Який Samsung Galaxy обрати у 2023 році. Запитали у нейромережі

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 8 хв.

Навколо нейромереж останнім часом просто небувалий хайп. Треба сказати, не на порожньому місці, їхні можливості справді вражають. Подейкують, що в перспективі вони замінять людей у купі професій… І мені стало цікаво – а що з блогерами? Тож пішов до Microsoft Bing, у який тепер вбудований помічник Bing AI на базі GPT-4 і попросив його порадити найкращі смартфони Samsung у різних цінових категоріях, актуальні на 2023 рік. Подивимося, як нейромережа впоралася із завданням і чи пора вішати клавіатуру на цвях?

Реклама

Samsung Galaxy Z Fold 4

Вартість в Україні: від 60 000 грн

Найдорожча модель у списку – згинається Samsung Galaxy Z Fold4. Нейромережа назвала його найкращим смартфоном, що згинається:

“Він оснащений зовнішнім дисплеєм на 6,2″, і внутрішнім екраном, який розкривається подібно до книги, і в розкладеному положенні має діагональ 7,6 дюйма. Всередині стоїть чип Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, а зовні п’ять камер для різних сценаріїв зйомки. Вартість цього смартфона $1800.”

Треба сказати, я вражений. Нейронка правильно вказала ціну – принаймні, саме стільки він коштує в США, без урахування акцій, контрактів та інших знижок. На Розетці на той момент, коли я готую цей матеріал, ціни стартують у середньому від 60000 грн. З характеристиками, здебільшого, теж все чітко, хоча трохи заплуталася в моделі чипа – замість Snapdragon 8 Gen 2, насправді в Z Fold4 встановлений Snapdragon 8+ Gen 1.

Сперечатися з його вибором я не буду – сперечатися з дідусем Skynet, воно собі дорожче. Якщо серйозно, то так, є минулі покоління “фолдів”, але якщо вже брати дорогий смартфон, що згинається, то краще вже найпросунутіший варіант з доступних.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Вартість в Україні: від 48 000 грн

Зі звичайних флагманів ШІ порекомендував мені новий Samsung Galaxy S23 Ultra. Він знову правильно вказав вартість – від $1200 у США без урахування знижок і акцій.

У S23 Ultra нейромережа виділила приголомшливу камеру, кастомний чипсет і стилус для малювання і заміток. У принципі – знову ніде не набрехала, хоча деякі моменти мені здалися неповними або спірними. Наприклад про чипсет – так, Qualcomm дійсно спеціально для Samsung випускає трохи розігнану версію. Однак, як на мене, корисніше було б вказати конкретну модель – Snapdragon 8 Gen 2. По-друге, камери в новому S23 Ultra хороші, але судячи з тих тестів і порівнянь, які я бачив, у більшості сценаріїв, з фото- і відеозйомки він недалеко відійшов від торішнього Galaxy S22 Ultra. Хоча нещодавно Samsung випустила оновлення, спеціально для того щоб поліпшити якість зйомки в 23-й серії… Можливо, після нього все дійсно змінилося.

Втім, з порадою я все одно згоден. Різниця в ціні з торішньою моделлю не особливо велика, а крім камери в новинці достатньо поліпшень, щоб цю різницю виправдати: новий чіп, більш просунутий і яскравий екран, краща автономка, плюс, кращий запас на майбутнє за рахунок додаткового року оновлень Android. З іншого боку – якщо вже є S22 Ultra, то оновлюватися я б точно не став.

Samsung Galaxy Z Flip 4

Вартість в Україні: від 35 000 грн

А ось із другим смартфоном, що згинається, який теж опинився в списку рекомендацій, у нейромережі явно не склалося. Для початку, вона трохи напарила з ціною – на думку Bing AI, “розкладачка” коштує $900, хоча актуальна вартість без акцій на офіційному сайті на $100 більша.

Крім того, з його слів, він працює на Snapdragon 888, хоча цей чіп використовувався в минулому поколінні – Galaxy Z Flip3. А нова версія працює на Snapdragon 8+ Gen 1.

Більше ніяких деталей, крім наявності двох камер на “спинці”, і того, що Flip4 варто розглядати як компактну альтернативу Fold4, ШІ в свою рекомендацію включати не став. У принципі, навіть незважаючи на помилки, я з ним згоден. Якщо подобається форм-фактор розкладачки, то Z Flip4 класний варіант. Я користувався Z Flip3, і він був цікавим смартфоном з одним серйозним недоліком – паршивою автономністю. А Galaxy Z Flip4, по суті, якраз відрізняється від нього більш високою продуктивністю і кращою автономкою. Тим більше що, його ціна, в середині весни 2023 цілком адекватна – молодшу версію з накопичувачем на 128 ГБ можна знайти приблизно від 35 000 грн.

Samsung Galaxy S23/S23+

Вартість в Україні: від 40 000 грн

Наступні дві моделі, Galaxy S23 і Galaxy S23+, Bing AI розділив на дві категорії за ціною, що логічно – про це я його і просив. Але в нашій добірці зберу їх в один пункт – з відмінностей там тільки діагональ екрана, та обсяг акумулятора. Ну і ціна, звісно.

Загалом, нейромережа цього разу майже ніде не помилилася. Хоч і не вдаючись у подробиці, вона правильно вказала діагоналі екрана – 6,1 дюйма у базового S23 і 6,6 дюйма у Plus-версії. Матрицю дисплея вона вказала як AMOLED, хоча самі Samsung вважають за краще називати її Dynamic AMOLED 2x… Але, тут, треба подякувати Bing’у, за те, що видав суть, без маркетингової нісенітниці. Також він правильно сказав, що в обох смартфонах стоять чипи Snapdragon 8 Gen 2, і вартість у США теж вказав без помилок: $800 у звичайного Galaxy S23, і $1000 у разі S23+.

Однак, зовсім без помилок не обійшлося. В описі звичайного Galaxy S23 він написав, що той відстає від S23 Plus у роздільній здатності камери. Що, звісно ж, неправда – камери в обох смартфонів абсолютно однаковий. Ззаду модулі на 50, 10 і 12 Мп, і фронталки по 12 Мп.

Моє ставлення до його рекомендації таке ж як у випадку з S23 Ultra. Якщо на момент покупки ціна минулого покоління помітно менша, то я б б брав його. Але якщо різниця невелика, то S23 буде більш виправданим вибором, завдяки свіжому Snapdragon, трохи більшій ємності акумуляторів і додатковому року оновлень Android.

Samsung Galaxy S21 FE

Вартість в Україні: від 21 000 грн

У сегменті “трохи вище середнього” Bing порадив звернути увагу на Galaxy S21 FE. На перший погляд – досить дивно. Модель уже не нова, скоро відзначатиме 1,5 року з моменту релізу. Але ось яка штука – Samsung дійсно не випускала нічого свіжого в цій категорії вже досить давно. Тож, якщо дивитися на моделі в районі 20 тисяч, то альтернатив особливо й немає, туп c Bing не посперечаєшся.

Тим більше, що він досі цілком собі непогано виглядає: Snapdragon 888, хороший AMOLED-дисплей на 6,4 дюйма з підтримкою HDR10+ і частотою 120 Гц. Плюс, розумний набір камер: основна на 12 Мп, телевік з оптичним 3-кратним зумом на 8 Мп і ультраширик теж на 12 Мп – ніяких непотрібних затичок на 2 Мп. До речі, всі ці характеристики нейромережа розпізнала правильно і перерахувала їх у своїх рекомендаціях. Хіба що з ціною для США трохи промахнулася, але, можливо, просто не встигла відстежити зниження – через що за її даними смарт виявився на $100 дорожчим, ніж насправді. Втім, з огляду на вік моделі, напевно, багато великих і не дуже мереж продають його зі знижками, тому, записувати це в явні промахи ШІ я б не став.

Samsung Galaxy A53 5G

Вартість в Україні: від 16 000 грн

Із середньою категорією впоралася вже не так добре. По-перше, Bing напарив у характеристиках – він порадив Galaxy A53 5G і вказав, що він працює на чипі Snapdragon 750G. Насправді в цій моделі Samsung використовують власний процесор Exynos 1280, а 750-й “Дракон” використовувався в Galaxy A52 5G.

По-друге, сам вибір, не найбільш однозначний. За схожу ціну можна купити той самий A52 5G, A52s з потужнішим Snapdragon 778G, або, наприклад, Galaxy M53, якщо потрібен більший екран. Не забуваємо і про новий Galaxy A54, але тут без особливих претензій до Bing AI – модель зовсім нова, тож можна пробачити, що нейромережа не встигла включити її до свого списку. Але, у мене він уже є, тож трохи пізніше обов’язково розповім про нього в окремому матеріалі.

Але повертаючись до Bing – зовсім вже лаяти його за цю пораду я б не став. Тут швидше “заслуга” Samsung, які випустили купу майже однакових смартфонів в одній ціновій категорії. Тому за 25-30 тисяч вибір дійсно великий і сказати, що якась одна конкретна модель краща за інших, не можна.

Samsung Galaxy A12

Вартість в Україні: від 7 000 грн

Дісталися до бюджетного сегмента. І тут теж є питання. По-перше, чомусь він зупинив свій вибір на бюджетці дворічної давності Galaxy A12. При тому, що після нього були випущені вже Galaxy A13 і Galaxy A14 – перший, зараз можна знайти навіть дешевше, ніж A12. Втім, з описом свого вибору Bing не помилився: LCD-екран на 6,5 дюймів, процесор MediaTek Helio P35 – все так.

Крім того, незрозуміло, чому він зробив такий великий стрибок у вартості. Неважливо, беремо ми ціни американські, чи наші, пробіл все одно виходить великим – Bing повністю проігнорував 20-ту і 30-серії. Але ж там теж є цікаві моделі. Наприклад, непоганим варіантом за співвідношенням ціна/якість став новий Galaxy A34.

Підсумки

Що за підсумком, чи пора блогерам і техновиданням на пенсію? Насправді ні. По-перше, помилки ШІ, поки що, допускає. Як за фактичними характеристиками, так і в підборі оптимальних рекомендацій. По-друге, що більш важливо, насправді, свої відповіді він складає не сам. За фактом, він аналізує ті матеріали, які доступні в інтернеті, і намагається зробити якийсь витяг на їхній основі. Тому, якщо не буде вихідних даних, зроблених людьми, то і брати за основу нейромережі буде нічого. Принаймні, так це працює зараз.

Пишіть у коментарях, що думаєте? Чи зможуть нейромережі, всілякі ChatGPT і подібні в доступному для огляду майбутньому замінити людей у якихось професіях, і якщо так, то в яких це станеться раніше за все? Буду радий почитати вашу думку, і обговорити цю тему.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ