Categories: Смартфони

Правда чи ні? Дві SIM-карти розряджають смартфон швидше

Share

Зараз знайти смартфон з одним слотом для SIM-карти складніше, ніж з двома. Осторонь не залишилися навіть флагмани – мабуть, тільки Apple і Google які все ще не пропонують «двохсімочніки». Популярність таких гаджетів обумовлена ​​їх зручністю і затребуваністю, але існує думка, що з двома SIM-картами смартфони швидше розряджаються. Це було б прикро, особливо якщо друга SIM-карта використовується рідко. Ми вирішили з’ясувати, чи виправдані ці побоювання, і перевірити час автономної роботи з двома і однією SIM-картою в реальних задачах.

Які варіанти використання SIM-карт існують?

Можливість використання двох SIM-карт з’явилася ще до пристроїв з двома SIM-слотами. Приблизно в один час набули широкого поширення дві реалізації: адаптери і програмовані SIM-карти. Для використання адаптерів було необхідно вирізати чіпи з оригінальних SIM-карт, а для програмованих SIM-карт був необхідний програматор, який дозволяв зчитувати дані з операторських карт. Також випускалися рішення, що комбінують обидва рішення для використання в одному телефоні до восьми номерів.

Зчитування SIM-карт програматором стало неможливим після масового переходу операторів на новий стандарт захисту чіпів, а ось адаптери, як не дивно, до цих пір випускаються і мають невелику нішу серед власників тих же iPhone.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Спочатку перемикання між SIM-картами здійснювалося перезавантаженням телефону (або включенням-виключенням авіарежіма в комунікаторах), але потім з’явилися й інші способи: через SIM-меню або навіть дзвінком на спеціальний номер. Втім, останні два методи нерідко давали збій, і власникам адаптерів і програмованих карт все одно доводилося перезавантажувати гаджети. Відповідно, повноцінною роботою з двома SIM-картами це назвати було не можна: постійно телефон бачив тільки одну карту, а для вчинення або прийому дзвінка з іншої SIM-карті було необхідно ручне перемикання.

Усвідомивши наявність попиту на використання двох SIM-карт, виробники стали вбудовувати такі рішення безпосередньо в девайси. Першою з’явилася вже забута технологія Dual SIM Single Standby (DSSS) . Вона, як і адаптери, вимагала ручного перемикання на потрібну карту, а тому встигла з’явитися тільки в декількох телефонах, наприклад, в Nokia C1-00.

Очевидним кроком на шляху прогресу стало використання в телефонах відразу двох приймачів для кожної SIM-карти. Технологія Dual SIM Dual Active (DSDA) дає можливість прийому дзвінків на обидва номери одночасно, кращу якість прийому сигналу та швидкість передачі даних, але, що очевидно, швидше розряджає акумулятор і здорожує гаджети. Смартфонів з двома радіомодулями зараз випускається багато. Приклад такого апарату з DSDA – Honor 8.

Нарешті, з приходом технології Dual SIM Dual Standby (DSDS) був знайдений баланс між вартістю, енергоспоживанням і зручністю. DSDS використовується в переважній більшості сучасних смартфонів і вимагає всього один радіомодуль, доступ SIM-карт до якого здійснюється завдяки тимчасовому мультиплексуванню. Це дозволяє прийняти дзвінок в будь-який момент часу на будь-яку з SIM-карт, а також не обмежує вас в підключенні до інтернету або відправці SMS. Однак додзвонитися на одну SIM-карту при активному дзвінку з іншої буде неможливо. Хоча за стандартом цього і не потрібно, майже всі пристрої з підтримкою DSDS мають два номери IMEI – інакше можливі конфлікти при використанні двох SIM-карт одного оператора.

 

Міф: дві SIM-карти розряджають смартфон швидше

Незважаючи на те, що DSDS-смартфони повинні бути спочатку позбавлені проблеми високого енергоспоживання при використанні двох SIM-карт, ми вирішили не довіряти теоретичним викладенням і перевірити все в умовах реального використання гаджетів. В якості піддослідного був обраний смартфон Honor View 10 з підтримкою DSDS як самого популярного способу роботи з двома SIM-картами. Всі функції енергозбереження були вимкнені, а настройки SIM-карт залишені за замовчуванням.

 

Ми склали набір з чотирьох сценаріїв використання смартфона в повсякденному житті:

  • онлайн-ігри – World of Tanks протягом 30 хвилин при середній яскравості дисплея;
  • серфінг і соціальні мережі – по 30 хвилин використання Chrome, Facebook і Telegram при середній яскравості дисплея;
  • розмова – дзвінок по стільниковому зв’язку тривалістю 30 хвилин з вимкненим екраном;
  • режим очікування – 12 годин з вимкненим дисплеєм.

Кожен з тестів був проведений двічі для двох і однієї SIM-карти. В останньому випадку другу SIM-карту з гаджета не виймали, а просто відключали в меню смартфона.

 

Після виконання тестів ми заміряли, на скільки відсотків розрядився акумулятор смартфона, і звели отримані результати в таблицю.

Завдання і час 1 SIM 2 SIM
Ігри (30 хвилин) 8% 5%
Серфінг і соціальні мережі (1,5 години) 12% 13%
Розмова (30 хвилин) 1% 1%
Режим очікування (12 годин) 1% 1%

Щоб не бути голослівними, пропонуємо поглянути і на скріншоти, зняті після кожного тесту.

Як видно з результатів тестування, помітна різниця в енергоспоживанні у нас вийшла тільки в іграх. Однак тут могли позначитися, наприклад, особливості рендеринга різних карт або інші флуктуації енергоспоживання. І з огляду на, що в інших тестах різниця в енергоспоживанні між однією і двома SIM-картами відсутня, справа тут навряд чи в кількості використовуваних SIM-карт. Міф спростовано.

 

Висновок

Провівши невеликий експеримент, ми наочно показали, що боятися смартфонів з підтримкою двох SIM-карт не варто. Левова частка заряду акумулятора при використанні мережі «з’їдається» безпосередньо радіомодулем, причому йому без різниці, використовується одна SIM-карта, або його ділять між собою дві SIM-карти завдяки технології DSDS. Тому, навіть якщо ви зазвичай користуєтеся однією SIM-картою в своєму смартфоні, ми рекомендуємо купувати саме «двохсімочний» гаджет: ні на енергоспоживанні, ні на ціні такий вибір не позначиться, але при поїздках по країні або за кордон можливість використовувати другий номер може припасти дуже вчасно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: укр
  • Останні записи

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024