Який смартфон Xiaomi варто купити у 2023 році і не розчаруватися

Одним із головних критеріїв вибору смартфона є його продуктивність, яка безпосередньо залежить від процесора та обсягу пам’яті. Xiaomi застосовує чіпи Snapdragon розробки Qualcomm, а також вироби Dimensity і Helio з асортименту MediaTek.

Сучасні процесори містять інтегрований модем 5G, але ця функціональність може виявитися в Україні марною, оскільки відповідна мережева інфраструктура в нашій країні просто відсутня. У 2023 році мінімально прийнятним розміром ОЗП у смартфонах є 3 ГБ. В іншому разі ви можете зіткнутися із зависаннями додатків, сильним гальмуванням і млявим відгуком.

Дисплей

Важливе значення мають характеристики дисплея і камер. У недорогих моделях екран зазвичай має роздільну здатність HD/HD+, тоді як більшість “середнячків” комплектуються панелями Full HD+, а флагмани забезпечують ще більш високі показники.

Під час вибору дорогого смартфона слід звернути увагу на частоту оновлення дисплея і можливість її динамічної зміни: другий із цих параметрів дасть змогу економити заряд акумулятора, наприклад, під час читання текстів і гортання веб-сторінок. Також зверніть увагу на тип дисплея: у OLED вища яскравість, контрастність і глибокий чорний колір. Але зустрічається частіше в дорогих моделях. У бюджетних моделях поширений IPS.

Камера

Що стосується блоку камер, то тут все залежить від ваших пріоритетів: наприклад, шанувальникам селфі-зйомки варто оцінити тип і роздільну здатність фронтального датчика зображень. Багатомодульні тильні системи з трьома і чотирма компонентами кращі, оскільки забезпечують ширші можливості під час зйомки в різних умовах і сценаріях. До складу таких блоків можуть входити ультраширококутний елемент, портретник, зум-об’єктив тощо.

Накопичувач і зв’язок

Можливості зв’язку та місткість накопичувача – ще два важливих критерії. Тим, хто хоче застосовувати смартфон як засіб оплати, слід перевірити наявність модуля NFC. Бажано також, щоб у пристрої були присутні дводіапазонний адаптер Wi-Fi і модуль Bluetooth стандарту 5.0 і новіше. Ємність флеш-модуля має становити як мінімум 32 ГБ, а краще 64 ГБ. Якщо ж ви збираєтеся зберігати велику музичну колекцію й активно користуватися камерами, то краще придивитися до апаратів з накопичувачем 128 ГБ і більше.

Акумулятор та інші характеристики

Багато смартфонів Xiaomi мають батарею ємністю близько 5000 мА-год: цього вистачить приблизно на день активного використання апарата. Бажана наявність швидкої зарядки, а в разі дорогих моделей ще й бездротової зарядки. Не зайвим буде захист від вологи та пилу. Нарешті, варто перевірити набір роз’ємів: багатьом може знадобитися 3,5-міліметрове гніздо для навушників або слот для карти пам’яті MicroSD. Замість застарілого порту MicroUSB краще сучасний USB Type-C – буде простіше знайти кабель для зарядки.

Найкращі смартфони Xiaomi за зростанням ціни

Xiaomi Redmi A1 – бюджетний варіант для базових завдань.

Цей смартфон можна купити за ціною до 3000 гривень. з накопичувачем місткістю 32 ГБ. Не варто розраховувати на високу швидкодію, оскільки задіяний чип MediaTek Helio A22 з чотирма ядрами. Екран з діагоналлю 6,52 дюйма має роздільну здатність 1600 × 720 точок (HD+) і стандартну частоту оновлення 60 Гц. Пристрій забезпечує хорошу автономність, але не підходить для ігор і якісної фотозйомки. Redmi A1 розрахований на невимогливих користувачів, яким необхідний насамперед засіб для комунікацій.

Xiaomi Redmi 9C NFC – недорогий варіант із підтримкою безконтактних платежів.

Апарат має 6,53-дюймовий дисплей HD+, чип MediaTek Helio G35 з вісьмома ядрами, 3 ГБ ОЗП, накопичувач на 64 ГБ і подвійну основну камеру на 13 + 2 млн пікселів. У такій конфігурації ціна становить 5000 грн. Незважаючи на привабливе для своєї вартості оснащення, можуть спостерігатися проблеми з прошивкою: пристрій іноді пригальмовує і зависає. Якість фотографій – посередня. Іншими словами, цей смартфон також розрахований насамперед на дзвінки, спілкування через месенджери і навігацію в інтернеті.

Xiaomi Redmi Note 11 – середнячок із четверною камерою.

При ціні близько 8 000 грн. смартфон пропонує 6,43-дюймовий екран AMOLED формату Full HD+ (2400 × 1080 пікселів) з частотою оновлення 90 Гц, 8-ядерний процесор Qualcomm Snapdragon 680, 4 ГБ оперативної пам’яті, накопичувач на 64 ГБ і контролер NFC. Основна камера має конфігурацію 50 + 8 + 2 + 2 млн пікселів, а фронтальна камера отримала датчик на 13 млн пікселів.

Ця модель може похвалитися хорошою автономністю, яскравим дисплеєм, наявністю стереодинаміків і захисту від бризок. Водночас якість знімків (особливо за поганої освітленості) залишає бажати кращого, а в іграх пристрій може пригальмовувати.

Xiaomi 12 Lite – камера на 108 Мп і 67-ватна зарядка.

Смартфон середнього рівня має якісний екран DotDisplay FHD+ AMOLED з діагоналлю 6,55 дюйма, частотою оновлення 120 Гц і піковою яскравістю 950 ніт. Потрійна тильна камера містить основний датчик на 108 Мп, надширококутний блок із сенсором на 8 Мп і макромодуль на 2 Мп. За якісну селфі-зйомку відповідає 32-мегапіксельна фронтальна камера. Хорошу продуктивність забезпечує процесор Snapdragon 778G, що працює в тандемі з 8 ГБ ОЗП.

Цей апарат порадує стильним дизайном і досить якісними знімками. До недоліків можна віднести відсутність слота для карти пам’яті та підтримки eSIM, а також батарею відносно невеликої ємності – 4300 мА-год, що, втім, компенсується швидкою 67-ватною зарядкою. Зі 128 ГБ флеш-пам’яті коштує пристрій близько 15 000 грн.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro+ 5G – зарядка до 100% за 15 хвилин.

Смартфон можна придбати приблизно за 15 000 грн. За ці гроші ви отримаєте продуктивний апарат з процесором MediaTek Dimensity 920, дисплеєм AMOLED DotDisplay Full HD+ з діагоналлю 6,67 дюйма і частотою оновлення 120 Гц, а також ефективною системою охолодження LiquidCool 2.0. Тильна камера видає знімки хорошої якості: вона об’єднує основний блок з роздільною здатністю 108 Мп, надширококутний модуль на 8 Мп і блок для макрозйомки з роздільною здатністю 2 Мп.

Швидка зарядка HyperCharge потужністю 120 Вт дає змогу поповнити запас енергії з 0 до 100% всього за 15-20 хвилин. Сама батарея при цьому має ємність 4500 мА-год, що не надто багато для продуктивного пристрою. Загалом, Redmi Note 11 Pro+ 5G пропонує гідний набір характеристик за свою ціну.

Xiaomi 12T Pro – чудовий дисплей і камера на 200 Мп.

Цей апарат при ціні близько 25 000 грн. забезпечує відмінну продуктивність завдяки потужному процесору Snapdragon 8+ Gen 1 і 8/12 ГБ оперативної пам’яті. Екран AMOLED DotDisplay найвищої якості має діагональ 6,67 дюйма, роздільну здатність 2712 × 1220 точок, адаптивну частоту оновлення в діапазоні 30-120 Гц, пікову яскравість 900 ніт і підтримку HDR10+.

Основна тильна камера на 200 Мп видає чудові знімки; крім того, доступні багаті можливості під час запису відео. Не можна не згадати надшвидку зарядку HyperCharge на 120 Вт і акумулятор ємністю 5000 мА-год. До недоліків можна віднести ультраширококутову камеру з роздільною здатністю тільки 8 Мп, відсутність бездротової зарядки і повноцінного вологозахисту. Крім того, немає слота для карти пам’яті.

Незважаючи на ці мінуси, Xiaomi 12T Pro – чудовий варіант для ігор, фото- і відеозйомки та будь-яких інших завдань.

Xiaomi 12 Pro – флагман із системою камер професійного рівня.

Головною особливістю даної моделі є система з трьох камер на 50 Мп кожна з поліпшеною технологією кінематографії: це ширококутний, ультраширококутний і телефото-блоки. Зокрема, задіяний надвеликий датчик Sony IMX707 формату 1/1,28 дюйма. Підтримуються нічний режим, HDR, запис відео у форматі 4K з частотою 60 кадрів за секунду.

Завдяки технології шумозаглушення на базі ШІ та множинному посиленню яскравості ви можете знімати відео високої якості навіть за мінімальної освітленості. Інше оснащення смартфона також на висоті: воно охоплює 6,73-дюймовий AMOLED-дисплей WQHD+ (3200 × 1440 пікселів) з частотою 120 Гц і технологією AdaptiveSyncPro (максимальна яскравість сягає 1500 ніт), процесор Snapdragon 8 Gen 1, аудіосистему з чотирма динаміками, 12 ГБ ОЗП і накопичувач на 256 ГБ, акумулятор ємністю 4600 мА-год з розумною зарядкою HyperCharge на 120 Вт.

У смартфона складно виявити недоліки – це хіба що доволі велика вага (205 г) і висока ціна, що становить приблизно 40-500 тис. грн.

POCO M5s – доступний смартфон із квадрокамерою.

Компанія Xiaomi активно розвиває суббренд POCO, який представлений насамперед відносно недорогими апаратами. Один з них – вдала модель POCO M5s, що отримала процесор MediaTek Helio G95, 4 ГБ ОЗП і екран AMOLED DotDisplay з діагоналлю 6,43 дюйма, роздільною здатністю Full HD+ і піковою яскравістю 1100 ніт.

Пристрій може похвалитися наявністю четверної камери: основний блок на 64 Мп з фазовим автофокусом PDAF, ультраширик з роздільною здатністю 8 Мп, а також модулі на 2 млн пікселів для макрозйомки і визначення глибини сцени. Акумулятор ємністю 5000 мА-год підтримує швидку зарядку на 33 Вт. Є контролер NFC. З урахуванням ціни, що становить близько 8 000 грн, цей апарат може стати чудовим варіантом для не надто вимогливих покупців.

POCO F4 GT – флагман бренду для любителів ігор.

Смартфон POCO F4 GT спроектований спеціально з прицілом на геймерів. Він отримав потужний процесор Snapdragon 8 Gen 1 із системою охолодження LiquidCool Technology 3.0 на основі двох випарних камер. Плоский екран AMOLED DotDisplay з діагоналлю 6,67 дюйма, роздільною здатністю Full HD+ і частотою оновлення 120 Гц відображає 1,07 млрд колірних відтінків. За високу якість звуку відповідають чотири динаміки, а за передачу мови – три мікрофони.

Особливість апарата – висувні магнітні тригери, як в ігрового контролера: вони забезпечують зручне управління і підвищують швидкість реакції. Основна камера на 64 Мп наділена датчиком Sony IMX686. Швидко заповнити запас енергії батареї на 4700 мА-год допоможе турбозарядка HyperCharge потужністю 120 Вт. Мінуси – відсутність гнізда для навушників, значне нагрівання в іграх і середня якість фотозйомки. Коштує апарат близько 30 000 грн. з 256 ГБ пам’яті.

Xiaomi 13 Pro – флагманський смартфон нового покоління, що готується.

Флагман нового покоління Xiaomi 13 Pro має найвищу продуктивність завдяки процесору Snapdragon 8 Gen 2, 12 ГБ пам’яті LPPDDR5x-8533 і накопичувачу UFS 4.0 ємністю до 512 ГБ. Застосовано 6,73-дюймовий (3200 × 1440 точок) екран E6 AMOLED з підтримкою HDR10+, частотою оновлення 1-120 Гц і піковою яскравістю 1900 ніт. Тильна камера отримала три 50-мегапіксельні блоки: основний з датчиком Sony IMX989, ультраширик і телефото. Для батареї на 4820 мА-год передбачена швидка зарядка потужністю 120 Вт.

Ми склали список оптимальних смартфонів Xiaomi з погляду поєднання характеристик і ціни в різних сегментах.

До 5 000 гривень:

  • Xiaomi Redmi A1;
  • Xiaomi Redmi 9C NFC;
  • POCO C40.

До 10 000 гривень:

  • Xiaomi Redmi Note 11;
  • POCO M5s;
  • Xiaomi Redmi 10C.

До 15 000 гривень:

  • Xiaomi 12 Lite;
  • POCO X4 Pro 5G;
  • Xiaomi Redmi Note 11 Pro.

До 25 000 гривень:

  • Xiaomi Redmi Note 11 Pro+ 5G;
  • Xiaomi 12X;
  • POCO X4 GT.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.