Що зміниться в iPhone 15: детальна інформація

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iPhone 15 стане двопроцесорним

Apple готує нас до грандіозного шоу наприкінці цього року, коли представить серію iPhone 15. Ціла безліч витоків натякає на те, що майбутнє покоління “яблучних” смартфонів стане найпрогресивнішим та інноваційним за довгі роки. Один із нових витоків припускає, що компанія збирається вразити нас новим типом твердотільних кнопок Taptic Buttons, які мають втілити новий спосіб керування пристроєм. Але найцікавіше тут те, як вся ця система працюватиме.

Твердотільні кнопки – це кнопки, які не мають рухомих частин і створюють відчуття натискання за допомогою вібрації або звуку. Компанія впровадить невеликий двигун всередину пристрою для отримання вібрацій, які дадуть користувачам тактильний зворотний зв’язок при натисканні, щоб визначити, що девайс підтвердив команду. Наразі iPhone містять тільки один Taptic Engine, який забезпечує зворотний зв’язок під час натискання на дисплей, і смартфони Apple наступного покоління повинні отримати додаткові двигуни для нового дизайну кнопок.

Завдяки такій конструкції вони мають бути надійнішими, довговічнішими і водонепроникнішими, ніж звичайні кнопки. Apple вже використовує такі кнопки у своїх MacBook і Apple Watch, а тепер хоче впровадити їх в iPhone. Але найдивовижніше в твердотільних кнопках – те, що вони можуть працювати навіть за вимкненого iPhone. Для цього в смартфон буде впроваджено спеціальний співпроцесор, який буде підтримувати деякі функції при дуже низькому або зовсім відсутньому заряді батареї. Таким чином, користувач зможе використовувати NFC, Bluetooth LE і технологію Ultra-Wide Band для підключення до мереж “Локатор”, Apple Pay або HomeKit, а також натискати на твердотільні кнопки, навіть якщо iPhone розрядився.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Продовжуючи тему твердотільних кнопок, є ще дещо, про що ми повинні розповісти. Згідно з останньою інформацією, вони будуть налаштованими, тобто користувачі самі зможуть встановити потрібний параметр чутливості дотику. Як повідомляє ресурс MacRumours, подібне налаштування дасть змогу власнику iPhone 15 повноцінно користуватися пристроєм навіть у тих випадках, якщо на смартфон одягнуто чохол або якщо користувач у рукавичках і хоче натиснути на кнопку.

Таким чином, у якихось моделях iPhone 15 буде представлений додатковий мікропроцесор, який буде допоміжним. Крім того, Apple повинна буде внести зміни в програмний код операційної системи iOS, тому iOS 17 напевно запропонує низку додаткових нововведень.

Класичний перемикач безшумного режиму замінять на кнопку Action

Отже, серія 15 має стати першим поколінням iPhone, яке відмовиться від традиційних фізичних кнопок на користь більш футуристичної альтернативи. Примітно, що нові Taptic Buttons замінять не тільки кнопку живлення і гойдалку гучності, а й перемикач безшумного режиму – замість останнього має з’явитися аналог кнопки Action, як у годиннику Apple Watch Ultra.

Власники найбільших, захищених і преміальних годинників компанії з Купертіно знайомі з кнопкою Action – це клавіша значних розмірів помаранчевого кольору, яку можна запрограмувати на виконання потрібної функції, наприклад, на запуск конкретного тренування, секундоміра, повідомлень на під’єднаному iPhone і багатьох інших.

Проте, аналог Action для iPhone може піти ще далі і запропонувати набагато більше варіантів застосування, щоб кинути виклик призначеним для користувача інтерфейсам Android з величезною кількістю варіантів налаштування. Наразі вважається, що Action дасть змогу здійснювати перехід практично до будь-яких системних налаштувань і застосунків, зокрема до керування режимом “Не турбувати”, сповіщеннями, екраном блокування, активацією камери, створенням скріншота і, звісно, ввімкненням і вимкненням безшумного режиму.

Але вкрай малоймовірно, що і кнопка Action, і загалом Taptic Buttons з’являться на iPhone початкового рівня – найімовірніше, все це буде припасено ексклюзивно для Pro-версій. Таким чином, розрив між базовими і Pro-моделями має збільшитися ще більше, але точну інформацію ми дізнаємося тільки на презентації.

iPhone 15 може відмовитися від SIM-карт у Європі

iPhone 15 і iPhone 15 Pro готуються до революційного кроку в Європі, який Apple вже зробила з усією лінійкою iPhone 14 на внутрішньому ринку США. Усі представники нової серії мають повністю позбутися слота для SIM-карти і повністю перейти на eSIM. За останніми даними французького сайту MacGeneration, французькі покупці не побачать лоток SIM-карти в нових моделях iPhone 15 цього року. І, за інформацією MacRumors, найімовірніше, він зникне і в інших країнах Євросоюзу.

Apple вже використовує eSIM для моделей iPhone 14 в Америці. eSIM – це цифрова версія SIM-карти, яка зберігається безпосередньо на iPhone і підключається до оператора мобільного зв’язку. Компанія з Купертіно стверджує, що це підвищує безпеку і надійність телефону, а також виключає ризик пошкодження сім-карти, її втрати або крадіжки. До того ж, користувач може зберігати до восьми eSIM на своєму iPhone і використовувати два номери одночасно, як на Android-девайсах з двома лотками для сім-карт. Наприклад, одна eSIM може призначатися для особистого використання, а інша – для корпоративного.

Є досить вагома причина, через яку Apple не поспішала глобально переводити свої девайси на eSIM. Річ у тім, що під час поїздок за кордон для відпочинку або по роботі люди віддають перевагу старому перевіреному способу: витягнути свою сімку і поставити картку місцевого оператора – такий підхід їм здається простішим і звичнішим. Але стверджується, що з eSIM процедура ще простіша, оскільки процедура активації та перемикання віртуальних сім-карт займає ще менше часу. До того ж, користувач може присвоювати різні назви всім своїм операторам, щоб уникнути плутанини.

Додатковий фактор, який може підштовхнути Apple до цього рішення, полягає в тому, що все більше операторів підтримують сучасну функцію цифрових SIM-карт. У Росії вже теж є низка постачальників послуг, які пропонують цю послугу.

Як би там не було, навіть якщо Європа залишиться без можливості встановити фізичну сім-карту в iPhone, це не означає, що купертинівці зважаться зробити це з рештою світу. Існує безліч користувачів, у чиїх країнах технологія не має такого широкого поширення, а тому не варто хвилюватися, що ви не зможете повноцінно використовувати прийдешній iPhone 15.

Touch ID в iPhone 15 не буде

Щороку ми чекаємо новин про iPhone, і щороку ми сподіваємося, що Apple нарешті поверне у свій смартфон систему Touch ID. iPhone 15 не став винятком із цього правила, але, на жаль, усе вказує на те, що сканер відбитків пальців все-таки залишиться в минулому.

Інсайдер під ніком Unknownz21 спростував недавню інформацію про те, що Touch ID може з’явитися в iPhone 15, заявивши, що немає жодних підстав вважати, що датчик з’явиться у 2023 році. Фахівець стверджує, що якби Apple дійсно планувала повернути або тестувала Touch ID, ми б уже про це чули.

Перші чутки про те, що Touch ID може повернутися в iPhone 15, з’явилися ще в серпні минулого року. Тоді повідомлялося, що iPhone 14 не отримає цю функцію, але у наступного покоління є всі шанси. Виявилося, що це була тільки половина правди: iPhone 14 дійсно не отримав Touch ID, але цей тип біометрії не з’явиться і цього року.

Авторитетний журналіст Марк Гурман і зовсім переконаний, що компанія з Купертіно найближчим часом абсолютно не налаштована реінкарнувати айфонівську систему аутентифікації за відбитком пальця у флагманських моделях. Слово “флагманські” тут дуже важливе, тому що iPhone SE 2022 все ще має ту саму кнопку “Додому” з вбудованим Touch ID, що й дідок iPhone 8. Деякі моделі iPad теж мають Touch ID у кнопці живлення – це компромісне рішення призначене виключно для великих дисплеїв, але навіть тут дорожчі моделі iPad Pro відмовилися від сканування відбитків пальців на користь розпізнавання облич Face ID.

Touch ID востаннє повноцінно використовували на флагманському iPhone у 2017 році, коли Apple випустила одночасно iPhone 8 і iPhone X, причому останній став першим iPhone з безрамковим дисплеєм і відмовився від сканера відбитків на користь розпізнавання облич. Відтоді всі основні моделі iPhone використовують саме цю технологію, і приблизно відтоді ж ходять чутки, що коли-небудь Apple може розмістити Touch ID під дисплеєм.

Невтішні новини про дисплей iPhone 15

Дисплей ProMotion став одним із найкращих нововведень на момент запуску серії iPhone 13 Pro, а з виходом iPhone 14 Pro він отримав деякі приємні покращення, наприклад, функцію Always-OnDisplay. І ось вже понад півтора року люди задаються питанням, коли надплавні дисплеї з адаптивною частотою оновлення з’являться у стандартних версіях iPhone. Згідно з останніми чутками, чекати доведеться ще досить довго.

За словами аналітика галузі дисплеїв Росса Янга, частота оновлення 120 Гц не впроваджуватиметься у базові айфони принаймні до 2025 року. Таким чином, і iPhone 15/15 Plus, і iPhone 16/16 Plus продовжать використовувати LTPS-панелі, і тільки модельний ряд iPhone 17 може отримати панелі LTPO з підтримкою ProMotion.

В даний час OLED-дисплей LTPS, який використовується в iPhone 14, забезпечує частоту оновлення 60 Гц, тоді як LTPO в iPhone 14 Pro пропонує адаптивну частоту оновлення 1-120 Гц, яка динамічно змінюється в залежності від того, що відображається на екрані. Це дозволяє досягти ідеального балансу між плавністю контенту та енергоспоживанням, оскільки на батарею виявляється менше навантаження у тих епізодах, коли не потрібна висока частота оновлення.

Якщо Янг матиме рацію (хоча в цьому поки не можна бути впевненим), то це не найприємніша новина. Дивно, що смартфон флагманського рівня досі може використати частоту 60 Гц у 2023 році. І хоча надія вмирає останньою, більш ранні витоки теж натякали на відсутність ProMotion у базових моделях лінійки iPhone 15, тому інформація Росса Янга – це ще один цвях, забитий у кришку труни, що втілює наші надії та мрії. Навіть якщо Apple хоче зберегти адаптивний дисплей ProMotion для Pro-пристроїв, компанія з Купертіно могла б запровадити хоча б частоту поновлення 90 Гц, адже цій технології вже майже п’ять років.

Фахівець також стверджує, що знайомий із дорожньою картою «яблучних» смартфонів, і в 2025 році, коли вийде iPhone 17, Apple почне розміщувати камеру Face ID під дисплеєм, але це знову відбудеться лише з iPhone Pro. При цьому фронтальна камера, як і раніше, буде розташована в отворі екрану, а отже, новомодний Динамічний острів нікуди не подінеться. Згідно з цією дорожньою картою, тільки в 2027 році фронталка iPhone 19 Pro буде прихована під екраном, а стандартний iPhone 19 нарешті успадкує дизайн з отвором для селфі-камери та прихованими під дисплеєм датчиками Face ID.

Примітно, що в 2027 році буде 20-річчя першого iPhone і 10-річчя iPhone X. Здається символічним, що саме тоді Apple може випустити по-справжньому повноекранний смартфон, який не матиме жодних елементів, що переривають дисплей. І якщо темпи впровадження ProMotion могли б бути вищими, то з впровадженням підекранної камери дійсно не варто поспішати – у тому вигляді, в якому вона існує зараз, ця технологія не надто хороша.

Куо розкрив деталі камери із оптичним зумом iPhone 15 Pro Max

Ще одна функція, на яку шанувальник iPhone чекають вже не перший рік – це впровадження перископічної камери телефото. Даний об’єктив дозволяє використовувати багаторазовий оптичний зум, при цьому блок камери смартфона не стає товщим. Саме ця технологія забезпечила деяким Android-телефонам підтримку 5-кратного або навіть 10-кратного масштабування.

Передбачається, що iPhone 15 Pro Max нарешті отримає такий перископічний об’єктив, і він нібито забезпечить 5 або 6-кратне оптичне наближення – це відчутний апгрейд в порівнянні з 3-кратним зумом в моделях iPhone 14 Pro. Ми недарма назвали саме модель 15 Pro Max – аналітик Мінґ-Чі Куо каже, що об’єктив буде ексклюзивним для цього пристрою, і лише в лінійці iPhone 16 обидві «прошки» матимуть однаковий набір камер.

Фахівець навіть розкрив майбутнього постачальника Apple, яким має стати Largan Precision – це тайванська компанія, яка спеціалізується на виробництві модулів оптичних лінз та оптоелектронних компонентів, що використовуються у телефонних об’єктивах, камерах, сканерах, РК-проекторах, оптичних мишах тощо. Більш того, Largan Precision є найбільшим у світі постачальником об’єктивів для камер смартфонів і займає 30% частки світового ринку, а також один з найбільших постачальників об’єктивів для камер iPhone.

Куо вказує, що Apple платитиме Largan Precision лише 4 долари за кожен телеоб’єктив, хоча середня ринкова вартість становить 4,5 – 5 доларів. Причина полягає в тому, що тайванський виробник нібито змушений погодитися на такі умови, щоб не втратити одного з найбільших партнерів, оскільки Apple може вдатися до альтернативного варіанту та укласти угоду з конкурентом в особі Genius. Іншими словами, ця угода буде вкрай вигідною для купертинівців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.