ТОП-5 доступних смартфонів вартістю приблизно 5000 грн

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Круті смартфони коштують від 15 тисяч гривень, міцні середняки — до 10000 грн, а моделі початкового рівня — в середньому 5000 грн. Здавалося б, настільки обмежена собівартість змушує виробників спрощувати характеристики до мінімуму. Але ні, існують недорогі моделі і з потужним процесором, і з чіткою фотокамерою, і навіть з обома цими параметрами одразу. Причому вибір зводиться не лише до моделей Xiaomi. В нашу підбірку потрапили Samsung, Realme, Tecno, TCL і Vivo.

Vivo Y02 — найдоступніший смартфон, який ми в принципі можемо рекомендувати придбати. Коштує менше 100 доларів і керується полегшеною версією операційної системи Android Go з фірмовою оболонкою Vivo під назвою Funtouch. Це зроблено для зменшення використання оперативної і постійної пам’яті — тут її лише 3 і 32 гігабайта відповідно. Процесором виступає Unisoc Spreadtrum SC9863A. Якщо вісім однорідно слабких ядер ARM Cortex-A55 є типовими для бюджетних смартфонів, то застарілий техпроцес 28 нанометрів призводить до надмірних розтрат заряду батареї.

Акумулятор встановлено ємністю 5000 міліампер-годин, швидкість заряджання дорівнює 10 ватам. До того ж, смартфон підтримує резерсивне 5-ватне заряджання інших пристроїв, наприклад TWS-навушників. Екран милує око: яскравий 6.5-дюймовий IPS з роздільною здатністю 720p. А от камери найпростіші: 8-мегапіксельна задня, навіть без додаткового датчика глибини кадру, і передня на 5 МП. Немає ні безконтактної оплати NFC, ні сканера відбитків пальців, зате є FM-радіо, яке дозволяє слухати музику і новини навіть без інтернету.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Tecno Spark Go 2023 — недорогий смартфон з вже солідним об’ємом пам’яті, як оперативної, так і постійної, 4 і 64 гігабайти відповідно. А фірмова оболонка Tecno HiOS підтримує віртуальне розширення оперативки до сумарних 7 ГБ. Це дозволяє паралельно працювати одразу кільком додаткам, наприклад веб-браузеру, месенджерам і навіть грі. Шкода тільки, що процесор не геймерський — лише чотирьохядерний MediaTek Helio A22. Казуальні двовимірні ігри він, звісно, потягне, а от кіберспортивні з 3D-графікою — вже ні.

Тому Spark Go 2023 позиціонується більше як бізнес-телефон. Підтримує два рівні безпеки: розблокування за обличчям і відбитком пальця. Батарея на 5000 мАг, швидкість зарядки стандартні 10 Вт, зате коннектор вже новомодний поворотний USB Type-C. Тоді як більшість конкурентів у цій ціновій категорії досі використовують архаїчний Micro-USB. Основна камера на 13 мегапікселів, є додатковий фотосенсор штучного інтелекту, який автоматично підбирає оптимальну глибину, баланс білого, яскравість та контрастність кадру.

TCL 30E — смартфон з дуже соковитим екраном. Матриця 6.5″ IPS 720p має підвищену яскравість 450 ніт, завдяки чому добре читається навіть на яскравому сонці. А штучний інтелект NXTVISION в режимі реального часу підбирає оптимальну кольоропередачу для перегляду фотографій і фільмів. Цю технологію компанія TCL перенесла зі своїх фірмових телевізорів. Тобто найкраще даний смартфон підійде мобільним кіноманам. Процесор MediaTek Helio G25 має вісім енергоощадних ядер Cortex-A52 і графічний прискорювач PowerVR GE8320.

В іграх він не хапає зірок з неба, а от фільми у FullHD якості крутить відмінно: підтримуються актуальні кодеки H264 і H265. Постійної пам’яті достатні 64 ГБ, а от оперативної — мінімалістичні 3 ГБ. Добре хоч фірмова оболонка TCL не громіздка, тому операційна система Android працює швидко і плавно. Фронтальна камера всього на 5 МП: любителі і особливо любительки автопортретів будуть незадоволені. Тоді як задня камера вже сучасна 50-мегапіксельна, вміє навіть розширений колірний діапазон HDR.

Samsung Galaxy A04s — смартфон зроблений на сто відсотків з власних компонентів південно-корейського техно-гіганта. Екран тут використовується типу PLS: це відповідь Samsung на технологію IPS, патент на яку належить конкуруючій компанії LG Electronics. Він трохи менш яскравий, але з такими ж широкими кутами огляду. Ще й частота оновлення підвищена до 90 Гц, що корисно в першу чергу у кіберспортивних іграх. Оперативна і флеш-пам’ять теж власного виробництва Samsung — 3 і 32 ГБ відповідно.

Процесор Samsung Exynos 850 має вісім слабеньких ядер Cortex-A55, проте потужну відеокарту Mali-G52 і прогресивний техпроцес 8 нанометрів. Останнє позитивно відзначається на часі автономної роботи смартфона. На додачу смартфон ще й вміє заряджатися трохи прискорено — 15 Вт це де-юре не Quick Charge чи Power Delivery, але всеодно у півтора раза швидше типових 10 Вт. Нарешті, основна 50-мегапіксельна камера представлена сенсором Samsung IsoCell JN1. Є навіть рідкісний у даній ціновій категорії модуль NFC для зручності платежів.

Realme C33 — смартфон одночасно з потужним процесором і чікою фотокамерою, а така комбінація серед доступних моделей зустрічається дуже рідко. Під капотом ховається Unisoc Tiger T612 з гібридною архітектурою: шість енергоощадних ядер Cortex-A55 і два потужних Cortex-A75. Доповнюється відеокартою Mali-G57, що разом дає понад 200 балів у бенчмарку AnTuTu. Простіше кажучи, цей смартфон підтримує усі найвимогливіші ігри, принаймні на середніх налаштуваннях графіки. Конфігурація памяті складає 4 + 64 ГБ.

Також існує трохи дорожча версія Realme C33 зі 128 гігами вбудованої флеш-пам’яті, причому швидкісного стандарту UFS, а не повільного eMMC. Підтримка карт пам’яті microSD об’ємом цілий терабайт перетворює даний смартфон у бездонне сховище для фотографій, музики та фільмів. Відзначити варто і камеру на 50 МП з підтримкою технології Quad Bayer, що об’єднує пікселі по чотири для підвищення світлосили. На вибір пропонується кілька кольорів корпусу Realme C33. Шкода тільки, що в комплект не поклали прозорий силіконовий чохол.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.