Рейтинг процесорів для смартфонів 2023 року: який процесор для телефону найкращий

Рейтинг процесорів смартфонів, або який мобільний процесор найкращий? Давайте дізнаємось!

Камера, дисплей, вбудована пам’ять – три основні параметри, які перевіряє кожна людина, що стоїть перед вибором нового смартфона. Не менш важливими є підключення та естетичний вигляд пристрою. Зараз багато хто перевіряє також наявність штучного інтелекту, який дозволяє робити будь-яку ретуш фотографій. За ці та багато інших елементів, за їх ефективність відповідає процесор, який можна назвати серцем всього пристрою. Його вибір варто поставити на перше місце, щоб гарантувати, що на смартфоні без проблем запускатимуться навіть вимогливі ігри.

Рейтинг процесорів смартфонів 2023 року – який вибрати?

Процесор – це такий елемент, який впливає на плавність виконання окремих завдань. В тому числі і на можливість запуску декількох додатків одночасно. Саме це “серце” відповідає за те, щоб нічого не йшло не так, дозволяючи виконувати задані дії. Процесор, однак, повинен бути підібраний з урахуванням ваших власних уподобань. Тільки тоді смартфон в цілому буде забезпечувати зручність і комфорт.

Наразі найбільшою популярністю користуються 64-розрядні процесори, оскільки саме вони забезпечують безперебійну роботу. У порівнянні з 32-бітними, які можна було зустріти лише донедавна, вони здатні задовольнити очікування навіть найвибагливіших користувачів.

Найкращий процесор для флагманського смартфона

Швидкість процесора сама по собі здатна визначити, чи варто купувати смартфон, який вартий чиєїсь уваги. Це показник того, чи будете ви мати справу з телефоном, який буде зручним і практичним у використанні. Ось кілька пропозицій щодо процесорів, які заслуговують на увагу в наші дні.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2

15 листопада на саміті Snapdragon відбувся запуск цього процесора. Про нього можна писати як про потужний та енергоефективний. Однак варто приділити трохи часу, щоб дізнатися його технічні характеристики. Пропонуємо вашій увазі:

  • Ядро Cortex X3 з тактовою частотою 3,19 ГГц, яке описується як найшвидше;
  • 2 x Cortex A715 2,8 ГГц – дві одиниці;
  • 2 x Cortex A710 2,8 ГГц – дві штуки;
  • 3 x Cortex A510 2 ГГц – ще три ядра, які також можна знайти всередині.

Така компоновка повинна забезпечити не такий сильний перегрів і при цьому забезпечити кращу культуру роботи. Перед вами модель, яка на 35% швидша за свого попередника. З цим процесором ви можете розраховувати на підтримку mmWave 5G і 5G на частоті до 6 ГГц, а також дводіапазонного GPS. Цей тип процесора можна знайти, наприклад, в OnePlus 11 і Oppo Find X6 Pro, а також в Samsung Galaxy S23.

Google Tensor

Це сімейство процесорів (доступно кілька моделей), характеристики яких наведені нижче:

  • Тактова частота процесора – мінімум 2 x 2,8 ГГц, 2 x 2,25 ГГц і 4 x 1,8 ГГц;
  • Технологія виробництва – 5 нм
  • Потоки процесора – 8;
  • Максимальний обсяг оперативної пам’яті – 12 ГБ;
  • Версія OpenGL ES – 3.2;
  • Версія пам’яті DDR – 5;
  • Версія OpenCL – 2;
  • Розмір кешу L2 – 8 МБ.

Завдяки інтегрованій графіці, що використовує Google Tensor, немає необхідності купувати додаткову відеокарту. Це ідеальний процесор, який буде призначений для багатозадачності. Цей процесор можна знайти, зокрема, в Google Pixel 6 Pro.

Apple Bionic A16

Пропонуємо вашій увазі пропозицію, виготовлену за 4-нанометровим технологічним процесом. Ось чотири енергоефективних ядра і два високопродуктивних ядра, які можна знайти в центральному процесорі. Що стосується графічного процесора, ви можете розраховувати на п’ять ядер. Однак найголовніше, що ви можете розраховувати на 16-ядерний NPU в цьому процесорі. Саме вони дозволяють йому обробляти 17 трильйонів операцій в секунду. Apple A16 Bionic – це 16 МБ кеш-пам’яті L2 P-Core. SLC для цієї моделі становить 24 МБ. Цей параметр став для багатьох несподіванкою, оскільки Apple A15 Bionic міг розраховувати на 32 МБ в цьому плані. 16 мільярдів транзисторів в A16 є доказом того, що в ньому на мільярд більше транзисторів, ніж у попередній моделі.

MediaTek Dimensity 1200

Називається одним з найпотужніших процесорів для MediaTek. Усередині нього можна знайти наступні ядра:

  • ARM Cortex-A78 з максимальною частотою 3,0 ГГц;
  • ARM Cortex-A78 до 2,6 ГГц – три штуки;
  • ARM Cortex-A55 з частотою до 2,0 ГГц – чотири штуки.

Окремої згадки заслуговує графічний чіп ARM Mali-G77 MC9. Dimensity 1200 побудований за 6-нм технологічним процесом. Це процесор, прем’єра якого відбулася 15 січня 2021 року. З цією моделлю ви зможете розраховувати на швидкість з’єднання до 150 Мбіт/с щоразу. Багато експертів сходяться на думці, що це процесор, який стоїть на одному рівні з Google Tensor.

Samsung Exynos 2300

Це процесор-наступник моделі, яка раніше використовувалася в Samsung Galaxy S 22. Чіпсет отримав назву Quadra. Усередині можна знайти наступні ядра:

  • Cortex-A510 з тактовою частотою 2,1 ГГц – чотири одиниці;
  • Cortex-A710 з тактовою частотою 2,65 ГГц – чотири штуки;
  • Cortex-X3 з максимальною тактовою частотою 3,09 ГГц – одна штука.

Графічна архітектура базується на AMD RDNA 2, її назва – Xclipse 930. Наведені вище цифри є найкращим доказом того, що ви маєте справу з моделлю процесора, яка здатна забезпечити підтримку трасування променів зі змінною швидкістю затінення.

Який процесор буде найкращим у смартфоні середнього класу?
Коли справа доходить до вибору смартфонів, не можна допускати жодного недогляду. Щоб ви самі не постраждали від зниження продуктивності свого телефону. Ось найкращі процесори для смартфонів середнього цінового діапазону.

Qualcomm Snapdragon 865

Названий флагманським чіпсетом для пристроїв, випущених вже в 2020 році. Усередині можна знайти загалом вісім ядер, а саме

  • ARM Cortex-A55 з тактовою частотою 1,8 ГГц – чотири штуки;
  • ARM Cortex-A77 з тактовою частотою 2,42 ГГц – три штуки;
  • ARM Cortex-A77 ARM з тактовою частотою 2,84 ГГц – одна одиниця.

За графічну продуктивність відповідає Adreno 650, який здатен на 20% перевищувати продуктивність свого попередника, Qualcomm Snapdragon 865. 7-нм EUV літографічний процес здатен зробити пристрої, які будуть оснащені цим процесором, більш енергоефективними.

Samsung Exynos 1280

Samsung Galaxy A33 5G і Galaxy A53 5G – два смартфони, які оснащені саме цим процесором. Усередині ви знайдете вісім ядер, якщо бути точним:

  • Cortex-A78 з тактовою частотою 2,4 ГГц – дві одиниці;
  • Cortex-A55 з тактовою частотою 2 ГГц – шість штук.

ARM Mali-G68 з тактовою частотою 1000 МГц відповідає за ефективну обробку графіки. Цікаву пропозицію зробила компанія Samsung, яка використовує 5 нм техпроцес. З таким техпроцесом всередині він легко зможе забезпечити підтримку Bluetooth 5.2. і Wi-Fi 6. Кажуть, що це процесор, який за своєю функціональністю можна розташувати між Snapdragon 778G і MediaTek Dimensity 900.

Mediatek Helio G90T

Має наступні ядра:

  • Cortex-A76 (2,05 ГГц) – дві штуки;
  • Cortex-A55 (2 ГГц) – шість штук.

Максимальна тактова частота – 2,05 ГГц. Варто відзначити графічний процесор Mali-G76 3EEMC. Завдяки цьому він здатний забезпечити підтримку до 10 Гб оперативної пам’яті. Перед вами процесор, який вийшов 30 липня 2019 року. Завдяки тому, що він був створений завдяки 12 нм технології, ви можете розраховувати на дуже хорошу специфікацію. Перед вами процесор, який, за відгуками багатьох користувачів, здатний зрівнятися своєю потужністю з MediaTek Dimensity 720. Mediatek Helio G90T має вбудований модем, тому ви можете розраховувати на швидкість передачі даних до 150 Мб/с. Realme 6 8 128Gb і Xiaomi Redmi Note 8 Pro – це два телефони, які базуються на цьому процесорі.

Qualcomm Snapdragon 765G

Усередині ви знайдете модем, який забезпечує швидкість передачі даних до 210 Мбіт/с. Графічний процесор Adreno 620 забезпечує підтримку пам’яті об’ємом до 12 Гб. Не варто забувати і про ядра, які лежать в основі цього процесора, а саме

  • Cortex-A55 1.8 ГГц – шість одиниць;
  • Kryo 475 2.2Ghz – одна одиниця;
  • Kryo 475 2.4Ghz – одна одиниця.

Максимальна тактова частота – 2,4 ГГц. За графіку відповідає Adreno 620, прем’єра процесора відбулася 12 квітня 2019 року. За виробництво такого потужного процесора відповідає 7 нм технологічний процес. ZTE Axon 11 5G та Oppo Reno 4 – це два телефони, які базуються на цьому процесорі.

Дешеві смартфони – рейтинг процесорів в дешевих смартфонах

Варто ознайомитися з цією інформацією, щоб зрозуміти, який процесор зможе впоратися з іграми і відео в 4К, а який буде ідеальним для людей в якості універсального інструменту для всього.

MediaTek Helio G95

Doogee S96 GT і Realme Narzo 20 Pro – це два телефони, які базуються на цьому процесорі. Сам його запуск відбувся 9 жовтня 2020 року. Архітектура процесора виглядає наступним чином:

  • Cortex-A55 (2 ГГц) – шість ядер;
  • Cortex-A76 (2,05 ГГц) – два ядра.

Цей процесор здатний відповідати MediaTek Dimensity 800U. Графічний процесор Mali-G76 3EEMC, що відповідає за роботу відеокарти, здатний обробляти до 10 Гб пам’яті. TDP 5 можливий завдяки 12-нм технології виробництва. Максимальна тактова частота – 2,05 ГГц. Максимальна швидкість з’єднання – 150 Мбіт/с.

Qualcomm Snapdragon 665

Процесор, випущений четвертого вересня 2019 року. TDP 5 можливий завдяки 11 нм техпроцесу. Oppo A92 та Oppo A72 – це два телефони, які виграють від продуктивності цього процесора. Це процесор, який завдяки своїй функціональності можна порівняти з Samsung Exynos 9611. Графічний процесор Adreno 610 здатний підтримувати до 8 Гб пам’яті. Максимальна тактова частота – 2 ГГц. Його архітектура виглядає наступним чином:

  • 1,8 ГГц Cortex-A53 – чотири ядра;
  • 2,0 ГГц Cortex-A73 – чотири ядра.

Qualcomm Snapdragon 460

Xiaomi Pocophone Poco X3 Lite і Lenovo Lemon K12 виграють від продуктивності цього процесора, який порівнюється з Qualcomm Snapdragon 820. Його архітектура виглядає наступним чином:

  • 1,8 ГГц Kryo 240 – чотири ядра;
  • 1,8 ГГц Kryo 240 – чотири ядра.

Максимальна тактова частота – 1,8 ГГц. З нею можна розраховувати на швидкість з’єднання 150 Мбіт/с. Усередині встановлений графічний процесор Adreno 610, і для багатьох користувачів може бути цікавим той факт, що він показує значно кращі результати, ніж UNISOC Tiger T606, коли справа доходить до бенчмаркових тестів. TDP 3 можливий завдяки 11 нм технології.

Процесор – що це таке? За що він відповідає в телефоні?

Це невеликий чіпсет. Його робота полягає у виконанні обчислювальної функції. Він відповідає за аналіз та обробку цих даних, без яких він не міг би функціонувати належним чином. Можна сказати, що ви фактично маєте справу з мозком смартфона, який контролює процеси, що відбуваються. Серед завдань, які можуть бути на нього покладені, наприклад, безперебійне відтворення мультимедіа, плавна і безперебійна робота ігор та інших додатків. Це невеликий чіп, завданням якого є забезпечення безперебійної роботи у випадку з операційною системою.

На що звернути увагу при виборі процесора в смартфоні?

Серед найбільш важливих параметрів можна виділити такі:

  • кількість ядер – чим їх більше, тим краще. Тим краще буде відбуватися “розщеплення” завдань, щоб забезпечити достатню потужність для їх виконання. Велика кількість ядер гарантує, що вони не будуть перевантажувати один одного. Однак слід звернути увагу на продуктивність ядер;
  • типи ядер – ядра Cortex є одними з найпопулярніших. Їх можна розділити на енергоефективні ядра та ядра з підвищеною обчислювальною потужністю;
  • тактова частота – параметр, який інформує про підвищену продуктивність. Саме завдяки цьому ви зможете дізнатися, чи можна віднести цей пристрій до категорії корисних;
  • технологічний процес (нм) – впливає на продуктивність і хорошу енергоефективність. Однак може статися так, що для нових телефонів технологічний процес з меншим nm буде кращим, ніж той, що позначений більшим значенням;
  • графічний процесор – важливий, зокрема, для любителів ігор.

Найпотужніший процесор – це той, який буде базуватися на параметрах, зазначених вище. Варто ознайомитися з рейтингами процесорів для смартфонів, які регулярно публікуються. Аналізуючи інформацію, яка надається з різних джерел, ви зможете відповісти на питання, який процесор насправді вартий вашої уваги.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.