Смартфони

Чому в Китаї багато смартфонів продаються під іншим ім’ям

Share

9 лютого 2023 року в Китаї показали смартфон realme GT Neo5. Це чудовий апарат із 240-ватною зарядкою, який так і не з’явився за межами КНР. Точніше, він вийшов у всьому світі, але вже під іншим ім’ям – realme GT3. І це далеко не єдиний випадок, коли назва смартфона в Китаї відрізняється від його імені за кордоном. Можна згадати Redmi K60 і POCO F5 Pro, а також навести ще не один десяток подібних прикладів. Але чому так відбувається? Що змушує китайців продавати смартфон на батьківщині під одним ім’ям, а за її межами називати інакше?

Чим відрізняються лінійки смартфонів

Почнемо здалеку і трохи поговоримо про лінійки смартфонів . У кожного виробника їх кілька. Так, компанія Xiaomi включає суббренди Redmi і POCO , що мають різне позиціонування:

  • Redmi – дешеві або просто недорогі смартфони;
  • POCO – різнопланові пристрої від ультрабюджетних моделей до субфлагманів;
  • Xiaomi – повноцінні флагмани з передовими характеристиками.

Називаючи свій смартфон тим чи іншим ім’ям, компанія повинна зберегти його позиціонування як усередині Китаю, так і за його межами. За рахунок цього у покупця складеться певне уявлення про пристрій ще до ознайомлення з характеристиками, і йому буде легше визначитися з вибором. Віддаєш перевагу недорогим смартфонам — береш Redmi, любиш лише флагмани — купуєш Xiaomi і так далі.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вартість смартфонів у Китаї та у всьому світі

Батьківщина більшості смартфонів від Xiaomi до realme – КНР. Як правило, саме там пристрої розробляються і там же збираються. Тому на внутрішньому ринку китайські компанії можуть встановлювати набагато приємніший цінник, ніж за кордоном.

Наприклад, у КНР смартфон Xiaomi 13 Ultra без урахування знижок коштує 5 999 юанів (~ 35 000 грн). У ЄС за таких самих умов за нього попросять 1 499 євро (~ 60 000 грн). Різниця колосальна, але цілком зрозуміла. І саме в ній ховається відповідь на запитання, чому в Китаї смартфон має одне ім’я, а за його межами — інше.

Чому відрізняються назви смартфонів

Повернемося до братів-близнюків realme GT Neo5 і realme GT3 , з яких ми почали. Перший смартфон орієнтований на внутрішній ринок, а другий на зовнішній, хоча обидві серії (середньобюджетна GT Neo і флагманська GT) представлені як у Китаї, так і за його межами. Але якщо на батьківщині за realme GT Neo5 на 8/256 Гб попросять 2 499 юанів (~ 16 000 грн), то через логістику та бюрократію поза КНР він буде мінімум на 50% дорожчим і вже не зможе називатися пристроєм середнього класу.

Щоб компенсувати підвищення ціни, виробник робить хід конем: перейменовує модель, зараховуючи її таким чином флагманів, а також обмежує вибір конфігурації пам’яті версією на 16/1024 Гб. У Китаї вона коштує вже не 2499, а 3499 юанів (~ 22 000 грн). Тепер можна сміливо продавати смартфон realme GT3 за 40 000 грн, а людина думатиме, ніби дійсно бере флагман. Ну а як ще, якщо тут 1 Тб пам’яті та зарядка на 240 Вт?

Дещо інший підхід можна простежити на прикладі Redmi K50 Ultra за 2 999 юанів (~ 20 000 грн), який на глобальному ринку виявився одразу двома смартфонами: Xiaomi 12T за 22 000 грн і Xiaomi 12T Pro за 27 000 грн . У першому випадку виробник залишив усі ключові характеристики, замінивши Snapdragon 8+ Gen 1 на менш потужний Dimensity 8100 Ultra, а в другому залишив процесор Redmi K50 Ultra , але прокачав основну камеру зі 108 до 200 Мп.

Підсумовуючи ці особливості, можна впевнено сказати, що зміна імені смартфонів за межами Китаю пояснюється вищою ціною імпортної продукції. Навряд чи хтось в Україні чи іншій європейській країні купив би Redmi за 25-30 тисяч гривень, тому шляхом нехитрих маніпуляцій субфлагман Redmi K50 Ultra перетворюється на Xiaomi 12T Pro, а realme GT Neo5 – realme GT3.

Який смартфон краще купити

Дивлячись на таку вражаючу різницю в ціні, може скластися враження, що потрібно обов’язково брати realme GT Neo5 замість realme GT3 або Redmi K50 Ultra замість Xiaomi 12T Pro . Але це неправильний підхід.

Начебто це Xiaomi 12T, але насправді Redmi K50 Ultra

По-перше, ви не знайдете китайської версії смартфона за ціною, яка діє в КНР. Вона в будь-якому випадку виявиться вищою, нехай і не на 50%. По-друге, ви отримаєте пристрій, що не адаптований під реалії європейської країни:

  • у комплекті лежатиме китайська вилка для підключення зарядки до електромережі;
  • можливо, на смартфоні ви не знайдете української мови;
  • сервіси Google доведеться встановлювати вручну;
  • смартфон може погано вловлювати сигнал 4G через відсутність агрегації потрібних частот.

Звісно, ​​хтось буде готовий піти на жертви задля суттєвої економії. Але звичайному покупцеві, який нічого не знає про неймінгові хитросплетіння, ці милиці не потрібні. Йому не діло до того, що під виглядом флагмана йому продають субфлагман. Смартфон подобається? Ціна влаштовує? Беремо!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Відповідальна та цілеспрямована. Спокійна і витривала. Борець за справедливість. Сфера інтересів: технології, які змінять майбутнє.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    iPod Nano з’явився в рекламі Apple, присвяченій ще тоншому iPad Pro

    Новий iPad Pro змістив iPod nano з позиції найтоншого пристрою в історії компанії Apple, і…

    08.05.2024

    Головна функція Galaxy 2024 раптово з’явилася на iPhone

    Компанія Google впровадила у свій iOS-додаток опцію швидкого пошуку інформації після того, як її презентували…

    08.05.2024

    Google випустила Pixel Tablet без док-станції

    Google не стала змінювати дизайн або «начинку» Pixel Tablet: користувачів все також зустрічає металевий корпус…

    08.05.2024

    Sennheiser випустила TWS-навушники з шумозаглушенням та еквалайзером

    Sennheiser презентувала нову модель бездротових навушників Accentum True Wireless ANC. За словами виробника, пристрій пропонує…

    08.05.2024

    Що буде, якщо телефон вимкнути під час оновлення

    Уявіть, що телефон запустив оновлення ПЗ і раптом його випадково відключили від мережі. Завантаження останньої версії…

    08.05.2024

    На Kickstarter з’явився потужний зовнішній акумулятор із прозорим корпусом

    Shargeek 140 від компанії Sharge Tech - це портативне джерело енергії, укладене в прозорий корпус,…

    08.05.2024