iPhone 14 Pro проти iPhone 13 Pro: чи варто переплачувати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви, стикаєтеся з вибором нового iPhone і не можете вибрати один з двох пристроїв? Ми допоможемо вам порівняти iPhone 14 Pro з iPhone 13 Pro. iPhone 13 Pro в цьому і проливає світло на відмінності між двома смартфонами Apple. Приєднуйтесь до нас, щоб дізнатися, що являє собою новий iPhone і в яких сферах його попередник може конкурувати з ним у прямому порівнянні.

Дизайн: майже все на старому

У вимкненому стані на перший погляд може бути складно визначити різницю між iPhone 14 Pro і iPhone 13 Pro. Apple практично нічого не змінила в базовому дизайні моделей. У будь-якому разі, ви можете розраховувати на два смартфони преміум-класу з плоским дисплеєм, плоскою рамкою з нержавіючої сталі і матовою задньою панеллю.

Новий iPhone 14 Pro мінімально вищий (147,5 проти 146,7 мм) і трохи товщий (7,85 проти 7,65 мм), ніж модель Pro 13-ї серії. Ці коригування також зводяться до різниці у вазі всього на 3 г (206 г проти 203 г) за рахунок трохи більшого елемента задньої камери. Отже, загалом із розміром iPhone 14 Pro все залишається по-старому.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви візьмете в руки обидві моделі, різниця у вазі не буде великою. Однак ситуація відрізняється, якщо порівняти iPhone 14 Pro зі старим iPhone 12 Pro (189 г). Тут ви, хлопці, ясно помічаєте, що нове покоління набрало вагу.

Якщо у вас, хлопці, випадково немає нових темно-фіолетових кольорів на iPhone 14 Pro або настроюваного космічного чорного кольору, то оптичні відмінності дуже незначні. Але одне нововведення все ж помітно, принаймні, під час увімкнення пристроїв. Виїмка на iPhone 13 Pro зникла з iPhone 14 Pro. Замість поглиблення для камери у верхній частині екрана ви тепер отримуєте область у формі таблетки, яка була розташована трохи осторонь від верхнього краю.

У цій “таблетці”, яка офіційно називається “Динамічний острів”, Apple ховає зменшене обладнання камери. Що саме може зробити цей елемент, ми пояснимо вам нижче. Коротенько: Apple стильно використовує цей простір для відображення сповіщень та додаткової інформації.

Що стосується стійкості, то смартфони повернулися на колишній рівень: обидва телефони Apple однаково добре захищені від поломок, подряпин, вологи та пилу завдяки міцному керамічному екрану на передній панелі та сертифікату IP68.

Для вас, хлопці, вирішальним фактором у дизайні, ймовірно, буде вибір кольору та інтеграція з фронтальною камерою. Якщо ви хочете сучасний варіант, який чимось нагадує сучасні смартфони Android, вам потрібно придбати нову модель Pro або її старшого брата: iPhone 14 Pro Max також має регульований виріз на передній панелі.

Дисплей: Динамічний острів як аргумент на користь покупки?

Якщо ми подивимося на дисплей порівняно з iPhone 14 Pro і 13 Pro, ми побачимо на папері знайомі в багатьох місцях деталі: в обох випадках ви отримуєте 6,1-дюймовий OLED-дисплей Super Retina XDR з роздільною здатністю 460 пікселів на дюйм і частотою оновлення до 120 Гц за допомогою ProMotion.

Роздільна здатність нового покоління настільки незначно відрізняється – 2556×1179 (проти 2532×1170) пікселів, що цією градацією можна знехтувати. У будь-якому разі, ви отримуєте відмінну контрастність і колірні характеристики OLED-дисплеїв, а також дуже плавну анімацію на високих частотах кадрів. Дві моделі Pro мають один з найкращих дисплеїв, які ви можете знайти в мобільних телефонах просто зараз.

Одним із найбільших нововведень є постійно ввімкнений дисплей iPhone 14 Pro. Він може знизити частоту оновлення до особливо низької частоти 1 Гц, що дає змогу постійно показувати вам час, інформацію, таку як віджети (iOS 16), і сильно затемнену версію ваших шпалер.

У випадку з попередником вам доведеться відмовитися від цього і продовжувати повністю виводити дисплей зі сплячого режиму, щоб отримувати ту саму інформацію. Крім того, ваш дисплей відрізняється більш яскравим дисплеєм. Пікова яскравість HDR-контенту досягає 1600 ніт, тоді як iPhone 13 Pro досягає 1200 ніт. Що ще важливіше, яскравість на відкритому повітрі, тут iPhone 14 Pro може досягати 2000 ніт з HDR-контентом, тоді як 13-та серія не має цього додаткового рівня для кращої читабельності під впливом сонячного світла.

Ще одна важлива особливість – уже згаданий виріз для таблеток на iPhone 14 Pro. Але переваги динамічного острова полягають не тільки в меншому вирізі для апаратного забезпечення камери. Виробник використав хитрі програмні прийоми для створення інтерактивного поля, яке відображає дзвінки, музичні програвачі, підставки для зарядки, голосові нотатки та інші речі на штучно трохи збільшеній чорній смузі. За допомогою смуг ви відстежуєте інформацію, як-от таймери, і навіть взаємодієте з контентом або перемикаєтеся у відповідний застосунок. Цей новий рівень взаємодії відсутній в iPhone 13 Pro зі старою знайомою “виїмкою” на краю екрана.

Тож, якщо ви давно чекали постійно ввімкненого дисплея або хочете скористатися новим динамічним островом як інформаційною панеллю та панеллю швидкого доступу, від нинішнього iPhone нікуди не дітися. Чи можете ви обійтися без цього, якщо додаткова яскравість на відкритому повітрі не завадить вам купити дешевшу 13-ту серію. Тому що навіть старше покоління змогло переконати в огляді iPhone 13 Pro з висококонтрастним і яскравим дисплеєм.

Камера: 48 МП проти 12 МП

В одній області Apple значно поступилася у 2022 році – і це стосується камери. Кількість об’єктивів не змінилася, ви як і раніше отримуєте потрійну камеру на задній панелі. Якщо ви, хлопці, надаєте великого значення високій продуктивності фотографій, то, тим не менш, iPhone 14 Pro пропонує вам кілька аргументів на користь більш дорогого телефону. Apple оснастила основну (ширококутну) камеру сенсором з великою роздільною здатністю 48 МП і більш високою роздільною здатністю.

Крім того, 12-мегапіксельна надширококутна лінза отримала збільшений сенсор і нову діафрагму (f/2.2). Для порівняння, iPhone 13 Pro оснащений 12-мегапіксельною основною лінзою, яка до недавнього часу була типовою для Apple. Хоча 12-мегапіксельна надширококутна лінза його попередника має більшу діафрагму (f / 1,8), вона має менший сенсор для цього. Що стосується зум-об’єктива, то в обох випадках ви отримуєте один і той самий 12-мегапіксельний телеоб’єктив із 3-кратним збільшенням.

Нова камера iPhone 14 Pro обіцяє не тільки більш високу роздільну здатність і підвищену деталізацію, а й значно кращу продуктивність при слабкому освітленні. Це стало можливим, зокрема, завдяки збільшеному сенсору, а також завдяки новому “фотонному движку”, адаптації обробки зображень на нових iPhone 14-ї серії. І цього разу ми розглянули це більш детально:

Порівняння ширококутної камери

Ми зробили кілька додаткових фотографій у рамках нашого огляду iPhone 14 Pro. Вони трохи краще покажуть вам, що покращилося в Apple. Новий 48-мегапіксельний об’єктив дійсно забезпечує вищий рівень різкості, що дає змогу зафіксувати на фотографіях ще більше деталей.

Надшир

ококутна камера і макрос у деталях

Навіть при надширококутному огляді, на наш погляд, iPhone 14 Pro забезпечує краще зображення, навіть якщо відмінності в деяких випадках менші, ніж в основних камер. До речі, цей об’єктив також відповідає за макрозйомку, в якій iPhone 13 Pro також трохи відстає від свого наступника з точки зору деталей.

Оптичний зум: чи є різниця?

Ми також трохи докладніше розглянули оптичний зум на двох смартфонах. При потрійному збільшенні різниця має бути меншою, тому що лінзи здебільшого ідентичні, вірно? Не зовсім. Я вважаю, що Photonic Engine має тут особливе значення.

Ми зробили кілька спроб з невеликою кількістю підсвічування. І в будь-якому разі, iPhone 14 Pro отримав більш чітке зображення, тоді як 13 Pro отримав злегка молочний фільтр від сонця. Знімки були зроблені в одному і тому ж місці в один і той же час.

iPhone 14 Pro: ось що Apple говорить про поліпшення

Apple говорить про поліпшення якості освітлення щодо iPhone 13 Pro з урахуванням таких факторів: 2x (основна камера), 3x (надширококутний), 2x (телеоб’єктив). Крім того, у смартфонах нового покоління Apple також представила вдвічі яскравіший і адаптивний спалах, призначений для кращого освітлення. Любителі відео також зможуть використовувати кінематографічний режим у роздільній здатності 4K замість максимальної роздільної здатності 1080p. Додайте до цього екшн-режим, який забезпечує високу стабілізацію зображення під час зйомки особливо диких фільмів. Так, наприклад, ваш знімок буде помітно менше розгойдуватися під час бігу або стрибків.

Щось було зроблено і на передній панелі. В обох смартфонах ви отримуєте 12-мегапіксельну фронтальну камеру. Однак новий iPhone може виграти від легшої діафрагми f/1.9 (замість f/2.2), а також від автофокусу, особливо в умовах низької освітленості. Останній допоможе вам правильно сфокусуватися, наприклад, на групових знімках. За словами Apple, фронтальна камера також, як повідомляється, подвоїла продуктивність в умовах низької освітленості. Ми вже змогли підтвердити збільшену якість селфі-камери в нашому огляді.

Продуктивність: перегони в стислі терміни

Коли справа доходить до продуктивності, вам, хлопці, нема про що турбуватися. Apple вже багато років вбудовує в iPhone високопродуктивні чіпсети, які забезпечують вражаючу продуктивність у повсякденному житті та під навантаженням в іграх чи інших ресурсномістких додатках. Новий процесор iPhone 14 Pro A16 Bionic також не є винятком. Apple заявляє, що, перш за все, він споживає на 20 відсотків менше енергії Storm під час виконання високопродуктивних завдань і забезпечує трохи більшу пропускну здатність для графічного пристрою.

Усередині iPhone 13 Pro працює A15 Bionic, такий самий потужний чипсет. Сильні сторони нового покоління в основному полягають в управлінні та регулюванні частоти оновлення, максимальної яскравості та постійно увімкненого дисплея. Apple офіційно не вказує обсяг оперативної пам’яті, але, згідно з Teardowns, вас знову очікують 6 ГБ оперативної пам’яті.

Суть у тому, що iPhone 14 Pro працює навіть швидше, ніж його попередник. Але на практиці ви мало що помітите з цього, оскільки обидва чипи знаходяться на поточному високому рівні. Так, це вірно і для A15 Bionic, якому вже понад рік.

Нові функції безпеки як додатковий аргумент

Але потім Apple пропонує кілька додаткових нововведень в області програмного забезпечення, які покликані забезпечити більшу безпеку. Face ID, як і раніше, залишається стандартом безпечного розблокування та оплати. Але з 14-ю серією компанія представила нові функції, призначені для забезпечення безпеки, особливо в надзвичайних ситуаціях. Тепер у цій країні ви отримуєте функцію виявлення нещасних випадків на iPhone 14 (Plus) і iPhone 14 Pro (макс.). Він реєструє автомобільну аварію, а потім автоматично активує наявну функцію екстреного виклику SOS.

Ще одне важливе нововведення – це можливість надсилати екстрений виклик (повідомлення) супутниковим зв’язком. Ця альтернатива призначена для того, щоб допомогти вам в екстремальних ситуаціях без рецепта. Але поки що функція супутникового зв’язку залишається обмеженою США та Канадою. Можливо, у майбутньому Apple також представить цю функцію в Європі. Однак це з’ясується тільки з часом.

Час автономної роботи: майже на одному рівні

Коли справа доходить до точної інформації про батарею iPhone 14 Pro або 13 Pro, Apple, як зазвичай, зберігає мовчання. Деякі медіуми та амбітні любителі часто стикаються з розмірами акумуляторних батарей, розбираючи пристрої. Якщо вірити чуткам, iPhone 14 Pro розрахований на 3200 мАг, а в iPhone 13 Pro батарея ємністю 3095 мАг. Однак ці цифри, як правило, не є надійним показником кращої тривалості роботи. Ефективніший процесор, оптимізація програмного забезпечення та енергоємні функції, як-от постійно ввімкнений дисплей, відіграють тут велику роль.

Сама Apple заявляє, що для iPhone 14 Pro час безперервного відтворення локально збереженого відео становить до 23 годин, а для iPhone 13 Pro, за словами виробника, він сягає 22 годин. Потокова передача (до 20 годин) і аудіо (до 75 годин) залишаються ідентичними в новому поколінні. Невелика різниця, мабуть, пов’язана з більш ефективним процесором. Так що різниця у витривалості невелика. У будь-якому разі, в нашому огляді iPhone 13 Pro зміг переконати з великими труднощами.

Наскільки добре новий iPhone працюватиме на практиці, залежить від постійно ввімкненого дисплея. Якщо ви скористаєтеся новою функцією, це особливо вплине на витривалість у режимі очікування. Тим не менш, у ньому є більше одного дня роботи. Залежно від вашого режиму використання, ви можете виходити на вулицю до півтора і більше днів. Але для iPhone з кращою батареєю вам знову доведеться перейти на версію Max.

Що стосується швидкості зарядки, все залишається як і раніше: ви заряджаєте обидва телефони дротовою потужністю не більше 20 Вт або за допомогою зарядного пристрою MagSafe t без дротів потужністю до 15 Вт.

На завершення

Отже, який смартфон вам більше підходить – iPhone 14 Pro чи iPhone 13 Pro? Візуально два смартфони практично ідентичні – за винятком нового Dynamic Island на 14 Pro. Але наше порівняння показує, що все залежить від ваших уподобань.

Коли справа доходить до смартфона, чи важливий для вас хороший дисплей? Ви хочете багато енергії? І тоді чи може це бути як і раніше високоякісний корпус? Тоді, в принципі, не має значення, чи виберете ви iPhone 13 Pro або iPhone 14 Pro. Можливо, ви укладете вигідну угоду саме з 13 Pro, так як телефон тепер дешевше, ніж коли він був випущений. Але: у багатьох місцях модель уже відсутня в продажу.

Але: з iPhone 14 Pro Apple зробила величезний стрибок у якості камери. Крім того, динамічний острів – це освіжаюче доповнення після довгої ери насічок, що перетворює виїмку на особливість. Крім того, Apple представила постійно ввімкнений дисплей у 14-му поколінні, що також має значення. Ви хочете саме цих нововведень і, перш за все, можливості робити справді хороші знімки? Тоді вам слід одразу перейти до iPhone 14 Pro.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.