Порівняв між собою флагманські смартфони 2023 року і виявився здивований

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 4 хв.

Два дні я працював над таблицею з флагманами 2023 року, додавши в неї всі відповідні смартфони, представлені за останні чотири місяці. За цей час лише кілька фірм (Google, Sony, Asus та інші) так і не показали жодного нового пристрою, але навіть без них я зміг виявити як мінімум чотири суперечливі тенденції.

Реклама
  1. Компактних моделей з діагоналлю менше 6 дюймів ми, швидше за все, більше не побачимо. Навіть ASUS Zenfone 10, до анонсу якого залишається ще кілька місяців, за чутками отримає 6.3-дюймову матрицю. Це виглядає так, немов любителів компактів повільно привчають до більших пристроїв. Правильно це чи ні – сказати складно.
  2. Камери на 108 і 200 МП безповоротно пішли з топового сегмента. Лише Galaxy S23 Ultra, зобов’язаний за своїм становищем хвалитися великими цифрами, ексклюзивно отримав сенсор Samsung HP на 200 Мегапікселів. Новим стандартом для флагманів стали датчики на 50-54 МП, причому в деяких випадках (серія Huawei P60) їх роздільну здатність навмисно зменшують. Вся ставка робиться на фізичний розмір матриці, і це розумне рішення.
  3. Китайські фірми більше не бояться додавати в свої смартфони захист від пилу і вологи, завдяки чому ми можемо зустріти його щонайменше в старших флагманах. Лише Meizu, ZTE, OnePlus і Tecno поки не ризикують робити корпуси герметичними і закуповуватися сертифікатами.
  4. Процесор Snapdragon 8 Gen 2 першим серед подібних чипів долучився до технології Wi-Fi 7, однак далеко не всі виробники вирішили цим скористатися. Лише третина з усіх актуальних флагманів вміє підключатися до відповідних мереж, а деякі з них, на кшталт Tecno Phantom X2, навіть Wi-Fi 6 не підтримують.

Тепер перейдемо від загального до окремого. Найкомпактнішим флагманом 2023 року залишається Samsung Galaxy S23 (146.3×70.9×7.6 мм), а найбільшим – його старший брат Ultra (163.4×78.1×8.9 мм). Маленький S23 є ще й найлегшим (168 грам), а ось рекорд за вагою в 240 грам утримує iPhone 14 Pro Max. Розкладні смартфони враховувати не будемо – цей сегмент ринку треба вивчати окремо.

Samsung Galaxy S23 Ultra

Найкращий з технічної точки зору екран стоїть у OPPO Find X6 Pro: у нього 6.82″ AMOLED-дисплей з роздільною здатністю 3168×1440 пікселів має вкрай високу пікову яскравість 2500 ніт. Навіть у еталонів S23 Ultra і iPhone 14 Pro Max вона становить “всього” 1750 і 2000 ніт! Окремо хочу відзначити Motorola Edge 40 Pro, чия матриця має розігнана до рекордних 165 Гц.

Найцікавішу основну камеру отримали смартфони Xiaomi 13 Pro, Vivo X90 Pro/Pro+ і OPPO Find X6 Pro. У них стоїть сенсор Sony IMX989 з фізичним розміром в 1 відіконівський дюйм – один в один як на компактних фотоапаратах на кшталт Sony RX. Найменш цікавий модуль стоїть у побратимів ZTE Nubia Red Magic 8 Pro і 8 Pro+: Samsung GN5 сам по собі не такий вже й поганий, але ось оптичну стабілізацію до нього не завезли. Менш цікавим цей дует вийшов і в частині додаткових камер: простенький ширик на 8 МП з розміром 1/4.00″ і затичка для макро. Економить ZTE на своїх ігрових апаратах.

iQOO 11 Pro

Зате на них не економить Vivo, завдяки чому iQOO 11 Pro отримав дуже цікаву ширококутну камеру з фішай ефектом – все завдяки об’єктиву з кутом огляду 150 градусів. А ось з телевіком все складно: з одного боку ми бачимо масу флагманів з якісними 50-мегапіксельними датчиками, а з іншого – Galaxy S23 Ultra з двома фокусними відстанями. Мабуть, я віддам свій голос Huawei P60 Pro, де телевік має матричну стабілізацію – вперше серед смартфонів.

Вибір кращої фронтальної камери залежить суто від того, будете ви нею користуватися чи ні. Якщо так, то тут лінійці iPhone 14 немає рівних: її сенсор на 12 МП не лише вміє знімати 4К-ролики, а й має свій автофокус, що є великою рідкістю. Якщо ж ви не збираєтеся користуватися фронталкою, то готуйте гаманці для покупки ZTE Nubia Z50 Ultra: у нього ця камера захована під екраном і не псує вигляд своєю присутністю. Така ж ситуація і з ігровими Red Magic 8 Pro/Pro+.

Nubia Z50 Ultra

Найпотужнішу дротову зарядку серед флагманів має Vivo iQOO 11 Pro – у нього вона аж на 200 Ватт. А ось найповільніша зарядка в iPhone 14 (Plus) – усього лише 20 Ватт. З бездротовою зарядкою таких проблем уже немає: багато китайських моделей спокійно беруть струм потужністю 50 Ватт. Єдиними флагманами з 3.5-мм роз’ємом поки що залишаються геймерські Red Magic, а ось у братів Tecno Phantom X2 немає навіть стереодинаміків, що для топового класу зовсім уже несерйозно.

За цінами ситуація наступна. Найдешевшим смартфоном у добірці виявився ZTE Nubia Z50 (~475 доларів на AliExpress за версію 8/128), а найдорожчим – ексклюзивний Huawei P60 Art ($1950 на тому ж сайті). Ну а якщо ви дочитали цю статтю до кінця, то точно заслужили посилання на саму таблицю з флагманами.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ