Секрети Touch ID, про які Apple мовчала всі ці роки

Тривалий час сканер Touch ID був однією з основних фішок айфонів і айпадів, але в останні роки про нього багато хто забув. Хтось навіть вважає, що Apple і зовсім більше не використовує його, але це не так: за його допомогою розблоковуються Макбуки, більша частина айпадів і iPhone SE. За 10 років існування китайські виробники йому вигадали безліч аналогів, які, будемо чесними, так само безпечні і до того ж працюють помітно швидше. У будь-якому разі, епоха Touch ID ще не добігла кінця і, ймовірно, він ще з’явиться в айфонах. А поки що ловіть 4 маловідомі факти про один із найпопулярніших у світі способів розблокування.

Touch ID або Face ID – що краще

Незважаючи на те, що Face ID цього року виповниться 6 років, багато хто досі сперечається про те, який спосіб розблокування Айфона безпечніший. Apple стверджує, що сканер розпізнавання обличчя у 20 разів безпечніший за Touch ID: компанія зазначає, що ймовірність помилкового спрацьовування Face ID 1 до 1 000 000, тоді як у відбитка – 1 до 50 000. Але в мережі досі є розповіді про те, що Айфон розблокується за допомогою фотографії власника на іншому екрані телефону або близнюками, тож прогалини все ж є.

А ось зламати Touch ID помітно складніше: взяти хоча б те, що сканер не спрацьовує, якщо на нього потрапляє вода, палець потрібно прикладати дуже рівно, а розблокувати його ваш брат-близнюк точно не зможе через різну текстуру шкіри. Підробити відбиток теж дуже проблематично, а з огляду на те, що пальці ще й мають бути чистими, Touch ID реально вибагливіший, ніж Face ID, який можна розблокувати в масці, окулярах і навіть тримаючи телефон горизонтально. У всякому разі, багато користувачів досі більше довіряють відбитку пальців в Айфоні.

Як швидше розблокувати iPhone

Вважається, що Touch ID – швидший спосіб розблокування Айфона ніж Face ID. У всякому разі, про це говорить видання Tom’s Guide: на iPhone X сканер спрацьовував за 1.8 секунди, тоді як відбиток пальця – всього за 0.91 секунди. Ускладнює використання Face ID ще й те, що потрібно свайпнути екран догори, щоб отримати доступ до Айфона, а відбиток відображає робочий екран одразу після того, як ви докладете палець.

Але в деяких сценаріях Touch ID не такий швидкий, як здається: наприклад, на iPad Air він розташований зверху в кнопці живлення. Ось тільки у 2023 році планшет все більше використовують горизонтально, тому до клавіші ввімкнення доводиться тягнутися, до того ж потрібно прикласти палець правильно, бо вона досить вузька. Так що, розблокування по обличчю реально зручніше в повсякденному житті.

Чому з iPhone прибрали Touch ID

Однією з причин, через які Touch ID прибрали з Айфона, став новий дизайн: у ньому не було місця для кнопки “Додому”, переносити її в клавішу живлення Apple не наважилася, а підекранного сканера в компанії не було (імовірно, немає і зараз). Відмова від Touch ID дала розробникам більше місця на екрані, а фанатам марки – привід обговорити ювілейну модель.

При цьому чубчик Face ID спочатку сподобався не всім, але це був геніальний маркетинговий хід – пізніше він став візитною карткою, якою до цього була кнопка “Додому”. Ба більше, цей виріз в екрані досі популярніший, ніж Dynamic Island! Та й розробити останній було дуже складно – почитайте про це в нашому матеріалі.

Багато хто помилково вважає, що Apple визнала Touch ID застарілим і тому позбулася його, але це докорінно не так: компанія досі активно використовує цей модуль у своїх пристроях, ось тільки в Айфонах, за чутками, його більше не буде. Шкода: пандемія довела, що Touch ID у таких умовах набагато практичніший.

Чому не спрацьовує Touch ID

Якщо ваші руки абсолютно чисті, але Айфон не розблокується відбитком, ймовірно, зараз просто занадто холодно! Так-так, у Touch ID є проблеми з низькими температурами: річ у тім, що датчик сканує не тільки шкіру, а й підшкірний шар. Він перевіряє, чи може палець проводити електрику і тепло (тобто, не можна розблокувати Айфон відрубаним пальцем), тому через низьку теплопровідність сканер його не розпізнає.

Найкращий спосіб уникнути цього – просто додати ще один відбиток для розблокування в систему, поки ви перебуваєте на морозі. Те ж саме стосується і занадто спекотного клімату: відбиток пальця користувачів разом із текстурою шкіри злегка змінюється під впливом високих температур, тож, вони завбачливо додають запасний, щоб не виникало проблем.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.