iPhone чи Android смартфон: у чому різниця

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Почати варто з того, що iPhone і смартфон – це одне й те саме. Той факт, що багато хто досі думає інакше, свідчить лише про успішну піар-кампанію від фірми Apple, безпосереднього творця знаменитого iPhone. Здавалося б, можна закінчувати на цьому статтю, але не все так просто. Відмінності між “яблучним” смартфоном і пристроями інших брендів все ж є, і, якщо ви збираєтеся обзавестися новим девайсом, вам слід про них знати.

Операційна система

Напевно, найголовнішою відмінністю є платформа, яка використовується в телефоні. Компанія Apple застосовує власну операційну систему під назвою iOS – саме на її основі працюють всі iPhone. Решта смартфонів використовують здебільшого Android, що славиться гнучкістю та універсальністю.

Плюси iOS:

– Стабільність. Оскільки, крім неї, у компанії немає інших платформ, систему простіше доводити до досконалості, усувати баги і покращувати оптимізацію. Регулярні оновлення дають змогу iOS без проблем працювати навіть на застарілих моделях iPhone.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

– Безпека. iOS славиться своєю “закритістю”, що ускладнює її зламування і зараження шкідливим ПЗ. Саме з цієї причини користувачі не можуть встановлювати на iPhone сторонні додатки.

– Простота. Через відсутність просунутих налаштувань і можливості кастомізації з інтерфейсом і управлінням системи розбереться навіть дитина.

Плюси Android:

– Настроюваність. Оскільки в системі використовується відкритий вихідний код, її можна оптимізувати і кастомізувати на свій смак. Ба більше, вона дає змогу встановлювати будь-яке стороннє ПЗ. Ви можете використовувати “чисту” систему, а можете встановити на неї оболонку і наділити Android новими можливостями.

– Багатозадачність. Цей пункт випливає з першого – велика кількість налаштувань вимагає оперативної роботи, тому навіть на слабких пристроях можна досить ефективно користуватися одразу кількома програмами.

– Оновлення. Різноманітність пропонованих на ринку смартфонів на базі Android вимагає від Google швидкого виправлення помилок і оперативного внесення змін в інтерфейс платформи. Це дає змогу ОС у найкоротші терміни адаптуватися під нові можливості.

Що стосується мінусів, власники iPhone обмежені у використанні додатків та ігор, задовольнятися доводиться тільки тими програмами, які запропонував виробник.

У Android серед недоліків варто виділити високий ризик зламування і проникнення вірусного ПЗ. Крім того, платформа не підтримує застарілі смартфони.

Щоб визначити, яка з ОС підходить вам, розставте пріоритети: або безпека і стабільність, або настроюваність і багатозадачність.

Модельний ряд

Виробництво смартфонів здійснюється за тим самим принципом, що і ПК, – компоненти підбираються на основі підсумкової вартості смартфона. При цьому елементи виробляються різними компаніями і брендами. Результатом став величезний діапазон цін: від бюджетних і доступних до високих і елітних. Намагаючись догодити більшості користувачів, виробники Android регулярно розширюють представлені серії, чого не скажеш про продукцію Apple.

Лінійка iPhone значно дорожча, і це пояснюється політикою компанії. Кожен пристрій проходить етап тестування, і для всіх моделей передбачено суворі правила щодо врахування характеристик. Навіть у ситуаціях, коли приймається рішення щодо модернізації гаджета, набір параметрів залишається незмінним.

Слот для карти пам’яті

Якщо ви дивитеся в бік купівлі iPhone, вам слід враховувати, що встановити карту пам’яті формату microSD в нього не вийде. У компанії Apple однозначний погляд на це питання – будь-яке втручання в систему може стати причиною зараження вірусним ПЗ, а отже, загрозою безпеці девайса. Тож такої функції в смартфонах просто не передбачено. Вартість iPhone безпосередньо залежить від обсягу внутрішньої пам’яті, і слід визначитися з ним заздалегідь. Щоправда, за бажання можна залишати файли в хмарному сховищі.

В Android-пристроях така можливість є. Найчастіше вона представлена суміщеним лотком з двома осередками для SIM-карт і однією – для флешки.

Додатки

Існує думка, що Android – вкрай вразлива система через величезну кількість неконтрольованих програм, які на неї можна встановлювати. В Apple загальнодоступні додатки ретельно перевіряються і відбираються – встановити все, що душа забажає, на iPhone не вийде.

Обидві платформи мають фірмові магазини додатків: Google Play на Android і App Store на iOS. Усі програми в них згруповані згідно з категоріями, вартістю, рейтингом і відгуками. Кожна намагається підтримувати найбільш популярні серед користувачів майданчики.

Батарея

Якщо раніше Android-пристрої постачалися зі знімними акумуляторами і замінити їх можна було самостійно, то тепер знайти такі не представляється можливим. У компанії Apple батарея і зовсім не знімалася з самого початку виробництва – заміна доступна тільки в спеціальних сервісних центрах.

Що стосується автономності, цей показник від моделі до моделі змінюється, якихось обов’язкових параметрів не передбачено. Нерідко Android-пристрої оснащуються ємними акумуляторами від 4000 мА-год до 6000 мА-год через функції, що вимагають більшої кількості енергії, – наприклад, великий екран і потужний процесор.

Екосистема Apple

Якщо, крім iPhone, ви використовуєте й іншу продукцію Apple, тоді ви напевно відчуєте можливості єдиної “яблучної” екосистеми. Усі пристрої зв’язуються між собою і пропонують додатковий

Статусність і дизайн

Донині вважається, що наявність iPhone – показник заможності та достатку. Імідж настільки міцний, що навіть за наявності смартфона іншого бренду з таким самим набором можливостей і нижчою вартістю люди віддають перевагу саме “яблуку”.

Ціна

На жаль, через ціни на матеріали та деталі для розробки “Айфон” не може коштувати дешево. Навіть не найновіші моделі коштуватимуть удвічі дорожче за Android-флагмани. Не дивно, що останні так поширені серед покупців.

Відмінність айфона від смартфона: висновок

З кожним днем різниця між iPhone і Android-смартфоном дедалі менша і менша – постійний розвиток останніх робить їх успішнішим і вигіднішим гравцем ринку. Загалом суть зводиться до таких висновків:

– “Айфон” – пристрій без доступу до кардинальних змін, що пропонує власну екосистему, стабільність, безпеку і зручний інтерфейс.

– Android-смартфон – гаджет для тих, хто любить самостійно керувати налаштуваннями, вибирати відповідні параметри і контролювати свої дані.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.