Названо найякісніші смартфони 2023 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сьогодні смартфон – уже не просто засіб зв’язку, а багатофункціональний пристрій, що замінює одразу кілька девайсів. А тому до його вибору варто поставитися педантично, звертаючи увагу не тільки на характеристики, які повинні відповідати очікуванням і потребам, а й на якість апарату в цілому. На ньому ми і зробили акцент, складаючи рейтинг.

Алгоритми пошуку завжди однакові. Визначити бажаний бюджет, потім основні характеристики: OS, комфортну діагональ екрана і тип матриці, необхідний обсяг оперативної та вбудованої пам’яті, приділити увагу камерам, потужності чипсета, ємності батареї, наявності потрібних роз’ємів і бездротових модулів. Наступний етап – відібрати з декількох примірників найнадійніший і найякісніший смартфон.

Найякісніші флагмани

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Топ-4. Huawei Mate 50 Pro 8/256 Гб

Міг бути ідеальним, якби не одне “але” – надовго відкрита тема софта. Відсутність підтримки 5G мереж багато покупців не помітять, але без Google-сервісів не всі зможуть обійтися. Так, варіанти вирішення проблеми є: Aurora Store, Gspace і сотні списаних форумчанами 4PDA сторінок. Однак факт залишається фактом – більша частина можливої аудиторії відвертається від Huawei через небажання танцювати з бубнами. А шкода, апарат крутий не тільки надійним захистом корпусу і екрану – тут вам і QS 8+ Gen 1, і сенсор зі змінною діафрагмою (2 місце рейтингу DxOMark на момент складання ТОПу), і слот для карт пам’яті, чим не похвалиться жоден інший флагман. Миттєве розблокування по обличчю чітко справляється із завданням при будь-якому освітленні. У відгуках хвалять ергономіку – з огляду на немаленьку діагональ і вагу, смартфон лежить у руці зручно.

Топ-3. OnePlus 11 12/256 Гб

Апарат вийшов прикордонним. Начебто новомодний процесор, до потужності якого нуль претензій, сам пристрій має чудовий вигляд, у нього швидка пам’ять, свіжі бездротові модулі, зарядка 100 Вт. Але якщо копнути глибше – вилазить маса компромісів, на які пішов виробник заради зниження ціни. Наприклад, немає повноцінного вологозахисту, хоча ще два покоління тому був. Так, любителі екстремальних тестів свої 1+11 купають, але не кожен покупець готовий до подібних ризиків. Немає бездротової зарядки, що й зовсім дивно. Самсунгівська матриця E4 – дуже непогано, у неї висока пікова яскравість, технологія LTPO 3.0, але вже й новіші бачили. Про якість: девайс нещодавно майже пройшов знаменитий тест блогера Зака Нельсона. Хто не в курсі – OnePlus 10 Pro рік тому ним був зламаний навпіл без особливих зусиль. Зараз телефон став міцнішим, обмежившись тріщинами скляного корпусу. Камери гідні свого цінового сегмента. Після перших оновлень стануть ще кращими.

Топ-2. Samsung Galaxy S23 Ultra 12/256 Гб

Чудова якість, на те й Самсунг. Надійний захист з усіх боків: нове скло Corning Gorilla Glass Victus 2, алюмінієва рамка, пило- та вологозахист IP68. Батарея як у попередника, але тримає заряд тепер довше, є підтримка бездротової та реверсивної зарядки. Комплектного з/в у коробці з апаратом немає, як і захисного чохла – фірма продовжує на них економити. Великий дисплей – не для любителів компактів, один з найкращих на ринку – величезний запас яскравості, адаптивна частота оновлення. Все літає завдяки новому процесору Qualcomm – продуктивність із запасом, стабільний, без проблем із перегрівом, як у попереднього покоління. Набір камер, що личить топовому апарату, і дебют 200 Мп сенсора Samsung ISOCELL HP2. Зрозуміло, перші порівняння можливостей були з конкурентом iPhone – у низці сценаріїв Самсунг його обходив.

Топ-1. Apple iPhone 14 Pro 6/256 Гб

Mobile World Congress – найочікуваніший і найбільший захід, що підсвічує тенденції найближчого року для всього ринку гаджетів. А тому бути відзначеним експертами мобільного конгресу – особлива честь для будь-якого виробника, навіть такого мастодонта, як Apple. Премію про-версії видали за функцію екстреного виклику за допомогою супутникових мереж і виходячи з низки інших характеристик. Наприклад, шикарного екрана, який на початок 2023 року був однозначно найкращим (як і в iPhone 14 Pro Max) – приголомшлива контрастність і передача кольору, дуже висока пікова яскравість, а також підтримка змінної частоти оновлення (1-120 Гц). Ну і якщо вже ми говоримо про якісні та надійні смартфони, не можна пройти повз використовуваних матеріалів і збірки – вони бездоганні. Жодних зазорів і люфту, міцна сталева рамка в основі каркаса і суперміцне скло Ceramic Shield.

Найякісніші субфлагмани

Топ-4. Honor 70 8/256 Гб

У зеленому і чорному варіантах модель має благородний вигляд, у сріблястому – незвичайний, є певний шарм у кристалічному оформленні спинки. Екран – водоспад, Хонор їх любить. Рішення спірне – кидати телефони з таким дисплеєм небезпечно. Благо, ергономіка на висоті – зайвий раз вискочити з долоні смартфон не намагається. Яке встановлено захисне скло, виробник не вказав, але у відгуках про крихкість не пишуть – схоже, варіант надійний. Цікава начинка – злегка розігнаний QS 778G, комплектом до якого – підтримка 5G, Bluetooth 5.2 і Wi-Fi 6. У потужності поступається деяким конкурентам, але продуктивність пристойна для сегмента. Перший млинець на ринку з сенсором Sony IMX800 – не грудкою: гідні характеристики і відмінні підсумкові знімки. Чітка робота автофокусу, висока деталізація. Шкода тільки, що EIS замість оптичної стабілізації.

Топ-3. Google Pixel 6a 6/128 Гб

Остання лінійка Пікселів стала найпопулярнішою у компанії за весь час. Помилки попередніх поколінь виправляють, камери вдосконалюють. Єдине питання – до продуктивності фірмового процесора, який все ще значно поступається конкурентам. Але з огляду на вартість Google Pixel 6a не хочеться обурюватися – нормальний позаторішній чипсет, свої майже 700 тисяч в AnTuTu вибиває, більшості його можливостей вистачить. Продається тільки одна конфігурація – 6/128 Гб, що варто враховувати, оскільки розширення пам’яті не передбачено. І зарядка вкрай повільна – 18 Вт, бездротової та реверсивної, звісно, немає. Дизайн цікавий, сплутати неможливо, збірка на висоті, матеріали – пластик корпусу, алюмінієва рамка і скло Corning Gorilla Glass 3. Сподобається втомленим від лопат – легкий, компактний. І жодних оболонок – чистий Android з регулярними оновленнями.

Топ-2. Xiaomi 12T Pro 8/256 Гб

Дешевшати Xiaomi 12T Pro, схоже, поки що не збирається. Мабуть, виною тому захмарні ціни на 13-ту лінійку. Тут ще й фахівці лабораторії DxOMark додали девайсу популярності, протестувавши камери Xiaomi 13 і поставивши новинку в один ряд з нашим героєм. За відеозйомку і роботу сенсора в умовах поганого освітлення і зовсім бал вище накинули Xiaomi 12T Pro. Про збірку розпорошуватися не будемо – тема заїжджена, всі вже знають, що Xiaomi круто збирає телефони. Навіть бюджетні, що вже про дорогі моделі говорити. Потужність чипсета 8+ Gen 1, прогресивна система охолодження, швидка пам’ять, ємна батарея і відмінний екран – правильний баланс. До речі, про екран – ШІМ 1920 Гц, можна не турбуватися про вплив на очі. Окреме спасибі за повернення фізичного датчика наближення.

Топ-1. Samsung Galaxy S21 FE 8/256 Гб

Рецепт простий: залізо дворічної давності, камери, за які не соромно, приголомшливий Amoled-дисплей, стереозвук, 12-й Android з коробки і захист за стандартом IP68. Пластиковий корпус і відсутність комплектної зарядки – як невелика економія. Втім, з/у немає в коробках і з останніми моделями. А нинішні власники Samsung Galaxy S21 FE навряд чи згадують про пластиковий корпус апарата, коли носять його в чохлі. Принаймні, у відгуках покупців обурень з цього приводу майже немає, лише суцільні захоплення ціною і якістю пристрою. Минуло трохи більше року з моменту випуску, але девайс залишається популярним – сотні тисяч запитів і стабільно високий рейтинг в інтернет-магазинах. Гідний фотонабір: основний об’єктив з оптичною стабілізацією, ширик, телевік (3X), фронталка з автофокусом.

Найякісніші смартфони середнього сегмента

Топ-4. Honor X9a 6/128 Гб

Зірка своєї ніші, якщо оцінювати дизайн. Найбільше у відгуках його й обговорюють. Витончений, безрамковий, ніяких чубчиків і товстих “підборіддя”, незвично вписаний блок камер і ніжні забарвлення – рівень естетики зашкалює. При цьому в корпус товщиною 8 мм помістили акумулятор на 5100 мАг. Автономність – ще один сильний бік пристрою, він посів 5-те місце глобального рейтингу оцінювання АКБ фахівцями DxOMark – до трьох днів без мережі і 5,5 годин роботи після п’ятихвилинної зарядки. Енергоефективність, зокрема, отримана за рахунок процесора Snapdragon 695. Деяким номінантам категорії поступається фото- і відеоможливостями: немає стабілізації, бракує можливості зйомки в 4K, деталізація падає при поганому освітленні. Втім, для своєї ніші непогано, і постобробка на рівні. На окрему увагу заслуговує посилений захист екрана – міцне ударостійке скло. Що підтверджують і безліч дроп-тестів на Youtube.

Топ-3. Samsung Galaxy A53 5G 6/128 Гб

На тлі недавнього оновлення лінійки вартість стає дедалі приємнішою, функціонал же не втратить актуальності ще кілька років. До того ж Самсунг радує своїх користувачів тривалим терміном оновлень патчів безпеки і системи. Дизайн мінімалістичний, блок камер випирає незначно, корпус пластиковий, скло Gorilla Glass 5, збірка ідеальна. Один із небагатьох у категорії середняків має стандарт пило- та вологозахисту IP67. Бренд не став слідувати останнім тенденціям економії, позбавляючи апарат слота для карт пам’яті. Нехай і гібридний, але він є. Зате дотримався своєї особистої – прибрав зарядку з комплекту. Екран не еталонний, просто хороша Amoled-матриця з достатнім запасом яскравості і безліччю додаткових налаштувань.

Топ-2. Xiaomi Poco X5 Pro 5G 8/256 Гб

Схоже, новенький Poco претендує на звання бестселера. Уже й на торгових майданчиках, де він з’явився трохи пізніше, безліч відгуків і середній рейтинг 4.9. Врахували все, що можна врахувати. Full HD+ Amoled-панель, висока частота оновлення, підтримка HDR10+ і Dolby Vision. Впізнаваний ефектний дизайн, дуже тонкі рамки навколо екрана, приємний матовий пластик корпусу. Товщина, до речі, всього 8 мм, але не на шкоду батареї – значні 5000 мАг і понад 8 годин екрану. Покупці пишуть про день без підзарядки в інтенсивному режимі, два – у змішаному режимі експлуатації. Гаджет додав потужності щодо попередника, отримавши процесор QS 778G. F-лінійці, звісно, поступається, але пограти можна. Основна камера, як і в X4 Pro – самсунгівський модуль на 108 Мп, тепер вміє писати відео в 4K. Подбали про захист: скло Corning Gorilla Glass 5, ступінь пило-, вологонепроникності IP53.

Топ-1. Realme 9 Pro+ 6/128 Гб

До слова, новинка Xiaomi 13 Lite хизується аналогічним основним сенсором, тільки оптичну стабілізацію не підвезли. А тут вона є, і зайвою точно не буде. На додаток – ширококутний і макрооб’єктиви, але їхні характеристики не вражають. За іншими параметрами смартфон цікавий. Екран Amoled чудово відкалібрований, є функція DC Dimming і злегка підвищена частота оновлення. Діагональ 6.4 дюйма – любителі компактних пристроїв оцінять розмір. До того ж тонкий і легкий, всього 182 грами. Рамки могли б бути вужчими, але це вже дрібниці. Чипсет для впевненого середнього класу – енергоефективний, немає проблем з тепловиділенням, достатня продуктивність – близько 470 тис. балів в AnTuTu. Підтримка 5G-мереж, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6 додаються. Не пошкодували комплектного чохла і швидкого зарядного пристрою на 60 Вт.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.