Названо найкращі складні смартфони 2023 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Лише п’ять років тому ідея про те, що смартфон у вашій кишені матиме складаний екран, була футуристичною мрією.

Але у 2023 році це вже цілком реальність. Вони можуть коштувати дорожче за свої аналоги з плоским скляним екраном, але, якщо вам потрібен ґаджет, який перебуває на передньому краї сучасних споживчих технологій, ви не помилитеся, купивши складаний телефон.

Або все-таки помилитеся? Враховуючи, що технологія настільки молода, ми виявили, що деякі складні смартфони кращі за інші.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ми розглянули кілька різних моделей, щоб з’ясувати, яка з них краща. Усі телефони в нашому списку мають один із двох основних форм-факторів – книжка або розкладачка. Перші відкриваються за допомогою вертикального шарніра, як книжка, а другі відкриваються на горизонтальному шарнірі та нагадують телефони-розкладачки, популярні в 1990-х і 2000-х роках.

Розкладні книжки мають зовнішні дисплеї, які можна використовувати в закритому стані, але приховують більший внутрішній дисплей, який нагадує невеликий планшет. Наразі на цьому ринку лідирує Samsung, але в червні виходить Google Pixel Fold, який конкуруватиме із серією Z Fold у США, Великій Британії та Європі.

Розкладачки можуть мати зовнішні дисплеї, але їхня функціональність обмежена, однак якщо їх відкрити, то всередині буде дисплей, схожий за розміром зі “звичайним” смартфоном.

Перш ніж прийняти рішення, обов’язково прочитайте повні огляди розкладних телефонів, які вас цікавлять.

1. Samsung Galaxy Z Flip 4 – найкращий складаний телефон у стилі “розкладачка”

Це дуже близький суперник Oppo Find N2 Flip, але ми вважаємо, що найкращим телефоном-розкладачкою є Samsung Galaxy Z Flip 4, з невеликим відривом.

Він виграє завдяки чудовій якості збірки, повній водонепроникності та чудовій п’ятирічній підтримці програмного забезпечення. Магазини Samsung у Великій Британії та США також пропонують клієнтам більш доступні послуги з ремонту порівняно з Oppo.

Внутрішній дисплей Z Flip 4 – найкращий з усіх, що ми бачили, зі склокомпозитним матеріалом, який не так легко подряпати або пошкодити. У ньому використовується процесор Snapdragon 8+ Gen 1, що забезпечує відмінну продуктивність, а 8 ГБ оперативної пам’яті достатньо, щоб підтримувати його в робочому стані.

Це прекрасний телефон преміум-класу, незалежно від того, який колір ви купите. Час автономної роботи також значно покращився порівняно з попередніми моделями, незважаючи на повільну швидкість зарядки 25 Вт. У ньому також є бездротова зарядка. Додайте до цього дуже здібні камери та розумний зовнішній дисплей для перегляду сповіщень, і це найкращий з розкладних телефонів на даний момент.

2. Oppo Find N2 Flip – найкращий конкурент Samsung

Samsung має сильний вплив, але Oppo перебуває прямо у нього на хвості – Find N2 Flip справляє значне враження і має кращий зовнішній дисплей, ніж Z Flip 4. Він більший, що дозволяє відповідати на повідомлення, робити фотографії та багато іншого.

Крім того, на відміну від Z Flip 4, телефон повністю плоский. Find N2 Flip у матовому чорному або глянсовому фіолетовому виконанні – це розкішний предмет.

Він оснащений двома камерами з особливо чудовим основним сенсором, яким буде задоволений будь-хто. Час роботи від акумулятора солідний, та й продуктивність теж відмінна завдяки MediaTek Dimensity 9000+ під “капотом”.

Недоліками є відсутність захисту від води і бездротової зарядки, а також, за результатами нашого тестування, трохи нечіткий зв’язок Bluetooth. Але якщо відкинути ці недоліки, то це найкращий телефон-розкладачка не від Samsung, який ви можете купити. Враховуючи, що Oppo обіцяє п’ять років програмної підтримки, що відповідає Samsung, ви не помилитеся.

3. Samsung Galaxy Z Fold 4 – найкращий складаний телефон у вигляді книги

Це найкращий розкладний телефон у форматі книжки завдяки широкій доступності, міцній збірці, чудовим програмним функціям і тривалій програмній підтримці.

Розроблена Samsung оболонка One UI Android на Fold має свої особливості, пропонуючи підтримку S-Pen (хоча перо в комплект не входить), велику кількість вікон та більший внутрішній екран, який ви можете знайти корисним для продуктивності та робочих додатків.

Обидва дисплеї дуже хорошої якості з чіткою роздільною здатністю і частотою оновлення 120 Гц, але майте на увазі, що жоден з них не відповідає розміру звичайного смартфона, тому набирати текст може бути трохи важко. В іншому це мультимедійна мрія, і це найкращий розкладний телефон, який варто вибрати, якщо вам не потрібен планшет, але ви хотіли б, щоб ваш телефон був трохи більшим.

Це дорогий пристрій, але він має бездротову зарядку і повністю водонепроникний, а післяпродажне обслуговування Samsung у більшості країн просто чудове. Компанія в рамках гарантії пропонує безкоштовну заміну захисного екрана для кожного покупця в разі виробничого браку.

4. Motorola Razr 2022 – найкраща подорож у ностальгію

Взявши за основу бренд надзвичайно популярних телефонів-розкладачок Razr минулих років, цей розкладний смартфон Razr 2022 року відмовився від естетики великого “підборіддя” тих телефонів, але став кращою сучасною версією.

Якість збірки на висоті, але тузом у рукаві Razr є його великий дисплей, на якому можна робити практично все, що і на внутрішньому, включно зі створенням повідомлень на повноцінній клавіатурі – унікальна функція для розкладного телефону в стилі розкладачки 2023 року.

У ньому встановлений той самий Snapdragon 8+ Gen 1, що і в Galaxy Z Flip 4, тому він працює дуже швидко, а складки Razr менш помітні порівняно з тим телефоном Samsung.

Основна камера тут також чудова, а це означає, що Razr – чудова альтернатива Samsung або Oppo, якщо вам потрібен розкладний телефон. Найбільшим недоліком є те, що Moto пообіцяла лише один рік оновлень програмного забезпечення, в той час як два інших бренди пропонують п’ять.

5. Honor Magic Vs – розкладна книжка за найкращою ціною

Якщо ви хочете розкладний телефон у стилі книжки, але вам не подобається пропозиція Samsung, то вам варто розглянути Honor Magic Vs. Honor колись був суббрендом Huawei, але тепер це самостійна компанія, що випускає чудові смартфони з повним доступом до додатків і сервісів Google.

Magic Vs (це “vee ess”, а не versus) – це добре зібраний телефон, який коштує менше, ніж Galaxy Z Fold 4, і складається абсолютно плоским, на відміну від того ж пристрою Samsung.

Він має зручну вагу та розміри, завдяки чому зовнішнім і внутрішнім дисплеями приємно користуватися, а чудова основна камера дає змогу не жертвувати якістю знімків, обираючи складаний телефон.

Бездротова зарядка і водонепроникність відсутні, але, що приємно, Honor обіцяє три роки оновлень версії Android і п’ять років патчів безпеки, що означає, що цей високотехнологічний апарат залишатиметься актуальним до 2028 року.

6. Samsung Galaxy Z Fold 3 – чудовий варіант, коли він є в продажу

Якщо вам подобається концепція Z Fold 4, але ви вважаєте, що він трохи дорогий, вибирайте Z Fold 3, якщо зможете знайти його дешевше. Це все ще напрочуд здібна складна камера, тому ми використовували її частіше і довше за все.

Камери не такі хороші, як у Z Fold 4, але в іншому Fold 3 – практично той самий пристрій. Програмне забезпечення з часом стало набагато кращим завдяки корисним доповненням від Samsung, таким як панель завдань, крім того, пристрій має програмну підтримку до 2026 року.

Він також сумісний зі стилусом S-Pen від Samsung, має високу продуктивність завдяки все ще хорошому процесору Snapdragon 888 і дуже добре зібраний. Найнеприємніше в ньому – погана камера на внутрішньому дисплеї, яку Samsung не стала використовувати в Z Fold 4.

7. Microsoft Surface Duo 2 – найкращий для стилуса

Це телефон зі списку, який складається, але не має складного екрана. Замість цього Microsoft Surface Duo 2 має два окремі внутрішні дисплеї, з’єднані посередині шарніром. Зовнішній дисплей відсутній, що означає, що це найбільш схожий на книгу пристрій, який ви можете купити.

Як і будь-який інший складаний телефон у цьому списку, Duo працює під управлінням Android і розроблений таким чином, щоб ви могли запускати два окремі додатки пліч-о-пліч. Корисність цього не відразу очевидна, але наявність двох додатків, наприклад, заміток і календаря, може допомогти вам швидко робити перехресні посилання.

За допомогою вбудованої камери ви також можете приймати відеодзвінки на одному екрані, одночасно роблячи нотатки на іншому – обидва дисплеї сумісні з версіями Surface Pen (у комплект не входить).

Ця камера і потрійна камера на задній панелі не дуже хороші, а невеликий розмір дисплеїв не найкращим чином підходить для набору тексту. Але якщо вам подобається ідея сучасного цифрового кишенькового цифрового блокнота, для вас це буде просто рай – плюс кілька застосунків було налаштовано спеціально для Duo, наприклад, застосунок Kindle, що відображає дві сторінки на весь екран, щоб нагадувати справжню книжку.

8. Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

Galaxy Z Flip 3 дуже схожий на Z Flip 4, але він вийшов на рік раніше, у 2021 році, тому якщо ви зможете знайти його в продажу, то це, як і раніше, чудовий варіант.

Головним недоліком є не дуже тривалий час автономної роботи, особливо якщо ви багато користуєтеся телефоном (у Z Flip 4 це виправлено). В іншому, дизайн такий самий і так само добре зроблений, камери надійні, а програмне забезпечення те саме, з підтримкою від Samsung до 2026 року.

Він повністю водонепроникний, а дизайн залишається приголомшливим, до того ж він випускається в кремовому кольорі в стилі 80-х, який виглядає шикарно.

Просто переконайтеся, що ви купуєте його за хорошою ціною, інакше ви можете з тим же успіхом придбати новіший Z Flip 4.

9. Huawei P50 Pocket

P50 Pocket – це дійсно приголомшливий пристрій, якість збірки якого вища, ніж у Z Flips від Samsung. Це відбувається завдяки складній механічній петлі, яка в закритому стані складає екран у формі крапельки води, щоб зменшити тиск на місце складки – у розгорнутому стані вона набагато менш помітна на плоскому дисплеї.

Золота версія преміум-класу, яку ми розглянули, має текстурований малюнок рябі на зовнішній стороні, що робить її схожою на сусальне золото. Безумовно, це нестандартний дизайн, але разом із круглим екраном і модулями камери на зовнішньому боці це сміливий і унікальний дизайнерський хід. Втім, є і простіші кольори.

У розгорнутому стані телефон має значний 6,9-дюймовий OLED-дисплей з високою частотою оновлення 120 Гц. Він працює на базі процесора Snapdragon 888, такого ж, як у Z Fold 3 і Z Flip 3, але оскільки це Huawei, то підтримка 5G відсутня. Саме відсутність цієї підтримки та магазину Google Play Store заважає цьому телефону – немає офіційного доступу до застосунків і сервісів Google (або популярних застосунків, таких як WhatsApp та Instagram з магазину застосунків).

Це означає, що вам доведеться завантажувати Android-додатки з неофіційних джерел, що є не зовсім зручним. Галерея додатків Huawei поліпшується, але якщо ви користуєтеся будь-якими сервісами Google, то краще утриматися від цієї покупки.

10. Huawei Mate Xs 2

Відтоді як телефони Huawei перестали працювати в Google Play Store і підтримувати сервіси Google, телефони цієї компанії розчаровують більшість західних покупців: гарне, високопродуктивне обладнання, але водночас дратівливе програмне забезпечення.

Та сама історія і з Mate Xs 2, який має неймовірно гарно зроблене обладнання, не схоже на жоден інший складаний телефон у цьому списку – дисплей обертається навколо всієї зовнішньої сторони пристрою та відкривається для розширення екрана на більшу площу.

Через це пластик на зовнішній стороні екрана схильний до подряпин, якщо ви не будете обережними, проте виглядає він дуже футуристично. Його частота оновлення 120 Гц виглядає дуже преміально, а якість панелі чудова.

Телефон оснащений чудовими камерами та чудовими екранами, але в ньому є лише додатки з магазину додатків AppGallery від Huawei, в якому не так багато популярних західних додатків. Але ви можете завантажити будь-який додаток для Android за допомогою стороннього завантаження, що є законним і безпечним способом, просто трохи складним.

Також немає підтримки 5G і бездротової зарядки, що робить його вартість менш вигідною.

1. Чи є складні телефони крихкими?

Так! Їхні екрани являють собою гнучкий композит зі скла і пластику, і ця технологія досить нова. Ми вже бачили, як складки на екранах тріскаються і ламаються, а наклеєні на заводі захисні екрани відшаровуються в місцях складок.

Samsung, зокрема, стежить за цим. Якщо ви живете в Європі або США, компанія пропонує дуже хороше обслуговування клієнтів і пропонує заміну захисного екрана в рамках гарантії. Ремонт поза гарантією також коштує недорого, і ви можете або відіслати свій телефон, або прийти в магазин і записатися на ремонт.

Інші бренди мають меншу підтримку, тому, якщо ви хвилюєтеся, уточніть це перед покупкою.

2. Чи є складні телефони водонепроникними?

Тільки нові розкладні телефони Samsung і деякі інші є повністю водонепроникними, тому не варто брати розкладний телефон Oppo або Honor під проливний дощ. Перевірте технічні характеристики перед покупкою.

Але жоден розкладний телефон не захищений від пилу або бруду – тримайте їх подалі від пляжу!

3. Чи буде складаний iPhone?

Можливо, буде. Ми зібрали всі останні чутки про потенційний складаний iPhone від Apple, але поки що це тільки припущення. У Apple є досвід впровадження нових технологій трохи пізніше, ніж у конкурентів на ринку, але потім, як правило, вони роблять кращу роботу або, принаймні, випускають продукт, який повністю унікальний, а не схожий на прототип.

Samsung, можливо, вже дозрів для своєї складаної лінійки, але оригінальний Galaxy Fold у 2019 році був настільки недосконалий, що компанії довелося його відкликати.

4. Чи варто імпортувати складаний телефон?

Оскільки багато складних телефонів ще не вийшли на світові ринки, у вас може виникнути спокуса імпортувати їх. Наприклад, Oppo Find N2 і Xiaomi Mi Mix Fold 2 мають неймовірно гарне апаратне забезпечення, але поки випускаються тільки в Китаї. Якщо ви імпортуєте такий телефон, майте на увазі, що він, найімовірніше, матиме китайське програмне забезпечення і не постачатиметься зі встановленим Google Play Store.

Ви зможете встановити на нього додатки Google, але це буде трохи клопітно. Імпорт складного телефону також означає, що ви позбудетеся підтримки всередині країни при гарантійному обслуговуванні або ремонті.

Якщо ви відчайдушно потребуєте складного телефону, але у вашій країні він ще не вийшов, краще імпортувати телефон із сервісами Google. Якщо ви перебуваєте у США, не буде поганою ідеєю імпортувати, скажімо, Oppo Find N2 Flip із Великої Британії, оскільки він матиме західне програмне забезпечення та, імовірно, працюватиме в діапазонах 4G та 5G у Штатах. Однак завжди спочатку перевіряйте технічні характеристики та купуйте в надійного джерела.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.