OPPO Battery Health Engine: зруйнує міф про зарядку смартфонів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Багато сучасних смартфонів підтримують швидку зарядку. Мережею ходять чутки про прискорений знос АКБ через її використання. Це не так: сучасні технології практично не впливають на витрату ресурсу акумулятора. І навіть здатні продовжити його вдвічі. Розповідаємо, як нова розробка OPPO дає змогу відкласти заміну батареї свого гаджета щонайменше на чотири роки.

Чому ресурс АКБ телефону такий важливий?

Автономність смартфона – одна з його головних функцій поряд з потужністю процесора і якістю мобільної зйомки. Під час вибору нового гаджета багато хто звертає увагу на цей параметр, адже бігати до розетки кожні кілька годин – заняття на любителя. Також не секрет, що з часом літієві акумулятори “старіють”, а міняти їх у сучасних пристроях складно і накладно.

Проблема актуальна і для користувачів, і для всієї індустрії.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За статистикою, ємність літієвої батареї зменшується до 80% від початкової в середньому після 500 циклів зарядки. Відповідно, вже через рік з невеликим падає і автономність телефону. З цим тією чи іншою мірою стикалися всі власники гаджетів, які не міняли їх на нові довгий час.

Для своїх смартфонів OPPO встановила вищий стандарт: зниження ємності до тих же 80% тільки після 800 циклів. Це відповідає приблизно двом рокам використання. А з новою функцією Battery Health Engine ресурс батареї залишається на тому ж рівні навіть після 1600 циклів заряджання, що дає вже до чотирьох років роботи без істотної втрати автономності.

Друга вагома причина подбати про продовження життя АКБ – екологія. Чим менше елементів живлення опиниться на звалищі, тим краще для всіх. Звичайно, не кожен користувач проводить утилізацію старої батареї, та й сам процес налагоджений не в кожному регіоні світу.

Є й економічна складова. Вона не настільки очевидна, але зачіпає як вендорів, так і покупців електроніки. Згідно зі статистикою, в найближчі 8 років попит на літієві акумулятори зросте в 11 разів. Як наслідок, сировина для їхнього виробництва стане дефіцитною, а отже, зросте і ціна готових виробів. Оплачувати її, зрозуміло, доведеться споживачам.

Для вирішення всіх трьох проблем компанія OPPO створила технологію Battery Health Engine. Вона включає в себе модифікацію акумуляторів і спеціальний чіп для контролю зарядки. Це рішення вже застосовується у фірмових смартфонах бренду, наприклад в OPPO Reno8 T 5G. За заявою бренду, воно дає змогу вдвічі збільшити ресурс АКБ порівняно з наявними стандартами. Розбираємося, як все влаштовано.

Погляд зсередини

При виготовленні сучасних акумуляторів для смартфонів використовують літій. Усередині батареї іони літію переміщаються від позитивного електрода до негативного під час заряджання, а під час розряджання – у зворотному напрямку. Скільки заряду може переміщатися під час будь-якого з цих процесів? Це залежить від числа активних іонів літію в батареї.

Повторювати процес нескінченно не вийде: іони з часом перестають повертатися до позитивного електрода через вплив надмірного струму або перезарядки. Їх називають розрядженими або неактивними. Зі зростанням кількості таких іонів зменшується корисна ємність АКБ.

Чим це закінчується, ми розібрали вище. Але як уникнути подібного? Найочевидніша відповідь: зберегти якомога більше активних іонів літію протягом тривалого часу. Інженери OPPO розробили рішення під назвою Battery Health Engine. Воно охоплює одразу дві технології, що дають змогу уникнути передчасного зносу акумуляторів без втрати швидкості підживлення.

OPPO Battery Health – заряд під контролем

В основі першої технології “оздоровлення” АКБ – Battery Health – лежить спеціальний чип. Безпосередньо на рух іонів він не впливає, зате здатний виміряти потенціал негативного електрода. Ці дані дають змогу точно контролювати швидкість заряджання і температуру акумулятора, щоб забезпечити найкращий баланс між продуктивністю і довговічністю.

У зв’язці з програмними алгоритмами чип встановлює оптимальний вхідний струм, спираючись на актуальну фактичну ємність, рівень заряду і тип використовуваного блоку живлення. Як стверджує компанія, 80% початкової ємності батарея OPPO Reno8 T 5G збереже навіть після 1600 циклів заповнення енергії.

Це вдвічі більше середнього значення на ринку.

Іншими словами, при використанні фірмової технології термін служби АКБ смартфона до перших відчутних ознак “старіння” складе як мінімум чотири роки, причому навіть якщо підключати апарат до розетки кожен день. До того ж варто враховувати, що цикл передбачає повне заряджання з нуля до 100% – кілька коротких підживлень по 10-20% статистику майже не зіпсують.

Інший плюс такого підходу – безпека процесу. Точне регулювання струму не тільки береже ресурс акумулятора, а й знижує його температуру. Навіть якщо залишити гаджет підключеним до блоку живлення на ніч, він не буде безконтрольно нагріватися. Коли рівень заряду дійде до 100%, розумна електроніка припинить процес зарядки.

OPPO Battery Healing – еліксир молодості для батареї

Крім контролю зарядки, OPPO застосувала модифіковану формулу електроліту. Вона збільшує термін служби елемента живлення на хімічному рівні. Розпад сполук електроліту під дією електричного потенціалу призводить до утворення на електроді тонкого захисного шару – твердого електроліту. Він покращує робочі характеристики електрода і запобігає його передчасній деградації.

Технологія Battery Healing допомагає АКБ безперервно відновлювати твердий електроліт під час циклу заряджання та розряджання в реальному часі. Разом із програмним регулюванням струму розробка OPPO збільшує живучість акумулятора без втрати ємності. Простіше кажучи, батарея довше функціонує як нова, а також спритно і безпечно поповнює енергію під час усього терміну служби.

Підсумки

Під час вибору смартфона важливі не тільки набрані бали в AnTuTu і число мегапікселів камери. Варто подумати і про інші характеристики, з якими доведеться щодня стикатися під час експлуатації пристрою. Одна з них – ресурс батареї. У OPPO є готове рішення, що дає змогу не турбуватися про потужність блоку живлення і швидку втрату ємності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.