Представлено Nokia XR21 – захищений смартфон із потужною начинкою і майже без компромісів

Смартфон Nokia XR20, що вийшов два роки тому, виявився для HMD Global настільки “неформатним”, що я навіть почав сумніватися в появі його спадкоємця. Погодьтеся самі, далеко не кожному іменитому бренду вдається закріпитися в цьому незвичному сегменті: крім Samsung, Motorola і локальних фірм, на кшталт Kyocera і Fujitsu, більше нікого згадати.

Але фінсько-китайська компанія, яка поки ще володіє правами на ім’я Nokia, вирішила експеримент продовжити, завдяки чому на світ з’явилося друге покоління з логічним ім’ям XR21. Воно має той самий суворий ударостійкий корпус, який має такий вигляд, ніби на смартфон просто вдягли товстий чохол. Рівень захисту від пилу і вологи підвищився з IP68 до IP69K – тепер апарат можна мити гарячою водою під тиском (наприклад, струменем з крана або Керхера). Габарити і маса, на подив, адекватні: 168 x78.58 x10.45 мм і 231 грам.

Екран відповідає середньому класу: тут використовується IPS-матриця з діагоналлю 6.49 дюймів, роздільною здатністю FullHD+ і частотою розгортки 120 Гц. Захисне скло – Gorilla Glass Victus. Процесор нудний, але хоча б потужний – Snapdragon 695. Зйомку відео в 4K у нас знову відібрали, зате дали хорошу продуктивність і високі налаштування графіки в іграх (хтозна, яке дозвілля у власників подібних телефонів!). Пам’яті у XR21 не так вже й багато (6/128), благо що слот для карти MicroSD є.

Камери традиційно для “броньовичка” не дуже: основна на 64 МП без стабілізації, широкоуогольна на 8 МП і 16-мегапіксельна фронталка. Батарейка має ємність 4800 мАг і підтримує швидку 33-ватну зарядку. Про наявність бездротової зарядки нічого не відомо, хоча у попередника XR20 вона була. Заявлена підтримка eSIM, Wi-Fi 6, NFC і Bluetooth 5.1. Присутні стереодинаміки і роз’єм для навушників. В якості системи стоїть торішній Android 12, що для HMD Global, яка колись обіцяла найсвіжішу операційну систему і кілька років оновлень, виглядає навіть смішно.

На сьогодні Nokia XR21 почав продаватися тільки на Туманному Альбіоні, де коштує не так вже й дорого – 500 фунтів стерлінгів (~25 тисяч гривень). Купуючи такий смартфон, ви платите не тільки за ілюзорний імідж бренду, а й за реальний захист і таку-сяку відсутність компромісів. Сюди б ще бездротову зарядку, і вийшов би чудовий “броньовик”. Ех, ніщо не ідеальне в цьому світі!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.