Чому Apple випустила iPhone X, а не iPhone 9, і який смартфон вийшов замість нього

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 2023 році Apple завершує підтримку одразу кількох смартфонів: iPhone 8, iPhone 8 Plus і iPhone X. Але якщо “вісімки” в пам’яті багатьох залишаться рядовими моделями, то “десятку” ми назавжди запам’ятаємо, оскільки саме з неї почалася ера безрамкових смартфонів. Крім того, iPhone X став першим телефоном Apple, в якому не було Touch ID. Щоправда, мало хто пам’ятає, але купертинівці могли назвати його iPhone 9: принаймні, подібні витоки дійсно були. Пропоную згадати найвідоміший Айфон за останні роки добрим словом і обговорити, через що він не отримає iOS 17 і чому не вийшов Айфон 9.

Чому iPhone X не отримає iOS 17

Минулого року без оновлень залишився iPhone 7, оскільки на момент виходу нової операційки йому виповнилося б 5 років. У принципі, на цьому обговорення можна було б і закінчувати, але є нестиковка. По-перше, той самий iPhone 6S отримував апдейти на рік довше, а по-друге – Apple залишила в списку підтримуваних пристроїв iPad 5 на тому ж процесорі А9.

Цього року історія повторилася: iPhone X залишиться без iOS 17, тоді як планшети на тому ж процесорі A11 Fusion все ж отримають свіжу iPadOS. Проблема в уразливості цього і більш вікових чипів, через яку розробники регулярно випускають джейлбрейк для цих смартфонів. Однак iPad 6 і iPad 7 вийшли відповідно на рік і два пізніше за iPhone X, тож купертинівцям треба якось дотриматися п’ятирічного терміну оновлень.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iPhone X справді шкода: смартфон, як і раніше, не такий поганий, у швидкодії й досі не поступається бюджетним пристроям на Android. Однак не кожен пам’ятає, чому не було дев’ятого Айфона. Правда в тому, що цей смартфон міг вийти аж двічі: замість iPhone X і вже після нього, замінивши iPhone 8 і 8 Plus, але цього не сталося. Давайте згадаємо, чому.

Чому не було iPhone 9

У 2017 році виповнювалося рівно 10 років з моменту виходу першого iPhone. Apple не могла пропустити цю подію, оскільки вона становила цінність і для компанії, і для маркетингової складової. Погодьтеся, досить дивно, коли в ювілей свого головного гаджета бренд випускає нову модель з абсолютно непримітною назвою – iPhone 9.

Інша справа – римська Х, зокрема, завдяки якій смартфон і запам’ятався. Це було геніально: як правильно називати iPhone X намагалися з’ясувати взагалі всі, включно з тими, кого смартфони від Apple не цікавили. Тож хайп навколо пристрою піднявся нереальний, а назва не сходила з вуст весь наступний рік.

До того ж, немає нічого кращого, ніж позначити серйозне оновлення iPhone за допомогою такого неймінгу. Смартфон, як ви пам’ятаєте, і справді виявився крутим хоча б через Face ID і відсутність кнопок на лицьовій панелі, а такого надійного аналога розблокуванню по обличчю не винайшли досі. Звісно, такий серйозний апгрейд підкреслювався і ціною – смартфон став найдорожчим Айфоном на той момент (понад 1000 доларів), тому цифра 9 у назві не могла відобразити його преміальний характер.

Дешевий смартфон Apple

Але чутки про iPhone 9 продовжували з’являтися навіть через два роки після виходу “десятки”. У 2020 році джерела повідомляли про те, що Apple готує заміну iPhone 8, продажі якого виявилися дуже слабкими. Насамперед, на iPhone 9 робили ставку в Китаї та Індії – традиційно найважливіших ринках для купертинівців.

Цікаво, але ні про яку революційно нову модель не йшлося: той самий форм-фактор, що в iPhone 8, кнопка “Додому” та інші характеристики. Результат ми пам’ятаємо – ним виявився iPhone SЕ 2020, а не iPhone 9. Дехто помилково вважає, що основна причина – “нещаслива” цифра 9 у китайській культурі. Насправді, нічого подібного в Піднебесній немає, а дев’ятка асоціюється з безсмертям, довголіттям і просто вважається дуже хорошим числом.

До того ж, на той момент уже вийшов iPhone XR, iPhone XS і iPhone 11. Apple навіть була близька до випуску iPhone XR 2, тож повертатися до неймінгу дворічної давності було б доволі дивно. Та й плутати фанатів не дуже хотілося – так робить хіба що Microsoft, випускаючи то Xbox 360, то Xbox One.

У будь-якому разі, iPhone X виявився дивовижним смартфоном, який багато хто запам’ятає поряд із найпершим Айфоном. Чи зможе AR-гарнітура від Apple стати таким же успішним гаджетом – дізнаємося зовсім скоро!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.