Найпотужніші смартфони 2023 року – топ-7 моделей, здатних на все

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Поки одні шукають збалансований бюджетний смартфон або оптимальний за ціною камерофон, інші готові платити тільки за апарати максимальної потужності. Наприкінці листопада 2022 року ринок побачив нового монстра продуктивності – процесор Snapdragon 8 Gen 2. Саме він став опорою флагманів на Android, змагаючись з A16 Bionic від Apple. Розібралися, які смартфони зуміли вичавити з можливостей нових чипів максимум, і зібрали топ-7 найпотужніших апаратів у світі.

Передмова

При визначенні потужності смартфона спиратися на синтетичні тести Antutu – можна і навіть потрібно. Але одних балів замало для всебічної оцінки. Супершвидкий апарат має бути доповнений не менш швидкою пам’яттю, мати продуману конструкцію, відповідати іншим запитам користувача. З цієї причини топ-7 складено без визначення першого, другого і так далі місця. Усі представлені моделі – еталони продуктивності. Решта – питання вибору і побажань до конкретного апарату.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Asus ROG Phone 7 Ultimate – найпотужніший ігровий смартфон

У свіжому, квітневому рейтингу Antutu v9 на перше місце злетів справжній ігровий звір серії Republic Of Gamers від Asus. На смартфон це диво техніки схоже хіба що геометрією корпусу. Наповнений технологіями, просунутими елементами системи охолодження апарат виглядає, як космічний прибулець, і не залишає іграм жодного шансу.

Asus ROG Phone 7 Ultimate побудований на базі процесора Snapdragon 8 Gen 2. За підтримки 16 ГБ LPDDR5X пам’яті чип дає змогу виставляти в іграх 2023 року ультраналаштування і насолоджуватися красивою картиною на екрані 6,78 дюйма. Частота оновлення дисплея – 165 Гц, що автоматично підвищує плавність і реалізм ігрових сцен. Для тривалих геймерських сесій Asus встановив в апарат акумулятор ємністю 6000 мА-год, якого вистачить на 5-6 годин гри без пауз.

Корпус і конструкція апарата унікальні – і це не фігура мови. Задня кришка виконана з цільного скла, яке не збирає відбитки пальців і пил. Там же, ззаду, розташований дисплей ROG Vision – повнокольоровий екран, на якому висвічуються різні події. Загалом доступні шість сценаріїв роботи.

Поруч із ROG Vision – шлюз AeroActive Portal. Це деталь (дросель) на шарнірах із рідкого металу. Спеціальна конфігурація відкриває доступ повітря до внутрішніх компонентів і охолоджує внутрішню начинку. Шлюз відкривається вручну або автоматично – при встановленні фірмового кулера AeroActive Cooler 7, який поставляється в комплекті.

Крім кулера 7-ї версії до смартфона можна підключити:

  • AeroActive Cooler 6.
  • ROG Clip – для під’єднання консольних геймпадів від PlayStation або Xbox One.
  • Asus Professional Dock – концентратор USB Type-C для виведення зображення на телевізор або монітор, підключення клавіатури, миші тощо.

Asus ROG Phone 7 Ultimate поступається конкурентам у якості камери, має специфічний геймерський дизайн, але залишається одним із найпродуктивніших у світі. Якщо для вас потужність – це ігрові можливості, кращого смартфона годі й шукати.

Samsung Galaxy S23 Ultra – найпотужніший флагман бізнес-класу

Більш класичний і універсальний, але не менш потужний смартфон від Samsung б’є рекорди продуктивності. У березневому тесті Geekbench 5 S23 Ultra набрав дивовижні 5311 балів, які забезпечили йому місце серед найшвидших апаратів.

Теоретичні проблеми з перегрівом інженери Samsung вирішили елегантно. У смартфоні встановлено випарні камери нового типу. Замість мідних трубок використовується рідина, яка перетворюється на газ, а потім конденсується на поверхнях. У результаті навіть у найскладніших сценаріях (під час ігор або роботи з графікою) корпус не нагрівається вище 31 градуса. Обпалювати руки апарат не буде, а вся потужність процесора Snapdragon 8 Gen 2 з підвищеною частотою використовується по максимуму і без обмежень.

До чудової продуктивності варто додати дисплей QHD OLED з роздільною здатністю 3088 х 1400 і частотою оновлення 120 Гц. На ньому ролики, фільми та ігри буквально оживають у буянні реалістичних кольорів, ефектів і дрібних деталей. Основна камера на 200 МП робить знімки з дивовижною деталізацією, чіткістю і кольоропередачею флагманського рівня, не сильно поступається iPhone 14 Pro Max у нічній зйомці. Є у смартфона і телескоп: зум х100 дістає навіть до Місяця. Відео зі смартфона настільки привабливі, що на нього навіть знімали фільм.

Журнальна якість знімків – вигідний бонус S23 Ultra. Фото: tomsguide.com

З фірмовим стилусом, як і раніше, можна робити зручні нотатки, малюнки і начерки, обробляти фото і гортати сторінки. Смартфона вистачає мінімум на 12-13 годин роботи в активному режимі. Знайти слабкі сторони у Samsung Galaxy S23 Ultra непросто. Це один із найдосконаліших флагманів, який може відштовхнути хіба що ціною і габаритами.

Xiaomi 13 Pro – найпотужніший смартфон Xiaomi

Новий флагман від Xiaomi – прямий конкурент Samsung Galaxy S23 Ultra і за сумісництвом один із найпотужніших смартфонів. Xiaomi 13 Pro з процесором Snapdragon 8 Gen 2 не боїться нетривалого занурення у воду, важить всього 210 г і здатний на будь-які звершення.

За продуктивністю апарат не поступається конкурентам. Продумане охолодження робить будь-яку взаємодію з Xiaomi 13 Pro комфортною: від проходження популярних ігор до редагування відеозаписів і фото. Все це робити приємно завдяки шикарному OLED-дисплею 1440 х 3200 з частотою оновлення 120 Гц. Підтримуються розширений колірний діапазон HDR 10+, кольорокорекція Dolby Vision – будь-який контент виглядає яскраво, насичено, реалістично.

Смартфон граючись справляється із завданнями протягом доби без підзарядки, а оновлена оболонка MIUI 14 дає користувачеві повний контроль над системою, багато цікавих візуальних і програмних фішок:

  • Анімовані, нові іконки.
  • Вбудований перекладач і спам-фільтр.
  • Легке видалення будь-яких додатків.
  • Віджети на будь-який смак.

Камера апарата – єдиний спірний момент. Денні фото – шикарні, відео у 8К 24 FPS – без шуму і з прекрасним динамічним діапазоном. Є питання до селфі-знімків і фотографій, зроблених із зумом, але ж і на статус топ-камерофона Xiaomi 13 Pro не претендував. Це дуже красивий, швидкий, легкий смартфон, який не боїться ніяких ігор і застосунків і коштує дешевше Samsung Galaxy S23 Ultra і iPhone 14 Pro Max.

Відсутність статусу камерофона не робить Xiaomi 13 Pro смартфоном з поганою камерою. 90% знімків викликатимуть захват у пересічного користувача. Фото: gsmarena.com

Apple iPhone 14 Pro Max – смартфон із найпотужнішим процесором

iPhone 14 Pro Max отримав передовий чип Apple A16 Bionic і зміг виграти в тестах навіть у моделей зі Snapdragon 8 Gen 2. До технічної переваги в потужності Apple додав Dynamic Island, який відразу став ультрамодним і дизайнерським прикладом для наслідування, камеру для зйомок фільмів і фотографій рівня Vogue, хороший акумулятор і дивовижний дисплей.

Модель 14 Pro Max об’єднала найкращі риси лінійки – тонкий корпус, великий екран, Dynamic Island і флагманський час роботи. Фото: phonandroid.com

Apple всерйоз задумався про автономність і встановив у 14 Pro Max акумулятор ємністю 4300 мА-год. Показники не вселяють впевненості, але завдяки енергоефективним технологіям смартфон працює від одного до двох днів без підзарядки. Допомагає в цьому й адаптивна частота оновлення екрана (60, 90, 120 Гц). Дисплей OLED 6,7 дюйма з роздільною здатністю 2796×1290 – великий, з приголомшливою передачею кольору і 100% точністю в деталях. Задоволення від роботи з ним підсилюють дві корисні функції:

  • AOD (Always on Display) – відображення інформації, віджетів тощо на заблокованому екрані.
  • Dynamic Island – виділена зона навколо фронтальної камери, що виводить сповіщення та повідомлення і дає змогу керувати окремими додатками.

Основна камера апарата традиційно сильна. Можна знімати в RAW і ProRes, швидко коригувати експозицію. iPhone 14 Pro Max у режимі Action пропонує стабілізацію, яка зберігає плавність навіть під час бігу. Кінорежим – для справжніх поціновувачів якісного відео. Ролики в 4К виходять настільки красивими, що режисери-початківці вже використовують смартфон для зйомок. Можете і ви. Досить дізнатися про базові фішки камери.

Важливо розуміти: iPhone 14 Pro Max – дуже потужний смартфон, з яким можна на льоту редагувати відео, запускати додатки доповненої реальності, але це не геймерська модель. A16 Bionic сильніший за Snapdragon 8 Gen 2, але тільки не в ігрових сценаріях. Грати на iPhone 14 Pro Max можна! Але максимального FPS, мінімальної температури корпусу та інших складових топ-геймінгу на смартфоні не буде.

One Plus 11 – найпотужніший серед недорогих флагманів

Флагманський смартфон на Snapdragon 8 Gen 2 з 16 ГБ оперативної пам’яті – причому набагато дешевше конкурентів. І це не якийсь ноунейм, а респектабельний бренд – з історією, доведеною якістю збірки і вкрай позитивними відгуками користувачів по всьому світу.

Ефектний вигляд, бонус від знаменитого Hasselblad і топовий процесор – One Plus 11 мало чим поступається іменитим конкурентам. Фото: androidauthority.com

Завдяки грамотній системі охолодження й оптимізації фірмової оболонки Oxygen One смартфон Plus 11 увірвався в топ-5 моделей у різних тестах продуктивності. Вигнутий AMOLED-екран діагоналлю 6,7 дюйма з роздільною здатністю 1440p яскравий, барвистий і досить контрастний для будь-яких завдань: перегляду відео, гри, серфінгу.

Дизайн – справа смаку. Хтось виступає проти блоку камер з блискучим металевим обрамленням, а хтось знаходить таке рішення вишуканим. Головне, що в руці корпус лежить впевнено, тактильно приємний. Фанатам абсолютної чистоти задньої панелі рекомендуємо смартфон One Plus 11 у зеленому виконанні – у цьому забарвленні відбитки пальців майже не помітні.

Екран One Plus 11 по-справжньому флагманський, а винесена в кут фронтальна камера додає естетики загальному вигляду. Фото: digitaltrends.com

Ігрова продуктивність на належному рівні. Genshin Impact на високих налаштуваннях працює з 58-60 FPS без просадок, корпус не нагрівається. Власники апарата можуть розраховувати на підтримку виробником аж до 2026 року, коли з’явиться Android 17.

Камери моделі в поєднанні з фірмовою кольорокорекцією від Hasselblad радують майже повною відсутністю шуму, відмінною деталізацією і впевненою роботою вдень і вночі. На противагу дуже насиченим кольорам знімків з iPhone 14 Pro Max апарат від One Plus пропонує фотографії в спокійних тонах, що має дуже натуральний вигляд. Нічний режим все ще потрібно вмикати вручну, але в іншому смартфон справляється сам: портрети і селфі якісні, відео в 4К і 8К – плавні, деталізовані, без шуму.

One Plus 11 не камерофон і не конкурент Asus ROG Phone 7 Ultimate в ігрових сценаріях, але це найдешевший флагман із преміальною начинкою, що справляється з будь-якою роботою без проблем.

OPPO Find X6 Pro – найпотужніший у світі смартфон

Номер 1 за потужністю у квітневому рейтингу Antutu. Смартфон з OLED-дисплеєм преміального рівня, швидкою зарядкою потужністю 100 Вт, 50 МП камерою. OPPO Find X6 Pro непросто знайти і ще складніше – купити.

Розкішний смартфон із незвичним дизайном блоку камер і фірмовою кольорокорекцією від Hasselblad. Фото: androidauthority.com

На папері OPPO Find X6 Pro ідеальний. Судіть сам:

  • Клас захисту IP68 – пил не проникне, падіння в калюжу і нетривале занурення у воду на глибину до 1,5 м не стане фатальним.
  • Одразу два типи захисних стекол (Gorilla Glass Victus 2 – спереду, Gorilla Glass 5 – ззаду) у поєднанні з довговічною екошкірою і металевим кільцем навколо камери.
  • Екран 6,82 дюйма 1440p LTPO3 120 Гц – максимальні енергоефективність, плавність і рівень передачі кольору. Пікова яскравість – 2500 ніт! З таким показником смартфону на страшні ні сонячні промені, ні прожектори.
  • Процесор Snapdragon 8 Gen 2 і 12 або 16 ГБ ОЗП.
  • Найкращий на ринку смартфонів телеоб’єктив, фотографії видатної різкості та деталізації.
  • Гучні та чисті стереодинаміки.

Проблема у OPPO Find X6 Pro тільки одна: поки що цей смартфон випускають виключно для ринку КНР. Але ходять чутки, що скоро компанія OPPO перегляне своє рішення. Чекаємо. А поки можна придивитися до Google Pixel 7 Pro, який коштує дешевше, за продуктивністю гідний твердої оцінки “добре”, а за рівнем фото – “відмінно”.

Nubia Red Magic 8 Pro – потужний, ігровий, незвичайний

Nubia Red Magic 8 Pro – заочна відповідь Xiaomi на їхню лінійку Black Shark. Новий смартфон використовував переваги Snapdragon 8 Gen 2 для створення ігрового апарату з безрамковим дисплеєм. Для цього інженери сховали фронтальну камеру прямо в 120-герцовому, барвистому AMOLED-дисплеї з підтримкою 10 біт (плавні колірні переходи і різноманіття відтінків гарантовані).

Nubia Red Magic 8 Pro традиційно для ігрових смартфонів отримала сенсорні тригери з боків. За охолодження компонентів відповідає вентилятор – під час гри процесор не перегрівається і не троттліт (не знижує продуктивність через неприпустиму температуру). Відведення гарячого повітря забезпечено за рахунок отвору в корпусі. Частина дизайнерських елементів на задній кришці – з RGB-підсвічуванням. Сканер відбитків пальців вбудований у дисплей.

Під час перемикання в ігровий режим можна керувати швидкістю обертів вентилятора, чутливістю екрана, колірними профілями та іншими корисними для геймера функціями. Є спеціальний режим снайпера, інвертування кольорів, додаткові метрики для ігор окремих жанрів. На камері виробник заощадив, і це помітно за динамічним діапазоном знімків. Але кому потрібна камера в ігровому смартфоні?

На борту Nubia Red Magic 8 Pro – відразу два акумулятори по 3000 мА-год кожен. У режимі максимальної продуктивності апарат витримує 5,5 годин без підзарядки. І це при грі у вимогливі тайтли типу Genshin Impact. В іграх простіших і легших час роботи збільшується.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.