Apple переносить дебют підекранного сканера Face ID. У чому складнощі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Виробники вже освоїли технологію підекранних камер, але комерційних прикладів аналогічного розміщення сенсорів розпізнавання облич поки немає. За даними аналітиків, Apple активно працює над перенесенням Face ID під дисплей, але поки без особливих успіхів.

Що відомо про підекранний Face ID

“Чубчик”, що з’явився в iPhone X, і “динамічний острів” в iPhone 14 Pro – це лише етапи на шляху до повністю безрамкового смартфона. У 2016 році Джоні Айв, який на той час був головним дизайнером Купертіно, зізнавався, що його мета – перетворити айфон на “суцільний лист скла”.

Ще 2021 року Apple отримала патент на підекранну камеру. А в січні 2023-го компанія зареєструвала технологію підекранних датчиків, необхідних для роботи системи Face ID.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але терміни появи Face ID у реальних моделях iPhone поки достовірно неясні. Корейське видання The Elec говорить про дебют технології в серії iPhone 16 у 2024 році, раніше з ним був солідарний аналітик у дисплейній індустрії Росс Янг. Але тепер Янг змінив свій прогноз на 2025-й рік. За його словами, інженери компанії зіткнулися з неуточненими “проблемами з датчиками”.

Демонстраційні приклади підекранного Face ID вже існують

На виставці MWC 2021 китайська корпорація ZTE продемонструвала прототип біометричного зчитування обличчя на основі сенсорів, розміщених під матрицею. Принцип їхньої дії схожий з Face ID від Apple: на обличчя проєктуються тисячі інфрачервоних точок. Вони скануються окремим датчиком і обробляються алгоритмом для створення тривимірної карти обличчя.

ZTE підкреслює, що її система не реагує на звичайну фотографію людини. Проте технологію так і не застосували в жодній масовій моделі телефону.

Ось які проблеми можуть існувати

На представленому Россом Янгом графіку зазначено, що спершу Apple приховає під екраном Face ID, залишивши фронталку у вирізі, і лише за одне-два покоління повністю позбудеться видимих на дисплеї елементів. Це має сенс: як демонструє випадок Samsung Galaxy Z Fold 4, знімки з підекранної камери поки не вражають якістю. Але ж саме підрозділ Samsung проектує аналогічну технологію для Купертіно, повідомляє The Elec.

Крім того, в патенті експерти Apple зазначають, що матриці iPhone складаються з 13 шарів різних матеріалів, які сумарно скорочують світлопропускання на 80%. Щоб позбутися цього недоліку, інженерам доведеться значно спростити конструкцію лицьової панелі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.