Старий iPhone, який послужить і в 2023 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не секрет, що нові моделі iPhone виходять буквально щороку. Здавалося б – варто просто купити новий айфон і не морочитися. Однак, не кожен готовий викласти кругленьку суму за новинку, та й деяким нові моделі просто не подобаються. Спеціально для цих людей ми підготували статтю, в якій розповімо, чому купівля старішого покоління – не просто спосіб заощадити, а й можливість отримати якісний пристрій на довгі роки.

iPhone 2G, 3G (GS), 4, 4s, 5, 5s, 5c, 6(Plus), 6s(Plus), SE (першого покоління), 7(Plus).

Перші покоління айфонів – це постійні вдосконалення, це стиль і захоплення.

Моделі, які стали відправними, відгомони яких ми бачимо й досі, вже в нових девайсах. Але на даний момент ці смартфони поступово відходять в історію.
І тут відразу варто сказати про прошивку iOS.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Моделі до 6S вже не підтримували і 15 версію прошивки, тому про них ми більше говорити не будемо. Вони вже в “музеї історії”.

Решта перерахованих пристроїв також вже не входять у плани Apple, тому з оновленням на iOS 16 вони залишилися “за бортом”.

А це означає, що деякі програми і функції або вже не працюють, або дуже скоро не працюватимуть. І справа не тільки в цьому, а й у технічному та моральному застаріванні. Погодьтеся, що у світі, де технології вдосконалюються майже щодня, користуватися смартфоном 6, 7, 8, 10+ річної давності – це не справа.

Підіб’ємо підсумок. Якщо вам потрібна красива дзвонилка, телефон дитині, додатковий пристрій – брати можна. Як повноцінний пристрій – не варто.

Мінуси:

– Немає можливості оновлення iOS.
– Технічно і морально застаріли.
– Купити можна тільки б/в, у хорошому стані знайти важко.

Плюси:

– Нестаріючий дизайн.
– Вартість.

iPhone 8 (Plus), X, XS (Max), XR.

Найнеоднозначніші моделі, в розумінні того, чи варто здійснювати покупку в 2023 році.
З одного боку, ця серія ще актуальна. iOS 16 варта, телефони не такі вже й старі, та й ціна на вторинному ринку досить приваблива.

Тому давайте по порядку, розберемося з кожною моделлю.

iPhone 8 і iPhone 8 Plus

Останній iPhone, в основній лінійці, на якому збереглася фізична кнопка.
Кожен розцінить для себе сам, перевага це чи недолік.

З лінійки 2017-2018 років – це, мабуть, найслабші девайси.

До мінусів ми можемо віднести:

Тьмяний IPS дисплей, слабку батарею об’ємом 1821 мАг і 2691 мАг відповідно.
Всього 2 і 3 гб оперативної пам’яті. Камера на 12 мегапікселів, з далеко не найкращою, за сучасними мірками, матрицею. Застарілий процесор Apple A11 Bionic.

З плюсів же можна виділити, що це ідеальний апарат для любителів невеликих телефонів, саме на основі дизайну iPhone 8 далі будуть випущені SE 2020 і SE 2022. А також, це перший смартфон від Apple з підтримкою бездротової зарядки.

iPhone X, XS (Max), XR

Перші моделі, які починають бути схожими на сучасні покоління айфонів. Перші моделі з OLED дисплеєм (не рахуючи XR). І перші чубчики, які “зістрижуть” тільки через роки.

iPhone X зберіг процесор Apple A11 Bionic, пов’язано це з тим, що, на відміну від XS (Max) і XR, що вийшли в 2018 році, сама десятка була випущена ще в 2017, разом з iPhone 8 (Plus).

І, якщо вибирати між усіма “іксами”, якраз за рахунок цього, X не буде найкращим вибором, особливо, якщо враховувати, що різниця в ціні буде мінімальною.

iPhone XR презентували як здешевлену версію, хоч і додано було A12 Bionic, але за низкою показників, зокрема за кількістю ОЗП, більш слабким вологозахистом, “порізаною” камерою, телефон поступається моделям XS і XS Max. І все б нічого, але на XR був ще й погіршений дисплей. Замість передової Retin(и) був встановлений дешевший Liquid HD. Загалом, наша думка – що телефон не варто купувати у 2023.

А ось XS і XS Max – чудові моделі. За умови, що буде можливість “дотягнутися” до версії, що вижила, а то і до нового пристрою – це можливо буде одна з найкращих покупок старої моделі iphone за співвідношенням ціна/якість.

Підсумки, по цій категорії смартфонів.

Мінуси:

– Застарілий дизайн.
– Знайти в хорошому стані можна, але проблематично. Нових практично немає.
– Телефони можливо перестануть підтримувати, починаючи з нової iOS.

Плюси:

– Вартість.
– Технічна відповідність сучасним стандартам.

iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone SE (2020)

Остання добірка, яку ми віднесемо до “старих” моделей.

Для початку одразу розберемося з моделлю SE (2020).

Смартфон, прямо скажемо, не для всіх, як і все покоління SE.

Якщо готові сильно пожертвувати технічними характеристиками, на догоду маленького і зручного корпусу – брати можна. В інших випадках – протипоказано.

iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max

Цим поколінням айфонів судилося стати одними з найпопулярніших у лінійці iPhone.
Виробництво iPhone 11 було закінчено тільки наприкінці 2022 року, за умови випуску моделі в далекому 2019 – це говорить багато про що.

11 покоління більш, ніж актуальне, на даний момент. Зараз можна вільно знайти в продажу і нові, запечатані моделі, прямо з конвеєра.

Цікавий факт, що ці моделі стали відправними в “зникненні” блоку живлення і навушників. При цьому перші поставки були з повним комплектом, але з виходом iPhone 12, нові поставки були вже без додаткових аксесуарів, зберігши тільки дріт.

Якщо брати iphone 11 у порівнянні з iPhone XS.

Все не так однозначно, але все ж…

Apple A13 Bionic, більш об’ємний акумулятор і поліпшена камера будуть переважувати погіршений дисплей, як не крути, між цими моделями, якщо не “прірва”, то “яружок” точно є. І саме iPhone 11 ми, по праву, можемо назвати найкращим придбанням з моделей до 2020 року, якби не…

iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max.

Продажі і виробництва смартфонів припинилися всього через рік після виходу.
Apple нещадно зносять про версії всього через рік, розуміючи, що без цього, нові айфони просто впадуть в продажах.

3 камери, замість двох.
OLED дисплей, замість IPS.

Загалом, всі недоліки базової 11 версії були поліпшені саме в моделях Pro і Pro Max. Ось ця модель дійсно найкраща. Але знайти її новою або ж у хорошому стані практично неможливо.

Підсумки.

Отже, виходячи зі статті, ми можемо надати якийсь “топ 5” з покупок старих поколінь iPhone, наш віртуальний п’єдестал має ось такий вигляд:

  1. iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max.
  2. iPhone 11
  3. iPhone XS, XS max
  4. iPhone XR
  5. iPhone SE (2020)

Якщо вам була цікава ця стаття, напишіть у коментарях, яка модель на Ваш погляд найкраща з усієї добірки.

А якщо вам було б цікаво дізнатися про найкращу модель з випуску 2020-2023, то підписуйтесь на канал, щоб не пропустити нову статтю, яка вийде вже скоро!

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.