Чому смартфони на процесорах MediaTek кращі, ніж на Snapdragon

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Який би смартфон вам не сподобався, з високою ймовірністю він працює на процесорі Snapdragon або MediaTek . При цьому до чіпів другої компанії досі існує упереджене ставлення, незважаючи на їхню популярність. Варто визнати, скепсис має під собою ґрунт, але до 2023 року продукти тайванського виробника зазнали серйозних змін. Зараз можна сміливо заявити, що смартфони на MediaTek кращі за свої аналоги на Snapdragon.

Чому MediaTek кращий за Snapdragon

Процесори MediaTek стали популярними приблизно 10 років тому, коли стався бум недорогих смартфонів. Саме з 2013 року за тайванською компанією тягнеться шлейф поганого виробника, який марно намагався конкурувати з Qualcomm.

Тоді MediaTek намагалася привернути увагу покупців, випускаючи 8-ядерні, а то й 10-ядерні мобільні процесори , які були на диво. Насправді за вражаючими характеристиками ховалося посереднє залізо, нездатне претендувати звання чіпа для флагманського смартфона. Так канула в лету лінійка MediaTek Helio X, яка вважалася у виробника найпросунутішою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Колишні огріхи почали забувати, коли в 2019 році з’явилися смартфони на Helio G90T ( Redmi Note 8 Pro та безліч інших моделей). Чіпсет випередив час, але ставився у кращому випадку до середнього сегменту, а протистояння MediaTek і Snapdragon вибухнуло по-справжньому лише у 2020 році. Саме тоді з’явилася лінійка процесорів Dimensity , яка стала певною мірою революційною.

Проривні процесори MediaTek Dimensity

На момент своєї появи процесори Dimensity мали дві технологічні переваги в порівнянні з Helio та Snapdragon : тонкий техпроцес, що забезпечує високий рівень продуктивності разом зі зниженим енергоспоживанням, а також підтримка 5G.

Якщо Helio G90T працював на 12-нм техпроцесі, яке дорожчий опонент Snapdragon 720G виготовлявся за нормою 8 нм, то Dimensity 720 побудували з урахуванням 7 нм. Підтримка 5G та швидкісної пам’яті UFS 2.2 зробили новий чіп MediaTek ласим шматочком для виробників смартфонів, які почали масово встановлювати його у свої пристрої.

Сплеск популярності дозволив тайванській компанії піднятися на щабель вище та почати випускати флагманські процесори , здатні конкурувати з передовими рішеннями Snapdragon. Так, у 2022 році Dimensity 9200 вже вихвалявся підтримкою нового стандарту оперативної (LPDDR5X) та постійної (UFS 4.0) пам’яті, тоді як Snapdragon 8+ Gen 1 виїжджав на старих колесах. Словом, у технічному плані чіпи Dimensity не поступаються процесорам від компанії Qualcomm.

Техпроцесс TSMC в MediaTek

Ще більш важливою перевагою процесорів MediaTek є той факт, що при їх розробці майже повсюдно використовується техпроцес TSMC , а не Samsung, який грабував смартфони на чіпах Snapdragon до 2023 року. Цій проблемі було присвячено окремий матеріал на нашому сайті.

Якщо не вдаватися в подробиці, чіпи, виконані на техпроцесі TSMC , просто кращі за свої аналоги на Samsung. Вони менше гріються, забезпечують більш високий рівень автономності смартфона, а їхня продуктивність не так сильно просідає під навантаженнями. І поки Qualcomm залишає зв’язки із Samsung, MediaTek від них практично відмовилася.

Ціна смартфонів на MediaTek

Але головна причина, чому MediaTek кращий за Snapdragon , полягає в ціні чіпів MTK, адже вона безпосередньо впливає на вартість кінцевого продукту (смартфону). Якщо POCO M5 на Helio G99 ви можете купити за 5 тисяч гривень, то найдоступнішим апаратом на чіпі Snapdragon 695, що можна порівняти за характеристиками, є realme 9 5G. А він коштує щонайменше 7 тисяч.

Порівняльна дешевизна процесорів MediaTek змушує деяких виробників смартфонів навіть не дивитися у бік Snapdragon. Наприклад, компанія TECNO випускає аксесуари виключно на базі MTK, що не заважає їй бути одним з лідерів ринку, пропонуючи не тільки дешеві пристрої, але й повноцінні флагмани на зразок TECNO Phantom X2 Pro.

Найкращі процесори MediaTek

Dimensity 9200 Plus – найпотужніший чіп MTK на сьогоднішній день

Звичайно, у лінійці MediaTek є місце невдалим чіпам. Так, багато представників серії Helio G працюють на застарілому техпроцесі 12 нм. Виняток – дуже хороший процесор Helio G99 , виконаний за 6-нм нормою. А найпотужнішими чіпами MediaTek є такі моделі:

  • Dimensity 9200 та 9200+;
  • Dimensity 9000 та 9000+;
  • Dimensity 8200;
  • Dimensity 8100;
  • Dimensity 8000;
  • Dimensity 1300;
  • Dimensity 1200;
  • Dimensity 1100.

Як правило, ці чіпи отримують смартфони флагманського чи субфлагманського рівня. А пристрої дешевше працюють на не менш хороших процесорах MediaTek Dimensity 8050 і Dimensity 1050.

Найкращі смартфони на MediaTek

Оскільки процесор – серце будь-якого смартфона, від моделі чіпа багато в чому залежить загальне враження про пристрій. Якщо ви досі віддаєте перевагу Snapdragon, то зараз саме час придивитися до рішень на Dimensity та Helio. Ось найкращі смартфони на MediaTek :

  • TECNO Phantom X2 Pro ;
  • Xiaomi 12T ;
  • Infinix Note 30 VIP ;
  • Redmi Note 12 Pro+ 5G ;
  • realme 10 .

Незважаючи на різне технічне обладнання, кожна з цих моделей повністю виправдовує свою вартість, пропонуючи більше можливостей, ніж будь-який конкурент на Snapdragon. Якщо не вірите – просто порівняйте характеристики смартфонів на Qualcomm і MediaTek і всі сумніви розвіються.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.