Смартфони

Як вибирати найкращий екран для смартфона

Share

У світі сучасних технологій стає дедалі складніше обирати пристрої за ціною чи характеристиками. Кожна модель у своїй ціновій категорії може мати дисплей з технологією IPS, AMOLED, Super AMOLED або TFT. На сьогодні ці технології є основними, але всі вони мають плюси і мінуси.

Яку матрицю обрати

Букви і терміни приховують особливі характеристики, що впливають на яскравість, передачу кольору і навіть термін служби дисплея. Враховувати важливо всі показники, а також реальне відображення картинки на пристрої.

1. TFT- відноситься до недорогих дисплеїв, які часто ставлять на бюджетні пристрої. До плюсів можна віднести час відгуку сенсорного екрана. Зазвичай це не більше 1 мс, на відміну від IPS-матриці з відгуком 5 мс і більше. Але є мінуси, пов’язані з низькою якістю зображення: недостатня яскравість і контрастність.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2. AMOLED – дуже яскравий, насичений і контрастний дисплей. Технологія на базі органічних світлодіодів часто стоїть на першому місці у світі смартфонів. Матриця передає насичені кольори при будь-якому освітленні і прямих променях сонця. Єдиний мінус у тому, що дисплей може вигоряти, але на процес деградації йде мінімум 3-4 роки.

3. Super AMOLED – вдосконалена технологія. По суті, ця матриця буде ще яскравішою і тоншою. Розробники переглянули технологію розташування пікселів, а також зробили кольори більш природними. Мінус буде тільки один – більш висока вартість і вигоряння через 4-5 років активної експлуатації.

4. IPS – оптимальний варіант з хорошою передачею білого кольору, а також кутами огляду. Як правило, такі дисплеї яскравіші, ніж TFT, але дешеві модифікації не дотягують до показників AMOLED. Є і свої переваги, пов’язані з передачею природних відтінків і колірної гами.

При виборі дисплея важливо враховувати не тільки технологію, але і його роздільну здатність. Оптимальний варіант 2400 на 1080 пікселів. Однак у деяких випадках можна розглянути варіант 1600 на 720, якщо дисплей має діагональ не більше 6.2-6.4 дюйма.

Що вибрати для себе?

Лідером з продажу залишаються матриці технології AMOLED. Відносно недорогі, яскраві та насичені. Також варто додати кращу якість зображення, але для експлуатації понад 3-4 роки такі матриці не підходять.

TFT вважаються найдешевшими і мають непогану якість картинки. Зрозуміло, потрібно заздалегідь перевірити, як відпрацьовує матриця під прямими сонячними променями. Взагалі, рекомендуємо тестувати дисплеї в реальних умовах і з максимальною яскравістю. І не забуваємо, що на плавність картинки впливає частота оновлення. Сьогодні оптимальний варіант – 90 або 120 Гц.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: поради
  • Останні записи

    iPod Nano з’явився в рекламі Apple, присвяченій ще тоншому iPad Pro

    Новий iPad Pro змістив iPod nano з позиції найтоншого пристрою в історії компанії Apple, і…

    08.05.2024

    Головна функція Galaxy 2024 раптово з’явилася на iPhone

    Компанія Google впровадила у свій iOS-додаток опцію швидкого пошуку інформації після того, як її презентували…

    08.05.2024

    Google випустила Pixel Tablet без док-станції

    Google не стала змінювати дизайн або «начинку» Pixel Tablet: користувачів все також зустрічає металевий корпус…

    08.05.2024

    Sennheiser випустила TWS-навушники з шумозаглушенням та еквалайзером

    Sennheiser презентувала нову модель бездротових навушників Accentum True Wireless ANC. За словами виробника, пристрій пропонує…

    08.05.2024

    Що буде, якщо телефон вимкнути під час оновлення

    Уявіть, що телефон запустив оновлення ПЗ і раптом його випадково відключили від мережі. Завантаження останньої версії…

    08.05.2024

    На Kickstarter з’явився потужний зовнішній акумулятор із прозорим корпусом

    Shargeek 140 від компанії Sharge Tech - це портативне джерело енергії, укладене в прозорий корпус,…

    08.05.2024