цілком собі спритно малює анімації, гортає екрани і всяке таке. Хоча програми запускає не сказати щоб швидко. Але головне що запускає! В іншому Spark Go (2023) схожий на realme: батарея на 5000 мАг з можливістю зарядки 10 Вт і Wi-Fi на 2,4 ГГц. Bluetooth трохи свіжіший – п’ятої версії, але NFC теж не завезли.

POCO C40

Без чого неможливо уявити жодну добірку з “топами за свої гроші”? Звичайно без смартфона від Xiaomi! Точніше, від POCO. Модель С40 формально дорожча за 10000 гривень, в які ми цілимось, але на Розетці є багато пропозицій з ціною нижче офіційної.

Наприклад, коли коли пишу цей текст, версію на 3/32 ГБ пам’яті можна купити всього за 3000-4000 гривень, а за царські 4/64 ГБ просять якраз 5000 гривень. Підтримка карт пам’яті, якщо що, теж є. А ще в цій моделі рідкісний процесор від компанії JLQ. Втім, переживати, що це якийсь нонейм не варто – JLQ створено як спільне підприємство кількох великих компаній, одна з яких всім відома Qualcomm. Що стосується продуктивності, то вона тримається на рівні непоганого, хоч і не найсвіжішого бюджетного чипа Snapdragon 439. Тобто якщо не брати до уваги найбільш графоністичні ігри, все інше працюватиме пристойно.

Екран у POCO C40 один з найбільших у добірці – 6,7 дюйма з роздільною здатністю 720 x 1650 пікселів. Якщо смартфон у вас в основному для YouTube, фільмів і серіалів – варто придивитися. Відповідно, і сам смартфон немаленький, але краї корпусу зробили закругленими, тож у руці лежить добре. Сканер відбитків на задній панелі – справа смаку, але головне, що працює надійно. Забарвлень корпусу три. Особисто мені найбільше подобається фірмовий жовтий варіант, відразу виділяється на тлі інших смартфонів. Якщо жовтий не до смаку, то ще є зелена і чорна версії.

Батарея в POCO C40 велика навіть за мірками інших апаратів з нашої добірки – 6000 мАг, отримаєте і розпишіться. І навіть швидка зарядка підтримується. Комплектний адаптер, щоправда, лише на 18 Вт, щоправда, але все одно краще ніж стандартні 10 Вт. Роз’єм, до речі, сучасний Type-C, та ще й завезли швидкий Wi-Fi 5 ГГц і навіть NFC! Все як ми любимо. Коротше кажучи, правило “сумніваєшся – бери Xiaomi” все ще діє.

Infinix HOT 30i

З іншого боку, обмежувати себе теж не варто. Адже є, така чудова модель як Infinix Hot 30i. Старші версії теж коштують дорожче за нашу планку, але молодша, в якій 4 ГБ RAM і накопичувач на 64 ГБ, якраз вкладається – принаймні, за тими цінами, які актуальні влітку 2023 року.

У цієї моделі симпатичний і суворий пластиковий корпус із плоскими гранями, бічним сканером відбитків, що вбудований у кнопку живлення, і актуальний роз’єм USB Type-C. Екран на 6,65 дюйма з HD-роздільною здатністю – приблизно такий самий, як і в інших моделях, за винятком приємного бонусу у вигляді частоти 90 Гц. Так, в іграх розкрити потенціал високої герцовки не вийде, принаймні в більшості з них, але анімації системи виглядають плавніше. Лайк за круту для цієї ціни фішку.

За продуктивність відповідає порівняно потужний чип Unisoc T606. У нашій добірці – це найпотужніший процесор. Якщо збираєтеся навантажувати смартфон іграшками, наприклад, то варто звернути увагу саме на цей infinix. Підтримка карт пам’яті передбачена, так що накопичувач завжди можна розширити, якщо раптом наявного обсягу не вистачить. Працює Infinix Hot 30i на Android 12 з власною оболонкою XOS 10.6.

Решта параметрів теж як у моделей з більш дорогого сегмента: подвійна камера з основним сенсором на 13 Мп, підтримка Wi-Fi на 5 ГГц і NFC.

Itel P40

І останній учасник нашої добірки – Itel P40. Головна фішка цієї моделі – накопичувач на 128 ГБ, при ціні трохи більше 3000 гривень. З таким запасом можна і карту пам’яті не купувати, хоча і вони теж підтримуються. Оперативної пам’яті 4 ГБ, а за FPS в іграх і плавність анімацій відповідає процесор Unisoc SC9863A1. Крім того, що на цій моделі відмовляється запускатися Genshin, в іншому без претензій – інші ігри граються, сторінки в браузері запускаються, камера фотографує.

І до речі, досить непогано – якщо знімати при хорошому світлі, то основний сенсор на 13 Мп видає іноді цілком непогані знімки. Щоправда ввечері багато чого від нього краще не чекати. Екран великий – 6,6 дюйма, дивитися відосики або розглядати фотки на такому приємно, хоча роздільна здатність, як і в інших HD. Зернистість на шрифтах, зрозуміло, можна помітити, якщо спеціально придивлятися. З мінусів – немає автояскравості, тому доводиться змінювати її вручну.

Корпус, як і в інших моделях, пластиковий, випускається в трьох кольорах: чорному, блакитному і золотистому. Для зарядки, на жаль, як і у realme старовинний micro USB. Підтримки Wi-Fi на частотах 5 ГГц у цій моделі теж немає, а ось NFC – є. Розплачуватися за покупки або проїзд за допомогою Itel P40 можна. Акумулятора на 6000 мАг вистачає приблизно на 1,5-2 дні, але ось заряджатися краще залишити на ніч, тому що хоч комплектний блок і видає 18 Вт потужності, для повної зарядки потрібно близько пари годин.

Підсумки

Пишіть у коментарях, яка модель з добірки вам найбільше сподобалася, яку б узяли собі, якщо треба було б укластися у 5000 гривень? І обов’язково напишіть, які ще бюджетні смартфони варті уваги?

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Лужна Софія
Лужна Софія
Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: