Смартфони

Топ найдешевших і найякісніших смартфонів

Share

Ринок смартфонів наповнений гаджетами різних виробників. Домінуючі місця в сегменті найбільш бюджетних моделей займають китайські компанії – Redmi, Oppo, Poco, TECNO та інші. Гаджетів Apple у подібних добірках немає і ніколи не було, а ось Samsung намагається зайняти частину ринку і йому це потроху вдається.

Ми підготували добірку найдешевших смартфонів, на які варто звернути увагу. До неї увійшли тільки якісні та надійні моделі. Гаджетам невідомих брендів у цій добірці місця не знайшлося.

Xiaomi Redmi 9A – перевірений і надійний

Один з найбільш недорогих китайських смартфонів, який отримав непогану для свого сегмента апаратну частину. Це бюджетник з великим дисплеєм, хорошою автономністю і не найслабшим процесором. Смартфон підійде літнім людям і школярам початкових класів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Xiaomi Redmi 9A створений на восьмиядерному чипі MediaTek Helio G25, який доповнюють 2 або 3 Гб оперативної пам’яті. Ця зв’язка впевнено справляється з типовими завданнями. На смартфон можна встановити всі месенджери і додатки соцмереж, дивитися відео на YouTube, обробляти зняті фото і навіть грати в простенькі ігри, невимогливі до ресурсів пристрою.

Розмір постійного сховища фіксований – 32 Гб. Його можна збільшити завдяки гібридному слоту для SIM-карт. У нього можна вставити дві сімки або тільки одну, а на місце другої – microSD. Трохи збільшити продуктивність апаратної частини допомагає технологія HyperEngine. При активації функції підвищується анімацій і графіка стає більш реалістичною.

У Xiaomi Redmi 9A встановили простенький за сучасними мірками IPS-дисплей діагоналлю 6,53″. Його роздільна здатність становить 1600х720 пікселів – це HD+. Користувачі відзначають точну передачу кольору екрана, природні кольори та плавність усіх рухів. Від відколів, подряпин та інших пошкоджень дисплей захистили склом Corning Gorilla Glass. Пристрою безумовно не вистачає модуля NFC для безконтактних платежів і сканера відбитків пальців.

Тильна камера в Xiaomi Redmi 9A тільки одна – на 13 Мп. Шедевр на неї зняти не вийде, але зафіксувати важливий момент цілком реально. Деталізація слабка, а при збільшенні масштабу зовсім знижується, але не забуваємо про ціну гаджета. При хорошому освітленні знімати на телефон можна, а в сутінках або в приміщеннях зі слабким штучним світлом кадри виходять менш різкими і деталізованими. Фронтальна камера знімає теж посередньо, хоча для відеодзвінків її можливостей вистачає.

Ємність вбудованої батареї становить 5000 мА-год. З урахуванням малої потужності процесора заряду акумулятора вистачає на 2-3 дні. Швидка зарядка відсутня. Потужність блоку живлення – 10 Вт. Він заряджає акумулятор за 2,5 години.

Poco C51 – найбюджетніший із серії Poco

Ця модель надійшла в продаж влітку 2023 року і зайняла місця в багатьох рейтингах ультрабюджетних китайських смартфонів. Низька ціна – перше, що приваблює покупців, але є й інші цікаві особливості.

Телефон працює на восьмиядерному чипі Helio G36 від MediaTek. У базовому варіанті смартфон оснащений 2 Гб оперативної пам’яті, але є і версія з 4 Гб. Обсяг вбудованого сховища становить 64 Гб, і його можна розширити за допомогою картки microSD, для якої є окреме місце в слоті під SIM-картки. У телефоні є сканер відбитка, розташований на тильній панелі, а ось для NFC-модуля місця не знайшлося.

У телефон встановили дисплей IPS діагоналлю 6,52″. Роздільна здатність – 1600×720 пікселів. Максимальної яскравості дисплея 400 ніт може не вистачати при використанні смартфона під прямими сонячними променями, але в приміщеннях незручностей не виникає.

У Poco C51 встановили дві тильні камери. Одна основна на 8 Мп, а друга – це датчик глибини з мінімальною роздільною здатністю 0,08 Мп. Останній відповідає тільки за розмиття заднього фону на портретних знімках. Головна камера тільки при хорошому освітленні здатна видавати непогані кадри, але якість не вражає. У вечірній час і в приміщеннях вона падає ще більше. Фронтальна камера теж рекордів не ставить – знімає нітрохи не краще за більшість ультрабюджетників.

За автономність телефону відповідає батарея на 5000 мА-год. З урахуванням мінімального споживання енергії слабким процесором смартфон здатний пропрацювати 2-3 дні, але заряджається довго – понад 2,5 години від блоку живлення на 10 Вт.

TECNO Spark Go 2023 – бюджетник із фронтальним спалахом

Це найдешевший смартфон у модельному ряду компанії TECNO. Це пристрій початкового рівня з виразним дизайном. Телефон виділяється на тлі багатьох безликих бюджетників. Перше, на що всі звертають увагу – це великий блок з камерами.

У TECNO Spark Go 2023 встановили чип початкового рівня MediaTek Helio A22, доповнивши його 3 Гб оперативної пам’яті. Розмір внутрішнього сховища для даних становить 64 Гб, і його можна збільшити карткою microSD. Незважаючи на малу потужність процесора, його продуктивності вистачає для комфортної роботи інтерфейсу – немає ні затримок, ні найдрібніших фризів. А ось із сучасними іграми TECNO Spark Go 2023 не справляється, але смартфон створений не для цього.

Телефон укомплектували IPS-дисплеєм на 6,56″ з роздільною здатністю 1612х720 пікселів. Типовий екран, як у більшості ультрабюджетних гаджетів. На відміну від двох вищеописаних смартфонів, ця модель отримала NFC модуль. Також на задній панелі є сканер відбитка пальця.

Незважаючи на великий і виразний блок з камерами, модулі тут досить прості – головний на 13 Мп і додатковий датчик глибини на 0,3 Мп. Вдень можна отримати непогані кадри – різкі, деталізовані, з точною передачею кольору. При складному освітленні, наприклад, вночі, в сутінках, у темному приміщенні, якість знімків різко падає. Роздільна здатність фронтальної камери становить 5 Мп. Вона теж зірок з неба не хапає, але для відеодзвінків її можливостей достатньо.

За автономність TECNO Spark Go 2023 відповідає акумулятор ємністю 5000 мА-год. Його заряду вистачає на 2-3 дні – це результат мінімального споживання енергії процесором початкового рівня. Від блоку живлення на 10 Вт батарею можна заповнити від 0 до 100% за 2,5 години.

Galaxy A04e – найдешевший у сімействі Samsung

Корейський виробник смартфонів вирішив не відставати від своїх численних китайських колег, випустивши на початку 2023 року ультрабюджетну модель Galaxy A04e. Щоб запропонувати користувачам мінімальну ціну, компанії довелося серйозно урізати технічні можливості пристроїв. У ньому навіть немає сканера відбитка пальця і NFC-модуля.

Galaxy A04e працює на процесорі MediaTek Helio P35. Кількість оперативної пам’яті залежить від версії – 3 або 4 Гб. А ось за обсягом внутрішнього сховища для даних телефон приємно здивував – 32, 64 або 128 Гб. Жоден інший ультрабюджетник не зміг запропонувати такий запас пам’яті, але зате не знайшлося місця для microSD.

Дисплей смартфона створений на PLS-матриці діагоналлю 6,5″ з роздільною здатністю 1600×720. Максимальна яскравість 400 ніт – небагато, але для комфортної роботи в приміщеннях вистачає. Незручності можуть виникнути тільки на сонці.

У телефоні дві тильні камери. Одна основна на 13 Мп, а друга додаткова – це датчик глибини на 2 Мп, що відповідає тільки за розмиття фону. За якістю знімків Galaxy A04e трохи перевершує вищеописані китайські гаджети. При природному денному освітленні кадри чіткі та яскраві. Коли світла не вистачає, з’являються шуми. Роздільна здатність фронтальної камери становить 5 Мп. Знімає вона непогано, але по краях помітно легке розмиття.

Подібно до багатьох смартфонів у сегменті, Galaxy A04e отримав акумулятор на 5000 мА-год. Він заряджається за 2 години 45 хвилин, і його вистачає на 2-3 дні використання гаджета.

Підсумки

Для зручності порівняння представлених смартфонів ми зібрали їх основні характеристики та функції в одну таблицю: 

Смартфон Redmi 9A Poco C51 Spark Go 2023 Galaxy A04e
Процесор MediaTek G25 MediaTek G36 MediaTek А22 MediaTek P35
Дисплей 6,53” 6,52” 6,56” 6,5”
Об’єм ОЗП, Гб 2/3 2/4 3 3/4
Постійна пам’ять, Гб 32 64 64 32/64/128
Головна камера, Мп 13 8 13 13
Фронтальна камера, Мп 5 2 5 5
Акумулятор, мА · год 5000 5000 5000 5000
NFC Ні Ні Так Ні
Сканер відбитків Ні Так Так Ні

При виборі ультрабюджетного смартфона не варто очікувати від нього чогось особливого. Це завжди посередня камера, простенький дисплей, батарея на 5000 мА год і процесор низького рівня. Головне звернути увагу на наявність NFC-модуля, якщо він потрібний, тому що його встановлюють не всі виробники. Також не у всіх бюджетниках є сканер відбитка пальця.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    ASUS випустила мобільний геймпад ROG Tessen

    Компанія ASUS випустила новий ігровий контролер ASUS ROG Tessen, який призначений для смартфонів під керуванням…

    14.05.2024

    Windows 7: 5 причин, чому вона все ще актуальна у 2024 році

    У 2024 році, через 15 років після релізу, Windows 7, як і раніше, використовується на…

    14.05.2024

    OpenAI представила GPT-4o

    OpenAI оголосила про випуск нової флагманської моделі генеративного ІІ під назвою GPT-4o, повідомляє TechCrunch. Нову модель планують…

    14.05.2024

    Смартфони Sony втрачають позиції на тлі успіху Google Pixel

    В останні роки ринок смартфонів зазнав значних змін, і одним із ключових гравців, які вплинули…

    14.05.2024

    Apple почне продавати шолом Vision Pro за межами США

    Apple готується розпочати продаж своєї гарнітури доповненої реальності Vision Pro в Європі та Азії, прагнучи…

    14.05.2024

    Нові iPad оснащені меню здоров’я батареї, що включає лічильник циклів та опцію обмеження зарядки до 80%

    В останніх моделях iPad Air та iPad Pro з'явилося нове меню «Здоров'я» акумулятора (Battery Health)…

    14.05.2024