Найкращі компактні смартфони 2023 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На ринку смартфонів давно вже простежується тенденція поступового збільшення розмірів дисплея, тому по-справжньому компактний пристрій у нашому рейтингу буде всього один – iPhone SE від Apple. Всі інші моделі мають діагональ екрана близько 6″, що за сучасними мірками вважається не так багато. А ось у Xiaomi немає смартфонів навіть з такими розмірами екрана, хоча один пристрій ми все ж зі скрипом проштовхнули в нашу добірку. Отже, розповідаємо про найкомпактніші з актуальних смартфонів 2023 року.

Apple iPhone SE (2022)

Почнемо з уже згаданого компактного гаджета. Це третє покоління iPhone SE, яке може стати для компанії останнім, оскільки модель була погано прийнята шанувальниками бренду. Пристрій працює на процесорі A15 Bionic і має по-справжньому компактний екран – всього 4,7″. У нього всього одна тильна камера роздільною здатністю 12 Мп, але вона здатна знімати відео в 4К з оптичною стабілізацією. Важить гаджет всього 144 г. сма

Apple iPhone SE (2022) – це компактний гаджет з відмінним запасом продуктивності завдяки сучасному процесору. Можна встановити будь-який додаток або гру – все працює стабільно, фризів і підвисань не спостерігається.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Пристрій демонструє відмінні показники автономності, має всі сучасні модулі зв’язку та WiFi 6. З недоліків виділяють трохи застарілий дизайн, хоча це справа смаку кожного, і те, що тут лише одна тильна камера, нехай і непогана.

З урахуванням доступної вартості та порівняно з флагманами Apple, iPhone SE є ідеальним вибором за двох умов. По-перше, для вас смартфон не є елементом стилю або статусним атрибутом, а це просто корисний пристрій. По-друге, ви віддаєте перевагу компактним моделям смартфонів і не женіться за великими екранами.

Google Pixel 6A

Pixel 6A – це смартфон, розроблений Google, який є більш доступною версією його флагманської моделі Pixel 6. Пристрій отримав компактний форм-фактор з дисплеєм 6,1″. У дизайні переважають прості лінії та мінімалізм. Блок з камерами має дуже акуратний вигляд – у вигляді тонкої лінії, що виступає з корпусу, а по центру корпусу буква G – логотип компанії.

Любителям компактних смартфонів цей гаджет припаде до смаку – його зручно тримати в руці, та й під час використання він приємно відчувається, хоч і важить чимало – 207 г. Є лише одне маленьке зауваження: як і в старших моделей, у Pixel 6a поверхня доволі слизька, тож варто тримати його акуратніше. Хоча цей недолік зникає при використанні чохла.

У смартфона якісна OLED-матриця діагоналлю 6,13″ з роздільною здатністю 1080х2400. До передачі кольору і контрастності питань немає. За продуктивність гаджета відповідає процесор Google Tensor – на ньому ж працюють старші моделі серії Pixel 6 і Pixel 6 Pro. Чіпсет можна порівняти зі Snapdragon 888, поступаючись йому не більше ніж на 10%. Смартфон справляється з будь-якими додатками та іграми.

Камера, як і у всіх смартфонах Pixel, тут відмінна. Виробник завжди приділяє цьому окрему увагу. Алгоритми зйомки і постобробка кадрів доведені до ідеалу. Користувачеві достатньо натиснути на спуск, щоб отримати якісний кадр майже в будь-яких умовах.

Samsung Galaxy S23

Це флагман у компактному корпусі для поціновувачів невеликих смартфонів. Він ідеально справляється з будь-якими завданнями, такими як дзвінки, спілкування в месенджерах, прослуховування музики.

Він може не підійти тим користувачам, які звикли використовувати смартфон на повну – дивитися фільми в нон-стоп режимі або грати в складні ігри. У таких сценаріях екран діагоналлю 6,1″ може виявитися маленьким. Хоча за якістю він чудовий – це Dynamic AMOLED 2x з роздільною здатністю 2340х1080 пікселів. Вага пристрою становить 168 г.

Samsung Galaxy S23 працює на процесорі Snapdragon 8 Gen 2 і має на борту 8 ГБ оперативної пам’яті, а сховище даних може становити 128, 256 або 512 Гб. Цього більш ніж достатньо для будь-яких ігор і додатків, навіть найвимогливіших до ресурсів.

Основна камера складається з трьох модулів. Основний має роздільну здатність 50 Мп і видає чудові кадри в різних умовах. Навіть при слабкому освітленні якість дивує. На додаток до основного модуля є ультраширококутний на 12 Мп і телеоб’єктив на 10 Мп з 3-кратним оптичним зумом. Фронтальна камера теж хороша – це модуль на 12 Мп, який дає змогу отримувати чудові портретні знімки.

Samsung Galaxy S23 – головний конкурент iPhone 14 Pro. До нього придивляються шанувальники флагманських Android-пристроїв. Є думка, що Samsung досі не відмовилася від базової версії свого головного смартфона, щоб протистояти компактним моделям від Apple.

iPhone 13 і 14

Ми вирішили об’єднати 13 і 14 покоління iPhone. Ці моделі відрізняються незначно. Зовні між ними взагалі важко помітити різницю. Усі моделі мають дисплей однакової діагоналі – 6,1″. Процесори в них теж однакові – це A15 Bionic, а обсяг оперативної пам’яті становить 4 Гб в iPhone 13 і 6 Гб в iPhone 14. Покращилося енергоспоживання і незначно зросла продуктивність. В іншому обидва смартфони являють собою якісні гаджети для вирішення багатьох завдань: дзвінки, спілкування в соцмережах і месенджерах, зйомка фото і відео, ігри тощо.

Пристрої хоч і компактні, легкими їх не назвеш. Звичайні версії iPhone 13 і 14 важать 173 і 172 г відповідно, а їхні Pro версії – 204 і 206 г.

Користувачам, які хочуть отримати все те ж саме, але на ще вищому рівні, потрібно дивитися на iPhone 13 Pro і 14 Pro. Це такі ж компактні пристрої, в яких поліпшені можливості камери. У них замість двох основних модулів встановлено три. Також iPhone 14 Pro отримав головну фішку лінійки – Dynamic Island. Це невеликий острівець у верхній частині дисплея, яким замінили широкий виріз, від якого давно відійшли всі інші виробники.

iPhone 13 і 14, і особливо їх Pro версії – це вибір людей, яким потрібен ультимативний компактний телефон, здатний впоратися з будь-яким завданням. Не поспішати купувати iPhone останнього покоління можна тільки користувачам iPhone 13 або 13 Pro, оскільки різниця буде не така значна, як можна очікувати.

Xiaomi 12

Це єдиний китайський смартфон, який опинився в цьому рейтингу, і то з натяжкою. Компактним його не назвеш, оскільки діагональ дисплея становить 6,28″. Але це найменше, що є на сьогоднішній день у китайських виробників, які йдуть шляхом збільшення екранів, причому це стосується і бюджетних моделей, і флагманських.

Xiaomi 12 працює на процесорі Snapdragon 8 Gen 1, має 8 або 12 Гб оперативної пам’яті, оснащений потрійною основною камерою і фронталкою на 32 Мп. У смартфон встановили якісний AMOLED-дисплей із частотою оновлення кадрів до 120 Гц і роздільною здатністю 2400×1080. Продуктивності гаджета достатньо як для вирішення повсякденних завдань на кшталт спілкування в соцмережах, зйомки фото та відео, дзвінків і перегляду відео, так і для більш важких процесів, як-от ігри або робота у відеоредакторах.

Смартфон отримав основну камеру на 50 Мп з оптичним стабілізатором, ширококутний модуль на 13 Мп і телекамеру на 5 Мп. Флагманським такий набір не назвеш, але його цілком достатньо для створення ідеальних знімків у денний час і непоганих кадрів за слабкої освітленості.

Xiaomi 12 – хороший вибір для шанувальників китайських смартфонів, які шукають компактну модель з невеликим форм-фактором. Вага гаджета становить 179 г. У цьому смартфоні поєднуються всі переваги сучасних гаджетів, хоча до флагманських моделей він трохи не дотягує.

Порівняння компактних смартфонів

Наостанок наведемо невелику порівняльну таблицю за основними параметрами, яка допоможе у виборі оптимального гаджета:

Багато що при виборі найкращого компактного смартфона у 2023 році залежить від бюджету. Якщо потрібно найкраще, що є на ринку – це iPhone 14 Pro або Samsung Galaxy S23, а також актуальність не втратили iPhone 13 Pro. Якщо ж потрібен максимально компактний гаджет – вибір на користь Apple iPhone SE (2022), а Google Pixel 6A і Xiaomi 12 – це середнячки. Перший для поціновувачів якісних фото, а другий для шанувальників китайських смартфонів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.