Samsung готує революцію в акумуляторах для смартфонів

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Хоча може здатися, що смартфони мало чим відрізняються один від одного, насправді вони постійно розвиваються, нехай і не все видно неозброєним оком. Samsung працює над революційною зміною, яка має великий потенціал. Однак корейці мають пам’ятати про катастрофічний досвід минулого.

Реклама

Акумулятор часто є найслабшою ланкою будь-якого мобільного пристрою.
Тому що, хоча виробники найчастіше встановлюють у них акумулятори доволі великої ємності, і використовують максимально енергоощадні комплектуючі та системи відведення тепла (тому що надлишкове тепло негативно позначається на стані акумулятора), користувачі однаково зазвичай заряджають їх щодня або через день. Тим паче, що акумулятори не люблять бути ні повністю розрядженими, ні зарядженими до 100%, тож “здоровий” енергозапас не надто великий.

Технологія акумуляторів постійно розвивається, але справжньої революції ми ще не бачили. У минулому було багато розмов про надзвичайно багатообіцяючі рішення, але досить сумнівно, що будь-яке з них коли-небудь знайде своє застосування в батареях, призначених для мобільних пристроїв, і вже точно не в найближчому майбутньому.

Тому нам потрібно знизити наші очікування. І все ж технологія, над якою працює Samsung, гідна називатися революцією, адже наразі вона не використовується в батареях для мобільних пристроїв. Утім, це теж не повна новинка – корейці разом із китайцями хочуть перенести відоме з електромобілів рішення на смартфони.

Samsung хоче змінити дизайн акумуляторів для смартфонів, планшетів, ноутбуків і не тільки

Згідно з неофіційною інформацією, наданою південнокорейським сайтом The Elec, Samsung SDI (підрозділ, що займається акумуляторами) разом з двома китайськими компаніями спільно працюють над створенням інструментів для виробництва акумуляторів нового типу для мобільних пристроїв. Якщо вам цікаво, чому було ухвалено рішення об’єднати зусилля з китайцями, то, мабуть, дві інші південнокорейські компанії хотіли увійти до цього проекту, але Samsung вибрала пропозицію тих, що з Китаю.

Розглянута технологія заснована на штабелюванні, тобто об’єднанні акумуляторних модулів в одну більшу збірку таким чином, що при цьому збільшується загальна ємність, а загальні габарити акумулятора зменшуються порівняно з використовуваним у даний час методом створення осередків для мобільних пристроїв. Подібне рішення вже успішно використовується в батареях для електромобілів, але вони набагато більші і простіші – мініатюризація технології – це великий виклик, з яким у корейців разом з китайцями є амбіції впоратися.

За розрахунками, ця технологія дає змогу збільшити щільність енергії більш ніж на 10%, що в разі мобільних пристроїв є значною величиною, оскільки дасть змогу збільшити ємність акумулятора без збільшення його розмірів. В якості альтернативи виробник може залишити колишню ємність і зменшити розмір батареї, а отриманий простір використовувати по-іншому.

Однак Samsung має пам’ятати досвід минулого

Розглянута технологія потенційно може здійснити довгоочікувану революцію в мобільних пристроях, які через свою форму завжди працюють занадто мало від батареї. Однак акумулятор насправді є найнебезпечнішою частиною техніки, у чому нас переконали, зокрема, скандал, пов’язаний з Galaxy Note 7, який був знятий з продажу через конструктивні помилки використовуваних осередків (і не тільки через сам смартфон).

Компанія Samsung зробила висновки з цієї історії і безумовно не хотіла б, щоб вона коли-небудь повторилася. Прорив у батареях вимагає великої уваги й обережності, тому складно передбачити, коли в мобільних пристроях з’являться штабельовані акумулятори – невідомо, скільки часу знадобиться корейцям і китайцям, щоб впровадити це рішення в масове виробництво, хоча є певні сподівання, що воно буде використовуватися вже на Galaxy S24 або Galaxy S25.

Однак чи станеться це, покаже час. Ми, звичайно, тримаємо пальці схрещеними, але вважаємо за краще терпляче чекати, щоб бути впевненими, що “мініатюрні”, складені один в одного акумулятори, які підуть в мобільні пристрої, будуть на 100% безпечні.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ