Google Pixel 8 на Tensor G3 – зліт продуктивності. Чи все так гладко

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Серія смартфонів Google Pixel 8 готується дебютувати наприкінці цього року. Найімовірніше, до серії увійдуть два пристрої – Pixel 8 і Pixel 8 Pro. Для своїх новинок компанія Google вирішила використовувати новий чипсет Tensor. Модель мобільної платформи отримала цілком логічну назву – Tensor G3. Оскільки в новому звіті компанії розкриваються його характеристики і поліпшення продуктивності, ми можемо оцінити також рівень функціональних можливостей майбутніх Pixel 8 і 8 Pro.

Але спершу нагадаємо, що попередній Tensor G2 був доволі нудним чіпсетом з точки зору продуктивності процесора. На момент випуску всі його ядра відставали від конкурентів уже на два покоління. Єдиною реальною зміною порівняно з чіпом першого покоління було оновлення середнього кластера з доволі архаїчних ядер Cortex-A76 до більш відповідного Cortex-A78. Чип зберіг незвичайну схему розташування ядер 4+2+2, тоді як більшість інших постачальників мікросхем використовували схему 4+3+1 з одним великим ядром.

З Tensor G3 Google, нарешті, додала в чип більш сучасні ядра. Весь блок ЦП був перебудований під використання ядер 2022 ARMv9. Архітектуру також було змінено – пішла незвичайна схема 4 + 2 + 2, а замість неї Google вставив… ще більш дивну.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Tensor G3 матиме дев’ять процесорних ядер – чотири маленькі Cortex-A510, чотири Cortex-A715 і одне Cortex-X3 , при цьому частоти будуть вищими, порівняно з попередніми поколіннями. Це повинно призвести до значного підвищення продуктивності і до того, що Tensor G3 відповідатиме продуктивності інших флагманських SoC 2022 року, але, на жаль, він відставатиме від чипів, які використовують нещодавно анонсовані ядра ARMv9.2. Крім того, виникає цілком закономірне запитання – чи зможуть рішення для охолодження Pixel 8 впоратися з усіма цими великими ядрами під час роботи на повній потужності.

Перехід на ARMv9 дозволяє Google впроваджувати нові технології безпеки. Pixel 8 буде оснащений розширеннями Arm’s Memory Tagged Extensions (MTE), які можуть запобігти хакерським атакам на основі пам’яті. Низка смартфонів уже підтримує MTE на апаратному рівні, але не включає його в Android. Завантажувач Pixel 8, схоже, першим реалізує цей інтерфейс.

Головною зміною в ARMv9 є перехід на виконання коду тільки в 64-бітному режимі. Хоча пристрої на Tensor G2, як-от серія Pixel 7, уже відмовилися від підтримки застарілих 32-розрядних застосунків, вони зберігають вбудовані 32-розрядні бібліотеки (на додаток до 32-розрядних ядер). З Pixel 8 все зміниться – апарат постачатиметься виключно з 64-бітними двійковими файлами.

Вбудована графіка з трасуванням променів

Графіка завжди була в центрі уваги лінійки Tensor від Google, навіть якщо останній Tensor G2 не перевершує тести продуктивності. Абсолютно масивна 20-ядерна конфігурація Mali-G78 оригінального Tensor (з 24 ядер) перевершила Qualcomm Snapdragon 888 і Samsung Exynos 2100, але її швидко обігнали новіші моделі чіпсетів. Проте, потужна графіка корисна для додатків нейронних мереж, які працюють ефективніше на графічному процесорі, ніж на Google TPU.

Хоча Google перейшла на новіший Mali-G710, тести Tensor G2 показали, що семиядерна установка забезпечує тільки більш стійку продуктивність, а не якесь відчутне підвищення продуктивності графіки. Tensor G3 у Pixel 8 виправить це передбачуваним оновленням до Arm Mali-G715.

Перший чип для смартфонів із кодуванням AV1

Tensor G3 нарешті оновив відеоблок. По-перше, блок MFC тепер підтримує декодування/кодування відео 8K30 в H.264 і HEVC (інші конфігурації залишилися без змін). Важливо відзначити, що на даний момент спеціальна внутрішня версія Google Camera, яка використовується для тестування серії Pixel 8, не підтримує запис 8K-відео, і, на мій погляд, навряд чи коли-небудь буде. Апарати Pixel вже борються з перегрівом під час запису 4K, не кажучи вже про те, як швидко ця зйомка заповнить вбудовану пам’ять.

Однак, що більш важливо, доморощений блок Google “BigOcean” тепер перетворився на “BigWave”. Хоча його можливості декодування відео залишилися колишніми (відео до 4K60 AV1), блок тепер підтримує кодування AV1 до 4K30. Це робить Google першим брендом смартфонів, що інтегрує кодувальник AV1 у мобільний пристрій. Буде цікаво подивитися, як він використовується, оскільки обмеження в 30 кадрів на секунду не ідеально для запису відео.

Покращений TPU для інтелекту AI

Основна увага в Tensor, безсумнівно, приділяється штучному інтелекту. Після перетворення своїх прискорювачів машинного навчання EdgeTPU в Pixel Neural Core в Pixel 4, Tensor першого покоління від Google поставляється з вбудованим TPU під кодовою назвою “Abrolhos”, що працює на частоті 1,0 ГГц. Він показав відмінну продуктивність, особливо в завданнях обробки природної мови (NLP).

Tensor G2 оновив TPU до кодового імені “Janeiro”, який, як і раніше, працює на частоті 1,0 ГГц. Google стверджувала, що він був на 60% швидшим, ніж оригінальний чип, у завданнях камери і мови. Tensor G3 передбачувано включає в себе нову версію TPU під кодовою назвою “Rio” і працює на частоті 1,1 ГГц. А тому обіцяє ще більший рівень продуктивності.

Tensor G3 буде інтегрований у Google Pixel 8

Tensor відкрив для Google великі перспективи в напрямку свого бренду смартфонів, надавши можливості, які не повторюються на конкуруючих смартфонах. Найяскравіші відмінності ми повинні побачити якраз у майбутній серії Pixel 8.

На відміну від Tensor G2, який був незначним оновленням з першою версією, Tensor G3 здається більш масштабною розробкою. Google прагне стати конкурентоспроможним у сфері обробки загальних додатків, і за допомогою оновлень центрального і графічного процесорів це цілком досяжна мета.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.