Чи правда, що iPhone для різних країн відрізняються, і який краще купити

Нещодавно я дізнався, що мій американський iPhone 13 має 5G NR mmWave: це значить, що технологія підтримує швидкий мобільний інтернет за 5G, але через занадто коротку довжину хвилі максимальна швидкість буде тільки поблизу вишки. Тобто, сигнал блокується дверима і стінами, а в сільській місцевості від нього взагалі не буде користі, оскільки там вишки стільникового зв’язку розташовують на більшій відстані, ніж у місті.

Американський iPhone підтримує всі актуальні діапазони 5G, ніж смартфон для інших країн, але в Україні ці мережі все одно недоступні. А ось смартфони, призначені для інших країн, можуть не підтримувати деякі частоти, тому їхню наявність краще звірити на сайті Apple. У будь-якому разі, купувати iPhone для США варто тільки в тому разі, якщо ви плануєте відвідувати різні країни. Ось ще кілька відмінностей американських айфонів.

  • Крім того, американський iPhone має чип U1, який потрібен для точного визначення геолокації.
  • iPhone 14 і iPhone 14 Plus для США відрізняються відсутністю слота для сім-карти: у смартфонах для цього ринку є тільки підтримка eSIM, дві з яких працюють одночасно.

І пам’ятайте, що Айфон зі США в більшості випадків продається з контрактом оператора. Це означає, що за замовчуванням у ньому перебуває сім-карта американського провайдера.

iPhone для якої країни кращий

Днями я натрапив на цікаву суперечку в нашому чаті: один читач запевняв, що японський Айфон – найкращий, не рахуючи, звісно ж, американського. Нібито ця версія смартфона краще тримає заряд, зібрана якісно і взагалі надійна як японське авто. Насправді, це повна нісенітниця: Айфон для Японії – точно такий самий у плані якості, як і інші моделі. Смартфони виробляються на одних і тих самих заводах, тому якість збірки японських айфонів і деталі не відрізняються від моделей інших країн.

А ось деякі особливості є, але навряд чи їх можна назвати поліпшеннями – скоріше, регіональними фічами. Відомий факт, що на японських айфонах завжди працює звук затвора камери. Однак після оновлення до iOS 15 під час використання в іншій країні він відключається, як і інші звукові ефекти, оскільки система регулює роботу функції на основі геолокації. Ось ще кілька регіональних відмінностей iPhone, про які потрібно пам’ятати.

  • В iPhone для ОАЕ не працює FaceTime.
  • iPhone з Бразилії та Франції можуть постачатися з адаптерами та навушниками відповідно. Наразі в обох країнах вимоги скасували, але мізерний шанс отримати старий-добрий комплект поставки все ж є.
  • iPhone для європейських країн має обмеження звуку на 90 дБ, але його легко відключити в Налаштуваннях.
  • Айфон для Китаю поставляється з двома фізичними сім-картами, оскільки eSIM не працює в Піднебесній. Зазвичай він коштує трохи дорожче.

В Інтернеті ходили чутки, що на японському Айфоні не працює Apple Pay, але це не так. Дійсно, деякий час тому таке обмеження було, але зараз його немає.

У яких країнах роблять Айфони

Всупереч розхожій думці, деталі для Айфонів роблять не тільки в Китаї. Ба більше, запчастини для смартфона надходять з інших країн, тому iPhone справедливо можна назвати багатонаціональним телефоном. Дивіться, де роблять запчастини для Айфона.

  • Дисплей для Айфона виробляють або LG, або Samsung у Південній Кореї – їм довелося попотіти, щоб вбудувати Dynamic Island. Останнім часом до них приєдналася китайська BOE, взявши на себе частину зобов’язань.
  • Пам’ять для iPhone виготовляють на заводах Kioxia в Японії.
  • Знамените скло для дисплея і корпусу роблять на заводі Corning у США, Тайвані та Японії. Постачальник працює з Apple аж із 2007 року.
  • Процесори Apple Silicon розробляють у США, а ось виробляє їх TSMC на Тайвані.
  • Дрібні комплектуючі на кшталт модемів і мікроконтролерів, постачають Broadcom, Texas Instruments і Qualcomm, а також постачальники з Південно-Східної Азії.
  • Акселерометри для iPhone Apple отримує від Bosch з Німеччини.
  • Швейцарська STMicroelectronics постачає Apple гіроскоп для iPhone.
  • Батарею для iPhone робить Samsung і китайська Sunwoda Electric.

І найголовніше – сенсор камери для iPhone постачає Sony, яка базується в Японії, але має й інші країни. Можна перерахувати ще масу країн, звідки Apple бере корисні копалини для виробництва модулів. Наприклад, у Конго видобувають кобальт для акумуляторів, щоправда, видобуток відбувається в нелюдських умовах, за що Apple вже не раз отримувала звинувачення на свою адресу.

Де збирають Айфони

Між виготовленням деталей і складанням – величезна різниця. Тому запчастини надходять з усього світу, але збирають Айфони переважно в Китаї, Індії та В’єтнамі. Раніше всі смартфони виробляли тільки в Китаї на заводах Foxconn, але зараз Apple переносить виробництво в інші країни, оскільки на китайських фабриках постійно виникають складнощі.

Зокрема, Індія і В’єтнам пропонують пільги для іноземних інвесторів, які бажають вкластися у створення місцевого виробництва. При цьому В’єтнам і зовсім має найважливіше значення для купертинівців, оскільки країна розташована на перетині маршрутів поставок. Зараз Apple переносить виробництво MacBook, iPad, Apple Watch саме до В’єтнаму, оскільки там будується завод для виробництва кількох мільйонів гаджетів на рік.

Незважаючи на диверсифікацію, Китай все одно залишиться ключовою країною для Apple, адже саме там виробляють левову частку комплектуючих.

Здавалося б, усе добре, але є нюанс. Згідно з даними, на індійських заводах майже 50-відсоткова частка браку на виробництві корпусів для iPhone, що відрізняється від цілей Apple. Кажуть, наблизитися до стандартів постачальник запчастин зможе тільки за три роки, а поки що Apple продовжить зазнавати збитків, відправляючи пристрої в утиль. У будь-якому разі, на прилавки магазинів надходять тільки Айфони, які пройшли перевірку якості, благо в Apple із цим усе суворо.

Як визначити, для якої країни Айфон

Як бачите, ніяких серйозних відмінностей в айфонах для різних країн немає – в основному, це системні обмеження, пов’язані з вимогою місцевого законодавства. Проте, завжди цікаво дізнатися, з якої країни Айфон опинився у вас. Визначити це легко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.