Топ-5 найцікавіших смартфонів травня 2023 року

Цього місяця вибрати найцікавішу п’ятірку було найскладніше: настільки багато різних смартфонів було представлено. Деякі з варіантів довелося прибирати зі статті буквально згнітивши серце, адже на світ одразу ж з’являлося щось або більш незвичне, або більш важливе для мобільного ринку загалом. Що ж такого цікавого з’явилося в минулому травні? Пропоную це і дізнатися!

Nokia XR21 – захищена “не цеглина”

Рідко так буває, щоб захищений за всіма показниками смартфон виявлявся не “цеглою”. Зазвичай китайські виробники люблять обмотувати такі пристрої всілякими металами і грубими пластмасами, через що ті стають дуже громіздкими і важкими. Водночас начебто фінська HMD Global вчинила дещо інакше і зробила свій броньовик Nokia XR21 дуже схожим на звичайні телефони: 168 x 78.58 x 10.45 мм і 231 грам для цього сегмента, як пір’їнка.

При цьому Nokia не вдаряє в бруд обличчям і за характеристиками. Ми маємо цілком прийнятний процесор середнього класу Snapdragon 695, наявність eSIM, IPS-дисплей з частотою оновлення 120 Гц, швидку 33-ватну зарядку для батареї на 4800 мАг і багато різних корисних комунікацій. Забавляє тільки Android 12-ї версії: хтось ще пам’ятає, як HMD Global активно проштовхувала чисту систему з регулярними оновленнями?

HTC U23 Pro – стара рок-зірка

Фірма HTC – як стара, майже забута рок-зірка. Колись вона гриміла на найкращих світових сценах, але тепер її час давно минув, і все, на що вона здатна – це давати невеликі концерти для вузького кола фанатів. Тим дивніше, що в період затяжної кризи, загостреної дефіцитом чипів і глобальними економічними проблемами, компанія примудряється жити і випускати щось, віддалено схоже на флагмани.

Втім, справжнім флагманом HTC U23 Pro бути не може – ну не встигнути процесору Snapdragon 7 Gen 1 за амбіціями “вісімок”. Однак свої козирі в рукаві у смартфона є: захист від пилу і вологи IP68, 3.5-мм роз’єм, містечко для карти пам’яті, 108-мегапіксельна камера з OIS, бездротова зарядка і раптовий для HTC OLED-екран. Піднятися з глибин безгрошів’я це не допоможе, але цілком згодиться, щоб укотре завоювати сердечко відданого шанувальника.

Honor 90 Pro – не бійся, не мерехтить

Років так п’ять тому користувачі несподівано почали звертати увагу на мерехтіння AMOLED-екранів, навіть незважаючи на те, що на той час такі матриці ставилися в телефони вже понад десяток років! Ймовірно, це було пов’язано з початком їх масового поширення, коли вони почали з’являтися навіть у недорогих моделях.

Через рік-другий виробники відгукнулися на заклики спільноти і стали додавати у свої новинки чарівну функцію DC Dimming. Вона виявлялася цілком робочою, щоправда мала невеликий побічний ефект: деякі відтінки сірого спотворювалися і ставали червонуватими. З цієї причини зараз компанії віддають перевагу іншій технології, за якою частота ШІМ “розганяється” до такої міри, що її перестає “бачити” навіть техніка – що вже там казати про очі або мозок.

Далі за всіх вирішила піти Honor, яка прискорила ШІМ у своїх нових смартфонах 90 і 90 Pro аж до 3840 Гц. Тепер їхній екран не мерехтить взагалі, а значить за очі можна не турбуватися. Ну а старшу модель я вирішив виділити просто тому, що вона хороша і за іншими характеристиками: флагманський чип Snapdragon 8+ Gen 1, основна камера на 200 МП, телевік.

Unihertz Jelly Star – та як вони це роблять?

Стартапу Unihertz не в першій випускати мініатюрні моделі, які ледве відповідають сучасним уявленням про смартфони. Навіть дивно, що хтось їх масово скуповує і при цьому нахвалює! Втім, у мережі можна знайти чимало людей, які шукають для себе маленький, але при цьому наворочений апарат, яким новий Jelly Star і є.

Почати хоча б з апаратної начинки: Mediatek Helio G99, 8/256 ГБ пам’яті, слот для карти пам’яті, сканер відбитків пальців, 3.5-мм роз’єм, інфрачервоний порт, NFC. Цікаво, як усе це могло вміститися в “малюку” з 3-дюймовим екраном і габаритами 95.13 x 49.52 x 19.37 мм? Але ж компанія навіть примудрилася зробити напівпрозору кришку, під якою сховалися світлодіодні стрічки в дусі Nothing Phone! Мінус, здебільшого, тільки один – не дуже велика батарея на 2000 мАг. Більше б все одно не вмістилася. Ну і цінник поки що не відомий.

OPPO Reno10 – середній клас не гірше флагманів

Під кінець статті хочу порадіти за компанію OPPO, яка нарешті зробила безкомпромісний смартфон середнього класу. Їхній новенький Reno10 справді не має об’єктивних недоліків, хоча невеликі сліди економії в ньому, звісно ж, є: треба ж якось виправдати наявність телевіка (для OPPO це справді щедро) та шикарного вигнутого AMOLED-екрану, який майже не шкодить очам. Що ж тут не так?

По-перше, новинка отримала процесор дворічної давності Snapdragon 778G, що через свій вік потихеньку починає дешевшати. По-друге, основну камеру поставили зовсім вже просту: Omnivision OV64B без оптичної стабілізації – це рівень бюджетного Realme C55, де він, власне, і стоїть. В іншому ж усе чудово: до 12/512 ГБ пам’яті, телевік на 32 МП з 2-кратним зумом, швидка 80-ватна зарядка і адекватні ціни в районі 15-18 тисяч гривень (2449-2949 юанів). Український покупець цього дива, найімовірніше, не побачить, але це – гарний знак для інших компаній, в який бік треба розвивати смартфони середнього класу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.