Що робити якщо зависає телефон. Топ-8 способів прискорити телефон

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Завдяки потужнішому обладнанню і довгостроковим оновленням програмного забезпечення телефони Android пройшли довгий шлях з точки зору продуктивності. У наші дні навіть бюджетні телефони на Android мають хорошу продуктивність.

Проте є різниця між нещодавно розпакованим смартфоном і тим, який використовували певний час, з безліччю встановлених застосунків та ігор, безліччю непотрібних файлів і замкненим колом розрядки та перезарядки акумулятора. Зрештою через кілька років починають працювати повільніше.

Є речі, які ви можете зробити, щоб поліпшити продуктивність вашого телефона. Хоча ці методи не зроблять його таким же швидким, як флагмани останнього покоління, ви повинні помітити деяке підвищення продуктивності. Якщо ви маєте справу з повільним телефоном, ось наші головні поради, які допоможуть повернути бадьорість вашому Android-пристрою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. Перезавантажте телефон

Я не хочу бути схожим на тих співробітників служби підтримки, чиє єдине рішення ваших електронних проблем – перезавантажити пристрій, але перезавантаження повинно бути вашою першою дією з усунення неполадок, якщо ваш телефон раптово сповільнюється. Цей простий лайфак може творити дива з продуктивністю вашого телефону, особливо якщо надокучливі фонові процеси додатків спричинили лаги.

Система управління пам’яттю Android чудова, і у більшості телефонів більш ніж достатньо оперативної пам’яті. Але якщо ви використовуєте бюджетний телефон з 3 ГБ або 4 ГБ ОЗП або менше, перезавантаження може поліпшити загальну продуктивність. Рекомендується перезавантажувати телефон хоча б раз на тиждень. Але якщо він стає млявим між перезавантаженнями, збільште частоту до кожного другого дня.

2. Звільніть місце для зберігання

Ви, ймовірно, знайомі з нестачею пам’яті, якщо у вас старий телефон. Можна помітити проблеми з продуктивністю при використанні менше 10% доступного сховища на пристрої. Краще тримати невикористаний простір для зберігання на рівні 20%.

Ось як видалити безлад, якщо ваше сховище майже заповнене:

  • Відкрийте додаток “Налаштування” .
  • Перейдіть у налаштування сховища або знайдіть “сховище” або “пам’ять” у рядку пошуку “Налаштування”.
  • Видаліть невикористовувані додатки, видаліть фотографії та очистіть невикористовувані файли.

Ви можете очистити кеш додатків, дублікати зображень, великі файли та непотрібні медіафайли. Якщо на вашому телефоні багато фотографій або відео, збережіть їх у хмарні сховища, щоб звільнити місце.

3. Видаліть невикористовувані додатки Android

Невикористовувані додатки займають місце на вашому телефоні та можуть забивати пам’ять (ОЗП), якщо вони працюють у фоновому режимі. Якщо ви завантажили додатки, які більше не використовуєте, їхнє видалення може поліпшити плавність роботи системи та час автономної роботи. Існують різні способи видалення застосунків, але зазвичай ви можете натиснути й утримувати піктограму застосунку та або вибрати ” Видалити” або перетягнути значок у вікно видалення, яке з’являється у верхній частині екрана.

Ви можете очистити кеші окремих додатків, якщо не хочете видаляти додатки. На стандартному Android торкніться “Налаштування” > “Сховище” > “Інші додатки” , торкніться додатка та виберіть “Очистити кеш”. Кеш буде накопичуватися знову, тому це не так ефективно, як видалення програми.

4. Змінити швидкість системної анімації

Зміна швидкості системної анімації на вашому телефоні Android не прискорить її, але створить враження, що ваш пристрій працює швидше. Це відчуття підвищеної продуктивності системи пов’язане зі зменшенням затримки анімації, внаслідок чого графічні послідовності завершуються швидше.

Цей трюк здається майже чаклунством, якщо анімація на вашому телефоні здається особливо млявою. Ви можете вимкнути системну анімацію для кращого результату. Однак у процесі ви пожертвуєте ефектами переходу. Цей параметр зазвичай прихований у параметрах розробника.

5. Використовуйте додатки версії Lite

Розробники пропонують версії своїх застосунків Lite або Go для старих і недорогих пристроїв Android з обмеженим обсягом оперативної пам’яті та сховища. Додатки Lite Edition менші за розміром і потребують менше ресурсів, ніж їхні повноцінні аналоги.

6. Оновіть програмне забезпечення до останньої версії

Якщо ваш телефон працює повільно, перевірте наявність доступних оновлень. Таким чином, оновлення до останньої версії Android може вивільнити системні ресурси на вашому пристрої, що може допомогти прискорити завантаження додатків і підвищити плавність роботи системи.

Після того, як ви підтвердите, що у вас встановлено останню версію Android, знайдіть час, щоб дізнатися, чи є у вас будь-які програми, які необхідно оновити. Ви також можете увімкнути автоматичні оновлення.

7. Виконайте скидання до заводських налаштувань

Якщо ви вже спробували все і нічого не допомогло, можете спробувати цей метод. Скидання до заводських налаштувань – чудовий, але екстремальний спосіб поліпшити продуктивність. Він відновлює ваш пристрій до початкового стану і стирає всі ваші дані.

Якщо ви готові відновити заводські налаштування, спочатку створіть резервну копію. Потім після скидання телефону налаштуйте його, встановивши тільки потрібні вам додатки.

8. Розгляньте можливість встановлення користувацького ПЗП

Якщо у вас старий телефон, на якому закінчилася підтримка виробника, можна встановити на нього спеціального ПЗУ. Це анулює вашу гарантію, але в будь-якому разі термін її дії вже минув, якщо ваш пристрій такий старий.

Користувацькі ПЗП можуть заблокувати ваш телефон, тож будьте обережні, якщо не хочете купувати новий телефон.

LineageOS і Paranoid Android є одними з найпопулярніших користувацьких ПЗП, хоча вони можуть бути не найкращими для вашого пристрою з точки зору стабільності. Добре підготуйтеся, перш ніж вирішити, який користувацький ПЗП встановити на ваш пристрій.

Трохи прискорте свій телефон

Є багато причин, через які телефон Android може з часом сповільнюватися. Дотримуючись інструкцій з усунення несправностей, описаних у цій статті, ви зможете визначити причину проблеми та вжити заходів, необхідних для поліпшення ситуації. Хоча ці поради можуть трохи підвищити продуктивність повільного телефону, вони не творять чудес. Найдієвіше рішення – це купити новий телефон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.