Рейтинг найкращих камерофонів 2023 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щоб знімки були чіткими, деталізованими та крутими, потрібна хороша камера. Зробити в русі або при поганому освітленні чудовий кадр на посередню оптику практично неможливо. Тому є особлива категорія телефонів із висококласними камерами для тих, хто любить фотографувати. Зібрали топ камерофонів 2023 року, на які варто звернути увагу.

Усі ціни дійсні на момент публікації статті.

Google Pixel 7A

Найкращий бюджетний камерофон 2023, з якого почнеться наша добірка. У Google не стали ігнорувати критику, яка обрушилася на Pixel 6A. А плодом копіткої роботи стала новинка цього року – Pixel 7A.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Це стильний і сучасний смартфон з фірмовим дизайном від Google. Придбати його можна від 25 000 грн. А його характеристики задовольнять навіть найвибагливіших фанатів:

– Є яскравий OLED дисплей з глибоким, насиченим кольором. Частота оновлення 90 Гц — картинка в динамічних сценах буде більш плавною та реалістичною, а завдяки роздільній здатності 1080х2400 зображення деталізоване;
– флагманський процесор Google Tensor G2 та 8 Гб оперативної пам’яті – відмінне поєднання для швидкодії;
– IP67 – рівень захисту від води та пилу. Смартфон не боїться навіть короткочасного падіння у воду. Але цілеспрямовано з ним плавати не варто.

Одна з головних фішок моделі – камера:

  • основний модуль – 64 Мп, апертура f/1.9, фокусна відстань 26 мм;
  • надширококутний об’єктив – 13 Мп, апертура f/2.2;
  • фронтальна камера – 13 Мп, апертура f/2.2.

Знімки виходять реалістичними, із правильним балансом білого, відмінною деталізацією. Висока якість кадрів залишається при поганому освітленні. ІІ автоматично покращує знімок, підбирає потрібний режим зйомки.

На фронтальну камеру виходить зробити яскраві та чіткі фотографії. Для обох камер доступний ряд попередніх налаштувань та пресетів, які дозволяють отримувати якісніші та цікавіші кадри. Наприклад:

  • Photo Unblur – штучний інтелект покращує кадри, зроблені у приміщенні з поганим освітленням або розмитими ділянками;
  • Long Exposure – оптичне масштабування для нічної зйомки, тривалої експозиції та інші.

Huawei P60 Pro

Флагманський смартфон можна купити від 35 000 грн. За цю ціну користувач отримує стильну та потужну модель. Відразу в очі впадає дизайн задньої кришки. Вона зроблена із застосуванням перлинного порошку. Тому переливається як перлина, а візерунки кожної моделі унікальні. Блок камер виглядає нестандартно, винесений на окрему панель та сильно випирає.

Це сучасна оптика XMAGE із ексклюзивною технологією обробки знімків. Тильних камер три:

  • основна на 48 Мп, діафрагма f/1.4, фокусна відстань 25 мм;
  • телефото 48 Мп, апертура f/2.1, фокусна відстань 90 мм;
  • ультраширококутний – 13 Мп, апертура f/2.2, фокусна відстань 13 мм.

Знімки можна робити у трьох колірних режимах: натуральний, яскравий, яскравий. ІІ у будь-якому режимі відразу оптимізує насиченість, різкість, кольори. Деталізація висока, насичені кольори. Існує режим регульованої діафрагми. У ньому можна досягти натурального, ефектного та настроюваного ефекту розмиття деталей на знімках (наприклад, заднього плану). Для зйомки відео завжди увімкнена стабілізація. Максимально можна знімати ролики як 4К з 60 fps.

Фронтальна камера 13 Мп. Вражає менше ніж основний блок. Але знімки чіткі, різкі, без спотворень кольорів.

Інші переваги моделі:

  • процесор Snapdragon 8+ Gen 1 з 8 або 12 Гб ОЗУ – достатньо для роботи без підвисання та запуску більшості софту;
  • батарея 4815 мА · год, якої вистачить до 7 годин ігор без зупинки. А відновити повний об’єм акумулятора можна за 35 хвилин;
  • яскравий OLED-екран.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Лінійка S22 була дуже популярною. Цей успіх Samsung вирішили повторити із S23. Модель Ultra – це:

  • стильний дизайн – практично повна відсутність рамок, прямі кути. Камерофон виділяється і натомість аналогів;
  • яскравий AMOLED дисплей з роздільною здатністю 2340×1080 та оновленням 120 Гц. Кольори глибокі, картинка деталізована, а рухи у відео та іграх максимально реалістичні;
  • 8-ядерний Snapdragon 8 Gen2 з 8 чи 12 Гб ОЗУ. Він працює дуже швидко. Будь-які програми та ігри запускаються миттєво, без підгальмовування та зависання;
  • акумулятор на 5000 мА·год, якого вистачить на 20 годин у режимі читання та до 19 год у режимі відтворення відео;
  • зручний стилус, який можна використовувати для ретушування, малювання та керування пристроєм.

Але головне, на що ми звертаємо увагу на цей матеріал — камери. Тилових у цієї моделі чотири:

  • основна – 200 Мп, апертура f/1.7, фокусна відстань 24 мм;
  • телефото – 10 Мп, апертура, f/2.4, фокусна відстань 70 мм та другий телеоб’єктив – 10 Мп, апертура f/4.9, фокусна відстань 230 мм;
  • ширококутна – 12 Мп, апертура f/2.2, фокусна відстань 13 мм, кут 120.

Виробник стверджує, що кожен знімок Samsung Galaxy S23 Ultra – це шедевр, і з цим важко не погодитися. Pro-grade Camera дозволяє знімати чіткі, яскраві, різкі кадри і вдень, і вночі. Доступна подвійна стабілізація відео та режим, який допоможе знімати ролики без втрати деталей навіть у темряві.

Є спеціальний режим гіперлапсу для тих, хто любить знімати зоряні треки. Також можна зробити до 9 кадрів одночасно, щоб поєднати їх потім і створити справжній шедевр.

Фронтальна камера – 12 Мп, f/2.2, 26 мм, відео 2160p (4K) при 60 FPS. При достатньому освітленні шкіра природного кольору, шумів мінімальна кількість, чіткість зображення висока.

Oppo Find X6 Pro

Наступна модель у нашій добірці – OPPO Find X6 Pro. Ціна на нього починається від 50 000 грн. Цю новинку експерти французької лабораторії DxOMark вже визнали королем мобільної фотографії 2023 року. Смартфон отримав 5 тильні камери по 50 Мп.

  • основна з лазерним автофокусом та оптичною стабілізацією;
  • надширококутна з автофокусом та кутом огляду 110 ;
  • телекамера із стабілізованим об’єктивом для 2,8-кратного оптичного збільшення.

У смартфоні є штучний інтелект, який бореться із засвітами, шумами та іншими дефектами. У результаті знімки виходять різкими, яскравими та природними навіть при поганому освітленні.

Фронтальна камера 32 Мп з автофокусом – що велика рідкість. Селфі максимально соковиті та деталізовані.

Також Oppo Find X6 Pro відрізняється стильним дизайном: скло Gorilla Glass 5 та екошкіра для захисту корпусу. Ступінь захисту від води та пилу IP68 – не боїться падінь у воду. А потужний процесор Snapdragon 8 Gen 2 забезпечує найшвидший запуск будь-яких програм.

Xiaomi 13 Ultra

Одна з найочікуваніших новинок від Сяомі 2023, яку можна купити в чорному або зеленому кольорі за 60 000 грн. Модель виглядає нестандартно і одразу привертає увагу. Особливо її задня кришка, яка вкрита екошкірою. Матеріал приємний на дотик, трохи шорсткий, не ковзає.

Великий круглий блок із камерами та написом LEICA знаходиться у верхній частині кришки. До нього входять чотири камери:

  • основний модуль – 50,3 Мп, апертура f/1.9, сенсор Sony IMX989;
  • надширококутний об’єктив – 50 Мп, апертура f/1.8;
  • телефото – 50 Мп, апертура f/3.0, зум 5х і друге телефото 50 Мп, апертура f/1.8, зум 2.6х (кроп до 3.2х).

Якість знімків на всіх камерах відмінна за будь-якого освітлення. Картинка практично в будь-яких умовах вийдуть деталізованою, насиченою та виглядає природно. ІІ працює активно, максимально покращуючи кадри, де це можливо. Користувачам доступні різні стилі зйомки, а також детальне налаштування вручну.

Фронтальна камера – 32 Мп, апертура f/2.0. Якщо порівнювати з попередніми моделями — менше шумів, краще перенесення кольорів. Але іноді трохи менш різка картинка. Наприклад, у Mi 11 Ultra буває різкіша.

iPhone 15 Ultra (Pro Max)

У добірці найочікуваніших камерофонів 2023, яку ми складали наприкінці минулого року, був iPhone 15 Ultra. Ми все з нетерпінням чекаємо на цю новинку, яка, найімовірніше, з’явиться восени. І досі всі таємниці дизайну та функціональних особливостей не до кінця розкриті.

Нам обіцяють:

  • основну оптику 48 Мп;
  • покращені алгоритми обробки знімків (зроблених у темних приміщеннях та на яскравому сонці);
  • ексклюзивний перископний модуль із 5-кратним (а може і 6) збільшенням. Які зміни можливі із цим об’єктивом? Збільшиться можливість масштабування без втрати якості.

Також серед можливих оновлень подвійна фронтальна камера. Можливо, буде кілька фокусних відстаней, або якийсь спеціальний режим.

Чекаємо 15 Ultra, щоб підтвердити свої очікування та протестувати нову оптику. А поки що в блозі поміркували про те, який Айфон можна купити в 2023 році, якщо не хочеться терпіти до осені.

У нашій збірці є камерофони на різний бюджет. Тому кожен може знайти новинку на власний смак. Чи не згадали якусь круту модель, яка привернула вашу увагу? Розкажіть про неї у коментарях.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.