Смартфони

iPhone 15 Pro проти iPhone 14 Pro: передбачувані відмінності

Share

Компанія Apple з повною впевненістю заявляє, що дебют лінійки iPhone 15 відбудеться у вересні цього року. Три пристрої – iPhone 15, iPhone 15 Pro і iPhone 15 Ultra – чекають свого виходу в 2023 році на щорічній презентації iPhone.

Ці три наступники лінійки iPhone 14 неминуче виявляться одними з найкращих iPhone за всю історію компанії, кожен з них матиме характеристики, що перевершують своїх попередників, і збереже за Apple статус верховного виробника мобільних пристроїв.

Оскільки iPhone 15, iPhone 15 Pro і iPhone 15 Ultra (який ще може називатися iPhone 15 Pro Max) ще не були офіційно представлені, ми можемо тільки припускати, якими характеристиками і функціями може похвалитися кожна модель – але в цій статті ми порівняємо все, що ми чули про iPhone 15 Pro на сьогоднішній день, з тим, що ми вже знаємо про чудовий iPhone 14 Pro.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iPhone 15 Pro проти iPhone 14 Pro: порівняння характеристик

Варто ще раз уточнити, що жодна з наведених нижче характеристик iPhone 15 Pro не була підтверджена компанією Apple, але ми вважаємо, що отримали достатньо чуток у кожній категорії, щоб припустити про характеристики камери, дисплея і процесора 15 Pro.

iPhone 15 Pro проти iPhone 14 Pro: Технічні характеристики

iPhone 15 Pro (за чутками) iPhone 14 Pro Дисплей: 6,1-дюймовий OLED-дисплей 6,1-дюймовий OLED-дисплей Роздільна здатність: 2316 x 1080 пікселів 2316 x 1080 пікселів Частота оновлення: Адаптивний 1–1 Гц Процесор: A17 Bionic A16 Bionic Задні камери: 48 Мп (основна), 12 Мп (надширококутна), 12 Мп (телефото з 3-кратним оптичним зумом) 48 Мп (основна), 12 Мп (надширококутна), 12 Мп ( 3-кратним оптичним зумом) Фронтальна камера: 12 Мп 12 Мп Оперативна пам’ять: 8 ГБ 6 ГБ Сховище: 256 ГБ, 512 ГБ, 1ТБ 128 ГБ, 256 ГБ, 512 ГБ, 1ТБ Акумулятор: ≈3200 мАг 3200 мАг

Ціна та доступність

Ґрунтуючись на попередніх стратегіях Apple щодо випуску iPhone, ми можемо зробити обґрунтоване припущення про те, коли з’явиться iPhone 15 Pro – і скільки він коштуватиме порівняно з iPhone 14 Pro. Останній був офіційно представлений 7 вересня 2022 року і надійшов у продаж – поряд зі звичайними iPhone 14 і iPhone 14 Pro Max – більш ніж через тиждень, 16 вересня. До речі, iPhone 14 Plus надійшов на полиці магазинів наступного місяця, 7 жовтня.

Apple зазвичай обирає перший або другий тиждень вересня для щорічних презентацій iPhone, віддаючи перевагу вівторку або середі для цього дня. Тому ми очікуємо, що iPhone 15 Pro буде представлений 5, 6, 12 або 13 вересня цього року, а в продаж надійде приблизно через тиждень.

Що стосується ціни, ми очікуємо, що iPhone 15 Pro відповідатиме iPhone 14 Pro, ціна якого починається з $999 (80 029₽) за 128 ГБ пам’яті (тобто найменше сховище). 14 Pro з 256 ГБ коштує близько 129 990 ₽ і ці цифри, є більш вірогідною відправною точкою для 15 Pro з урахуванням рішень інших виробників відмовитися від 128 ГБ у своїх флагманах 2023 року (звертаючись до вас, Samsung і Oppo).

З огляду на очікувану появу iPhone 15 Ultra у 2023 році, ми можемо помітити, що ціна на iPhone 15 Pro трохи нижча, ніж на його аналог у 2022 році, але більш вірогідною є ситуація, за якої iPhone 15 Ultra коштуватиме дорожче, ніж iPhone 14 Pro Max.

Найкращі пропозиції на iPhone 14 Pro на сьогоднішній день:

Дизайн і дисплей

Що стосується дисплея, то iPhone 14 Pro оснащений чудовим 6,1-дюймовим OLED-екраном, і iPhone 15 Pro, найімовірніше, буде використовувати ту ж панель.

Обидва iPhone 14 Pro і iPhone 14 Pro Max можуть похвалитися адаптивною технологією частоти оновлення 1-120 Гц (так звана ProMotion), яка автоматично регулює плавність роботи дисплеїв відповідно до того, що відбувається на екрані. Функціональність завжди увімкненого дисплея Apple залежить від ProMotion, і, схоже, обидві ці функції високого класу будуть зарезервовані для iPhone 15 Pro і довгоочікуваного iPhone 15 Ultra.

Очікується, що динамічний острів – химерний виріз на екрані – також перейде від iPhone 14 Pro до iPhone 15 Pro, хоча версія цієї технології в останньому може бути не ідентична першій. За словами аналітика Apple Мінг-Чі Куо, датчик наближення в iPhone 15 Pro буде вбудований у сам динамічний острів, а не розташований під ним (як в iPhone 14 Pro).

Як зазначає Куо, таке нове розташування датчиків навряд чи призведе до істотних відмінностей у зовнішньому вигляді або функціональності iPhone 15 Pro порівняно з iPhone 14 Pro, однак “Динамічний острів” першого буде технічно досконалішим, ніж у другого, завдяки включенню раніше ізольованого датчика.

Чутки, пов’язані з дизайном iPhone 15 Pro, набагато цікавіші. Наприклад, деякі витоки припускають, що iPhone 15 Pro отримає титанові бічні грані і більш закруглені задні краї, на відміну від гострокутних граней iPhone 14 Pro. Повідомлялося, що компанія Apple не була впевнена в тому, що iPhone 15 Pro отримає таку зміну дизайну, але потім з’явилися витоки рендерів, які демонструють ці вигнуті бічні сторони, що додає переконливості цим чуткам.

Ми також чули, що iPhone 15 Pro отримає більш тонкі рамки, ніж iPhone 14 Pro – це було б вражаючим досягненням з боку Apple, враховуючи, що рамки iPhone 14 Pro вже мають товщину 1,81 мм, 1,95 мм і 2,17 мм.

Крім того, за чутками, iPhone 15 Pro отримає тверді кнопки регулювання гучності та живлення. Раніше витоки припускали, що ці кнопки використовуватимуть тактильні вібрації для імітації відчуття дотику, незважаючи на відсутність реального руху (згадайте тактильну кнопку Home в iPhone 7), але аналітики Apple нещодавно спростували ці заяви. Тому ми очікуємо, що iPhone 15 Pro матиме таку ж систему фізичних кнопок, як і iPhone 14 Pro.

Остання відмінність у дизайні, як очікується, полягатиме в наявності порту зарядки USB-C. Євросоюз заявив компанії Apple, що вона повинна додати порти зарядки USB-C в iPhone з 2024 року, проте численні дані, які просочилися в мережу, говорять про те, що Apple перейде на цей стандарт зарядки в 2023 році, в лінійці iPhone 15.

Таким чином, iPhone 15 Pro буде оснащений портом зарядки USB-C, тоді як iPhone 14 Pro використовує порт Lightning – ця зміна може забезпечити iPhone 15 Pro набагато вищу швидкість передавання даних, порівнюючи з його попередником.

Камери

Задня камера iPhone 14 Pro може похвалитися наступною потрійною системою датчиків:

  • 48 Мп ширококутна (24 мм f/2.8)
  • 12 Мп надширококутна (13 мм f/2.2)
  • 12MP телефото (77 мм f/2.8).

Очікується, що iPhone 15 Pro не надто далеко відійде від цієї виграшної формули, а перископічна камера, за чутками, стане єдиним потенційним удосконаленням порівняно з iPhone 14 Pro. Якщо ця технологія дійсно з’явиться в iPhone 15 Pro, то пристрій матиме кращі можливості оптичного зуму, ніж його попередник.

Однак, цілком ймовірно, перископічна камера буде призначена для iPhone 15 Ultra, про який ходить багато чуток і який, імовірно, також отримає телефотокамеру зі змінним зум-об’єктивом.

Основна відмінність камер iPhone 15 Pro від камер iPhone 14 Pro, ймовірно, полягатиме в якості використовуваних датчиків. Згідно з витоками, в iPhone 15 Pro будуть використовуватися нові датчики виробництва Sony, які вловлюють більше світла.

Продуктивність

Що стосується продуктивності, iPhone 14 Pro оснащений останньою версією процесора Apple – A16 Bionic, що робить його одним з найшвидших телефонів (якщо не найшвидшим телефоном), який можна купити на даний час.

І все ж iPhone 15 Pro буде ще швидшим. З чуток, наступний iPhone рівня Pro від Apple буде оснащений процесором A17 Bionic, який, як стверджується, буде набагато ефективнішим, ніж A16 Bionic. За даними китайського видання DCInside, процесор A17 Bionic буде на 20% потужнішим за свого попередника, а це означає, що iPhone 15 Pro отримає значний приріст швидкості порівняно з iPhone 14 Pro.

Підрахувавши цифри, DCInside повідомляє, що A17 Bionic набрав 3019 балів для одного ядра і 7860 балів для декількох ядер у Geekbench 6, тоді як A16 Bionic набрав 2504 і 6314 балів відповідно. Природно, ми б порадили сприймати ці чутки з часткою сумніву, але дуже хвилююче уявляти, що iPhone 15s класу Pro може отримати результати в бенчмарках, здатні змагатися з найкращими MacBook від Apple.

Що стосується інших характеристик, очікується, що iPhone 15 Pro отримає 8 ГБ оперативної пам’яті, тоді як поточний iPhone 14 Pro оснащений 6 ГБ оперативної пам’яті.

Акумулятор

В iPhone 14 Pro встановлений акумулятор ємністю 3 200 мАг, якого вистачає на цілу добу роботи при звичайному використанні телефону для повсякденних завдань.

Ми не так багато чули про розмір батареї iPhone 15 Pro – і навряд чи почуємо, оскільки Apple зазвичай приховує такі деталі – але ходять чутки, що Apple працює над функцією зворотної бездротової зарядки для лінійки iPhone 15. Якщо це правда, то iPhone 15 Pro зможе заряджати інші гаджети Apple без дротів, а iPhone 14 Pro – ні.

Варто нагадати, що iPhone 15 Pro, як очікується, отримає порт USB-C, тому ви, швидше за все, не зможете використовувати Lightning-кабель вашого iPhone 14 Pro для зарядки.

Вердикт

Отже, чи буде iPhone 15 Pro більш якісним пристроєм порівняно з iPhone 14 Pro? Об’єктивно – так, але наскільки краще – питання, на яке на цьому етапі важко відповісти.

Якщо прийняти всі вищезгадані чутки про iPhone 15 Pro за істину, то телефон отримає більш преміальний дизайн (завдяки вигнутим титановим бокам і більш тонким рамкам), трохи кращі датчики камери та вищу швидкість обробки даних, ніж в iPhone 14 Pro.

Жодна з цих модернізацій не звучить як щось революційне, і, враховуючи, що в нашому огляді ми назвали iPhone 14 Pro чимось близьким до “ідеального iPhone”, ми не очікуємо, що iPhone 15 Pro стане для вас незамінним пристроєм, якщо ви вже користуєтесь одним із найкращих iPhone від Apple. Навпаки, більш значні зміни, судячи з усього, призначені для iPhone 15 Ultra, чий заявлений набір камер може зробити його найкращим камерофоном, який ми коли-небудь бачили.

Проте, Apple ще може здивувати нас функціями iPhone 15 Pro, про які ми не розповіли в цій статті, тому повертайтеся сюди, щойно лінійка iPhone 15 буде представлена у вересні, щоб дізнатися наш оновлений вердикт.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: iPhone
  • Останні записи

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024

    Компанія Apple змінила систему охолодження на новому iPad Pro

    Канал Phone Repair Guru опублікував відео розбирання 13-дюймового планшета iPad Pro, заснованого на новітній SoC…

    18.05.2024

    Samsung Galaxy Z Fold 6 вже протестували в Geekbench

    Майбутній флагманський смартфон Samsung Galaxy Z Fold 6 засвітився у базі синтетичних тестів Geekbench 6…

    18.05.2024