ТОП-10 найкращих ігрових смартфонів у 2023 році

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 11 хв.

Ігри на телефонах були популярні ще з часів “Змійки”, задовго до того, як “Candy Crush Saga” стала супроводжувати нас у тривалих поїздках. Однак у наші дні смартфони стають повноцінними ігровими пристроями не лише для того, щоб

Реклама

убити час. З плином розвитку технологій мобільні ігри перетворилися на самостійну гігантську індустрію.

Рано чи пізно, хмарний стримінг зрівняє продуктивність усіх смартфонів, але поки що любителям мобільних ігор необхідно купувати смартфони, призначені для цих цілей. У найкращих ігрових телефонах забезпечується максимальна продуктивність, відмінні дисплеї та звук. До того ж їхній дизайн часто містить додаткові кнопки ввімкнення або інші спеціальні ігрові функції.

Великі бренди цього сегмента не схожі на ті, які ви звикли бачити. Asus ROG, безсумнівно, є лідером у цій царині, але тільки доти, доки ви готові платити високу ціну за бренд. У той час як лінійка Xiaomi’s Black Shark і серія ZTE’s Red Magic складають йому серйозну конкуренцію.

Ми включили в наш огляд і кілька “звичайних” телефонів для тих, хто вважає, що ігровим смартфоном може бути будь-який пристрій із високою продуктивністю. Ми розглянули моделі iPhone, які вважаємо найбільш придатними для ігор поряд з девайсами на базі Android, що віддають пріоритет продуктивності, а не ігровій естетиці.

1. Asus ROG Phone 7 Ultimate – Найкращий ігровий телефон

Смартфон ROG Phone 7 Ultimate дуже підходить під свою назву Ultimate. Дана модель дійсно є найбільш повним варіантом ігрового телефону.

Ігровий телефон Asus останнього покоління працює на базі Snapdragon 8 Gen 2, має 16 ГБ оперативної пам’яті та сховище на 512 ГБ у стандартній комплектації. 6,78-дюймовий AMOLED-дисплей має найкращу на ринку частоту оновлення 165 Гц, а вбудоване парове охолодження підтримується додатковим накладним кулером із власним вбудованим сабвуфером для посилення звуку.

Що відрізняє Ultimate від звичайного ROG Phone 7, так це повернення невеликого дисплея ROG Vision на задній панелі, що призначений для сповіщень і призначених для користувача анімацій, а також охолоджувальна система AeroActive Portal, що активується для поліпшення повітряного потоку під час фіксації охолоджувальної системи.

2. Red Magic 7 – Найкращий дисплей

Смартфони Nubia Red Magic мають репутацію одних з найкращих у сфері дисплеїв, орієнтованих на ігри, і це однаковою мірою стосується і останньої моделі колекції – Red Magic 7.

В його основі лежить – швидка 6,8-дюймова OLED-панель 165 Гц з вражаючою частотою дискретизації торкань 720 Гц, яка перевершує практично всі інші смартфони на ринку. Можливо, в умовах повсякденного використання, ви не помітите особливої різниці в продуктивності, але це, безумовно, задовольнить всі потреби геймерів.

Крім того, він оснащений флагманськими характеристиками, включно зі Snapdragon 8 Gen 1 від Qualcomm, до 18 ГБ оперативної пам’яті та 256 ГБ для зберігання даних. Крім цього є оновлена система охолодження з трьома вентиляторами, що забезпечує безперебійну роботу під час тривалих ігрових сесій.

Також тут є безліч ігрових функцій, серед яких бічні сенсорні плечові тригери, поліпшений тактильний зворотний зв’язок і можливість контролювати продуктивність у кожній грі, і все це представлено в режимі “Game Space” від Red Magic.

Єдиним справжнім розчаруванням є час автономної роботи: він менший, ніж у його попередника, і становить доволі скромні 4500 мАг, а в поєднанні з дисплеєм 165 Гц він розряджається набагато швидше.

3. Samsung Galaxy S23+ – Найкращий базовий смартфон для ігор

Цього року новітні флагмани Samsung Galaxy вперше поставляються з процесором Qualcomm Snapdragon по всьому світу.

Це робить S23+ чудовим вибором для ігор, особливо з урахуванням того, що в ньому, як і в інших моделях S23 використовується трохи прискорена версія процесора 8 Gen 2, що дає невеликий приріст продуктивності порівняно з конкурентами. Це робить його одним із найшвидших телефонів на Android. До того ж, як флагман преміум класу, він оснащений чудовим дисплеєм, довготривалою підтримкою програмного забезпечення і фантастичними камерами.

Вам також може сподобатися стандартний S23, але більший дисплей моделі Plus краще підходить для ігор. S23 Ultra ще більший, але й коштує набагато дорожче – в основному ви платите за розширені можливості камери та підтримку стилуса S Pen, що робить модель Plus ідеальним варіантом для більшості геймерів.

Головним недоліком є повільна дротова зарядка, що означає, що якщо ви спалите батарею під час довгої гри, то буде потрібно трохи більше часу, щоб її зарядити.

4. Asus ROG Phone 6 – Найкращий за підсумками минулого року

Ми ще не розглядали стандартний ROG Phone 7, але модель 6 залишається чудовим вибором для більшості людей.

Він чудово справляється з основними завданнями, забезпечуючи приголомшливу продуктивність, чудовий дисплей і тривалий час автономної роботи. Пристойні камери, два порти USB-C і навіть роз’єм для навушників – загалом, тут є що подивитися.

Однак він не ідеальний: відсутність бездротової зарядки і слабка підтримка оновлення програмного забезпечення – найбільш явні проблеми. Для тривалих ігрових сесій вам також буде потрібно підключити вентиляцію.

Але для більшості людей ніщо з цього не стане перешкодою до покупки, оскільки ROG Phone 6 загалом дає змогу отримати чудові емоції . Якщо ви серйозно ставитеся до ігор на своєму телефоні, і хочете отримати найкращі відчуття від гри в них, то вам варто купити саме цей телефон.

5. Black Shark 5 Pro – Зручні фізичні тригери

Black Shark 5 Pro, можливо, не винайде велосипед, але для геймерів він підійде за всіма параметрами: у нього плавна частота оновлення 144 Гц, продуктивність найвищого рівня, такі специфічні для ігор функції, як магнітні тригери та ярлики, що активуються жестами, і багато іншого.

Зарядка потужністю 120 Вт, незважаючи на те, що вона залишилася колишньою, гарантує найшвидший час зарядки, досягаючи повної 100% зарядки менш ніж за 30 хвилин. Але мінус у тому, що батарея тут менша, ніж у альтернативних моделей.

На відміну від сенсорних тригерів деяких конкурентів, Black Shark 5 Pro оснащений магнітними тригерами, які висуваються з корпусу телефону для більш традиційного використання контролера, що дає змогу отримати чудовий мобільний ігровий досвід без необхідності носити з собою додаткові аксесуари.

Незважаючи на те, що ігрові телефони зазвичай не приділяють цьому уваги, Black Shark 5 Pro має вражаючу 108-Мп камеру на задній панелі, здатну робити гідні знімки. Щоправда, рішення забезпечити автофокусом макрооб’єктив, а не більш популярний 120-градусний надширококутний об’єктив є дивним і робить деякі надширокі знімки трохи розмитими.

Він коштує дорожче, ніж аналогічний Red Magic 7 Pro, але магнітні тригери, зокрема, роблять Black Shark 5 Pro відмінним ігровим смартфоном, який позбавляє від необхідності використовувати контролер у багатьох іграх.

6. iPhone 14 Pro Max

Коли справа доходить до ігор на iOS, 6,7-дюймовий iPhone 14 Pro Max – це те, що заслуговує на увагу. A16 Bionic від Apple – один з найпотужніших процесорів зараз на ринку, він здатний впоратися практично з усім, що ви можете йому запропонувати, без найменшого зависання або затримки – і наші бенчмарки це підтверджують.

Важливо зазначити, що iPhone 14 Pro Max оснащений чудовим дисплеєм Super Retina XDR, завдяки якому ігри на iPhone мають просто неймовірний вигляд, незалежно від того, чи є вони безкоштовними, чи є новітніми ексклюзивами Apple Arcade.

Крім того, це один з небагатьох iPhone, який перейшов на змінну частоту оновлення 120 Гц, що забезпечує плавну роботу дисплея і покращений час відгуку, завдяки чому конкуренти на базі Android такі сильні.

Крім того, об’єм пам’яті досягає 1 ТБ, тож ви зможете носити в кишені цілу бібліотеку мобільних ігор, а тривалість автономної роботи є однією з найкращих серед усіх iPhone для тривалих ігрових сесій.

Але в чому підступ? Цей смартфон коштує дорого, а в комплекті немає навіть зарядного пристрою.

7. Motorola Edge 30 Ultra

Хоча Motorola Edge 30 Ultra не схожий на ігровий телефон, у цього флагмана є пара сюрпризів у рукаві.

Він працює на базі Snapdragon 8+ Gen 1 від Qualcomm з 12 ГБ оперативної пам’яті LPDDR5 і 256 ГБ пам’яті, що робить цей смартфон вражаючим пристроєм, здатним потягатися зі спеціалізованими ігровими телефонами. Також варто звернути увагу на 6,7-дюймовий AMOLED-дисплей з ігровою частотою оновлення 144 Гц – практично єдиний неігровий телефон з такою швидкістю.

Крім ігрового потенціалу, він також може похвалитися неймовірно швидкою 125-ватною зарядкою, завдяки якій повний заряд батареї досягається менш ніж за 30 хвилин. Крім того, потрійна задня камера Motorola Edge 30 Ultra перевершує всі ігрові телефони. О, а ми згадували, що батареї вистачає на два повних дні роботи у звичайному режимі?

Таким чином, незважаючи на те, що ви, можливо, не отримаєте вбудовані тригери або круті програмні поліпшення, орієнтовані на ігри, ви, безумовно, отримаєте всі переваги флагманського смартфона, плюс потужність, необхідну для гри.

8. Asus ROG Phone 6 Pro

Asus ROG Phone 6 Pro, як і раніше, є відмінним ігровим телефоном (але за це доведеться розщедритися).

Пріоритетом тут є продуктивність, тому телефон працює на основі процесора Snapdragon 8+ Gen 1 (найпотужнішого на той момент).

В іншому характеристики теж на висоті: екран AMOLED з частотою 165 Гц, акумулятор ємністю 6000 мАг і до 18 ГБ оперативної пам’яті.

На задній панелі телефону розташований такий самий екран PMOLED, як і в Ultimate, який використовується для відображення вхідних дзвінків, повідомлень і стану заряду. Як і всі телефони ROG, він поставляється з низкою додаткових аксесуарів.

Єдиною проблемою є ціна: він дорожчий за всіх своїх конкурентів, які в деяких випадках коштують удвічі дешевше, але пропонують аналогічну продуктивність. Це відмінний висококласний апарат, але є безліч ігрових телефонів, які дадуть вам ті ж переваги за менші гроші.

9. Red Magic 7S Pro

Red Magic 7S Pro являє собою незвичайний телефон. Це невелика модернізація моделі 7 Pro. Головним чином модернізація відбулася за рахунок більш сучасного процесора Snapdragon 8+ Gen 1. Проте, він не є абсолютною модернізацією стандартної моделі Red Magic 7 і, насправді, ми б рекомендували цей телефон до купівлі багатьом людям (модель 7S без Pro так і не була представлена на світовому ринку).

Зміни тут в основному стосуються дисплея. По-перше, 7S Pro оснащений найчутливішим дисплеєм серед усіх телефонів, що реєструє сенсорне введення з частотою 960 Гц (тобто він може розпізнавати торкання 960 разів на секунду). Це в прямому сенсі змінює уявлення про ринок смартфонів, але є й недолік: частота оновлення екрана становить лише 120 Гц, порівняно зі 165 Гц у звичайної моделі 7.

Наступним нововведенням стало включення камери для селфі під дисплеєм. Це допомагає зберегти компактність 7S Pro і забезпечує чудову повноекранну зйомку, але водночас є і невеликий недолік цього: ваші селфі будуть не дуже хорошими, з надмірно обробленим ефектом.

Цей телефон має достатню потужність і забезпечує тривалий час автономної роботи, але через високу ціну варто гарненько подумати, чи справді вам потрібне оновлення Red Magic 7 – або ви будете задоволені дешевшим Red Magic 7 Pro, який, по суті, є тим самим телефоном зі старим Snapdragon 8 Gen 1.

10. Poco F4 GT

Poco F4 GT – це спроба створити ігровий телефон, який може бути однаково привабливим і для людей, які не є геймерами.

F4 GT оснащений апаратним забезпеченням, яке тільки можна очікувати: процесор Snapdragon 8 Gen 1, дисплей AMOLED з частотою 120 Гц і до 12 ГБ оперативної пам’яті, не кажучи вже про абсурдно швидку 120-ватну зарядку. У ньому навіть передбачені спливаючі магнітні “плечові” кнопки, аналогічні тим, що були в Black Shark 5 Pro.

Завдяки стриманому дизайну, цей смартфон не кричатиме “геймер” кожному, хто його побачить, а “плечові” кнопки виконують додаткові функції за межами ігрових додатків – наприклад, кнопку спуску затвора камери.

Рекомендації щодо купівлі ігрових телефонів

1. Що таке ігровий телефон?
Якщо говорити простими словами, ігровий телефон – це телефон, призначений для ігор.

Як правило, це означає, що основна увага приділяється продуктивності, потужному процесору і великому обсягу оперативної пам’яті, щоб забезпечити безперебійну роботу новітніх мобільних ігор. Більшість ігрових телефонів також мають великі, чутливі дисплеї, потужні динаміки і навіть роз’єм для навушників.

Деякі йдуть ще далі, пропонуючи особливий дизайн, створений спеціально для ігор. Це може означати додаткове охолодження і більш ємні акумулятори для забезпечення продуктивності під час тривалих ігрових сесій, вбудовані кнопки і тригери на додаток до сенсорного управління. У деяких випадках використовуються навіть такі хитрощі, як бічне розташування камери селфі і порту зарядки з метою більш зручного використання телефону в горизонтальному положенні.

Основні недоліки полягають у тому, що ігрові телефони, як правило, більші, масивніші і важчі, ніж більшість інших варіантів. Крім того, вони зазвичай мають яскраво виражений “геймерський” дизайн, який нерідко включає RGB-підсвічування або додаткові дисплеї, що може не всім припасти до смаку.

2. Чи можу я використовувати “звичайний” телефон для ігор?
Звичайно. Спеціальні ігрові телефони мають місце бути, але фактичний розрив у продуктивності між ігровим телефоном і “звичайним” флагманом досить малий.

В ігрових телефонах використовуються ті самі процесори, що й в інших пристроях преміум-класу, просто вони доповнені поліпшеним охолодженням, більш ємними батареями і, як правило, більшим обсягом оперативної пам’яті. Це може дати невелику перевагу в іграх, але на практиці будь-який висококласний пристрій iPhone або Android не буде відставати від ігрової моделі.

Тож якщо вам не подобається зовнішній вигляд більшості ігрових смартфонів, або ви не можете навіть уявити, що відмовитеся від камери Pixel тільки заради CoD, то вам і не доведеться цього робити.

3 Чи не можна просто запускати ігри через хмару?
Хмарні ігри стали кращими, ніж раніше, але до досконалості вони ще не дійшли. Хоча існує безліч хмарних сервісів потокового передавання ігор, вони справді підходять тільки для одиночних ігор, та й то тільки за наявності Wi-Fi або надійного 5G.

Оскільки багато мобільних геймерів вважають за краще грати в змагальні онлайн-ігри, хмарний геймінг не підходить, оскільки він створює занадто багато лагів. Хмара також не працюватиме, якщо у вас немає надійного доступу до швидкого інтернету.

Ось чому, принаймні, на даний момент, все ще є місце для спеціалізованого ігрового обладнання, яке пропонує потужність, необхідну для максимальної продуктивності.

4. Які характеристики мені потрібні для ігор?
Є кілька ключових характеристик, на які слід звернути увагу в сучасному ігровому телефоні.

Головне – це процесор. Шукайте процесор Qualcomm Snapdragon, назва якого починається на “8” (останні моделі – 8 Gen 2 і 8+ Gen 1, але попередні 8 Gen 1 теж чудово підійдуть) або такий самий потужний процесор MediaTek Dimensity, наприклад, 9000 або 9200. Вам також знадобиться не менше 8 ГБ оперативної пам’яті, щоб максимально використовувати можливості процесора – краще більше, але віддача знижується після 12 ГБ приблизно.

Дисплей теж має значення. Вам, імовірно, знадобиться доволі великий екран для ігор – щонайменше 6,5 дюйма – і шукайте екран із частотою оновлення 120 Гц або вище, а також із найвищою швидкістю відгуку на дотики. Якщо ви витратите більше грошей на AMOLED, ніж на LCD, то отримаєте кращу передачу кольору і контрастність, але не варто надто перейматися роздільною здатністю – ігрові телефони рідко виходять за рамки Full HD.

5. Які аксесуари для ігрових телефонів варто придбати?
Однією з додаткових переваг купівлі ігрового телефону є те, що до нього зазвичай пропонується ціла низка аксесуарів. Вони залежать від виробника, тому немає жодних однозначних рекомендацій щодо вибору.

Навісні охолоджувальні елементи та вентилятори – гарний спосіб підтримати продуктивність і зменшити довгострокове пошкодження процесора від перегріву. Якщо ви вважаєте, що грати на сенсорному екрані незручно, можливо, вам варто придбати контролер Bluetooth. Як і у випадку з будь-яким іншим телефоном, захисний чохол і скло на екран теж не завадять.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ