Названо 6 функцій MIUI 14, яких немає на дешевих смартфонах Xiaomi

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Оновлення MIUI 14 продовжує надходити на пристрої Xiaomi. Наприкінці березня апдейт прилетів на мій основний смартфон Xiaomi 12T Pro, а вже на початку квітня на актуальну версію оболонки перейшов старенький Redmi Note 9 Pro. І це доволі дивовижний факт відразу з двох причин: девайс недорогий, а MIUI 13 він отримав буквально кілька місяців тому. Однак радість швидко змінилася розчаруванням. Виявилося, що MIUI 14 на Redmi урізана по всіх фронтах. У ній немає багатьох функцій, які з’явилися з виходом оновлення на більш дорогих пристроях китайського виробника.

Перші нотки скептицизму відвідали мою голову, коли я побачив розмір оновлення MIUI 14 – лише 700 Мб, тоді як на Xiaomi 12T Pro апдейт важив майже 4 Гб. Коли справа дійшла до прямого порівняння свіжої оболонки на двох пристроях, побоювання виправдалися.

Нові віджети MIUI 14

Одна з головних особливостей нової прошивки – віджети MIUI 14. Однак вони з’явилися далеко не на всіх смартфонах Xiaomi. На моєму Redmi Note 9 Pro продовжує залишатися старий варіант оформлення. А як ситуація з віджетами на вашому телефоні?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До речі, якщо ви користуєтеся дорожчим пристроєм і помітили, що зникли віджети, то не переживайте. Старий варіант оформлення можна повернути, про що я вже розповідав у тексті про недоліки MIUI 14.

Як змінити розмір папок

MIUI 14 на Redmi Note отримала функцію зміни розміру папок, розташованих на робочому столі. Ось тільки її можливості виявилися урізані. Якщо на Xiaomi вдається зробити вибір із трьох варіантів, то на Redmi тільки з двох.

Таке обмеження має дуже дивний вигляд, хоча варто визнати, що більшості користувачів абсолютно немає діла до того, як змінити розмір папки. Але раз є факт, то гріх його не відзначити.

Копіювання тексту з фото

Галерея в MIUI 14 обзавелася крутою фічею, що дає змогу розпізнавати текст на фото. Так, з українською мовою вона не працює. Тобто текст ви, звичайно, скопіюєте, але на етапі вставки побачите незрозумілий набір символів. Чи мінус це? Безумовно, однак на смартфонах Redmi немає і цього. Функцію просто вирізали, не давши можливість розпізнати текст хоча б англійською мовою.

Це обмеження можна було б списати на слабку продуктивність пристроїв Redmi, але на будь-який смартфон можна встановити додаток для розпізнавання тексту, тому це припущення є неспроможним.

Розширення ОЗП на смартфонах Redmi

У матеріалі про те, чи допомагає розширення пам’яті, я зазначав, що в моєму випадку ця функція жодним чином не прискорює смартфон і не змушує його тримати більше додатків у фоні. Однак не будемо узагальнювати. Можливо, ви відчуваєте якийсь приріст. Але вас, як власника смартфона Redmi, розчарує той факт, що на MIUI 14 не можна змінити розмір файлу підкачки, на відміну від більш дорогих пристроїв Xiaomi.

Напевно, це обмеження варто пов’язувати з малим обсягом оперативної пам’яті: на Redmi Note 9 Pro всього 6 Гб, а на Xiaomi 12T Pro – 12 Гб. Ось тільки на пристроях інших виробників ОЗП можна розширити хоч удвічі. А на Redmi доводиться задовольнятися малим без права вибору.

Плаваючі вікна MIUI

Одним із дійсно корисних нововведень MIUI 14 стало розширення функціональності режиму багатозадачності. На Xiaomi 12T Pro я помітив, що тепер оболонка дає змогу працювати одразу в трьох додатках, два з яких відкриті в плаваючому вікні. Але Redmi Note 9 Pro цієї фічі позбавлений.

Якщо ви відкриєте одну програму в плаваючому вікні, а потім запустите список активних процесів, то побачите, що кнопка переходу в режим багатозадачності заблокована, хоча на Xiaomi 12T Pro вона продовжує залишатися доступною.

Колір значків на телефоні

Особливістю MIUI 14 на Redmi є той факт, що оболонка працює на базі Android 12, а не більш актуальної 13-ї версії операційної системи. Через це дешеві смартфони недорахувалися кількох цікавих функцій. Одна з них – колір значків на робочому столі.

Якщо ви зайдете в розділ налаштувань “Розмір значків” на Xiaomi, то, крім іншого, зможете поміняти їхній колір (на жаль, не у всіх ярликів). На Redmi доводиться обмежуватися тільки масштабом. Дрібниця, але неприємно.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.