Названо найочікуваніші смартфони 2023 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

2022 був відмінним роком для смартфонів, але технологічна індустрія ніколи не спить. Які моделі смартфонів від найбільших виробників очікуються у новому році і чим вони особливі?

Apple

Щороку одними з найочікуваніших смартфонів, зазвичай, стають нові «айфони». Інсайдери припускають, що в 2023 році лінійка смартфонів Apple отримає кардинальні зміни не тільки щодо характеристик, але і в плані дизайну. Також модельний ряд поповниться версією найдорожчого флагмана компанії — iPhone 15 Ultra.

Одна з ключових змін, яку приписують майбутньому iPhone 15, – відмова від пропрієтарного роз’єму Lightning на користь сучасного USB-C. Насамперед це пов’язано з прийняттям до ЄС єдиного стандарту зарядного пристрою для електронних гаджетів. Однак це не означає, що швидкість передачі буде збільшена в порівнянні з Lightning, в якому використовується стандарт USB 2.0.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не виключено, що високошвидкісні роз’єми Type-C з’являться лише в iPhone 15 Pro та Ultra, тоді як базові моделі будуть обмежені у швидкості передачі даних.

До того ж кажуть, що перехід iPhone на USB-C відбудеться лише 2024 року.

Усього в лінійці буде чотири моделі – iPhone 15, 15 Plus, 15 Pro та 15 Ultra. Ключові зміни в «залізі» очікуються у флагманській моделі iPhone 15 Ultra, завдяки чому розрив між базовими та флагманськими моделями стане ще значнішим. Смартфону приписують міцний та дорогий титановий корпус, перископічну камеру та новий 3-нм чіп Apple A17. Деякі джерела також стверджують, що в цій моделі Apple відмовиться від фізичних кнопок на користь сенсорних, що нагадують кнопку «Додому» в iPhone 7, 8 та SE, проте такі зміни здаються малоймовірними.

Головна зміна, до якої варто готуватися фанатам гаджетів Apple, – це подорожчання.

За повідомленнями низки авторитетних джерел, вартість iPhone 15 Ultra складе в мінімальній конфігурації $1,3 тис., що на $200 дорожче за iPhone 14 Pro Max. При цьому очікується підвищення цін на всю лінійку — кожен смартфон стане дорожчим на $100.

Презентація лінійки iPhone 15, найімовірніше, відбудеться у вересні 2023 року.

Водночас інсайдери пишуть, що вже навесні 2023 року Apple представить просунутий та «бюджетний» за мірками компанії iPhone SE третього покоління. Смартфону приписують 6,1-дюймовий дисплей, корпус від iPhone Xr та чіп Apple A15 або A16 – як у iPhone 14 та 14 Pro відповідно. Однак, як стало відомо, слабкі продажі iPhone 14 Plus і 13 mini можуть стати причиною, через яку новинку можуть перенести на наступний рік або зовсім скасувати. Якщо смартфон все ж таки буде представлений, то це відбудеться, швидше за все, у березні чи квітні цього року.

Samsung

За чутками, презентація флагманських смартфонів Samsung Galaxy S23 відбудеться 1 лютого. Під час заходу Galaxy Unpacked 2023 нам покажуть Galaxy S23, S23+ та S23 Ultra.

У плані дизайну очікувати масштабного оновлення не варто — відомо, що Galaxy S23 і S23+ втратять виступаючий над корпусом майданчик для розміщення камер. Об’єктиви у новинках будуть розміщені на задній кришці так само, як це було у минулорічному S22 Ultra. За всіма іншими зовнішніми ознаками новинки практично нічим не відрізнятимуться від попередників.

Важливі зміни очікуються в «залізі» — зважаючи на все, цього року компанія не використовуватиме фірмові чіпи Exynos. Натомість усі версії Galaxy S23 будуть пропонуватися на базі чіпів Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Причому, як стверджують інсайдери, це буде особлива версія з розігнаним до 3,36 ГГц замість 3,2 ГГц процесором.

Інсайдери розходяться на думці з приводу оснащення флагманського тріо камерами – одні джерела стверджують, що Galaxy S23 Ultra отримає камеру ISOCELL HP2 з роздільною здатністю 200 Мп, тоді як інші говорять про камеру на 108 Мп. Щодо Galaxy S23 і S23+ відомо, що смартфонам дістанеться 10-мегапіксельний телеоб’єктив від минулорічних моделей.

Однак деяких може збентежити, що в S23 Ultra буде встановлений 12-мегапіксельний фронтальний датчик замість 40-мегапіксельного S22 Ultra. Ймовірно, у Samsung вирішили віддати перевагу якості, а не кількості мегапікселів. Зокрема, більший сенсор дозволить пропускати більше світла, через що знімки при слабкому освітленні будуть кращими.

Інші характеристики лінійки Galaxy S23, на думку інсайдерів, слабо відрізнятимуться від того, що було показано в модельному ряду 2022 року.

Xiaomi

Незважаючи на те, що під кінець 2022 року Xiaomi показала флагманську лінійку смартфонів Xiaomi 13, вони поки що так і не були представлені для глобального ринку. Враховуючи, що смартфони працюватимуть на версії мобільної операційної системи MIUI 14, яка також ще не була анонсована ніде крім КНР, китайські та глобальні версії Xiaomi 13 можуть сильно відрізнятися за програмними можливостями. У плані «заліза» зміни, швидше за все, торкнуться лише частот для роботи 4G-мереж.

Однак найочікуванішим смартфоном компанії у 2023 році для багатьох є Xiaomi 13 Ultra, який, на відміну від попередника, точно надійде у продаж за межами Китаю. Представлений у липні 2022 року Xiaomi 12S Ultra став першим воістину флагманським смартфоном компанії, який запропонував високу продуктивність, а також одні з найкращих екранів та камер на ринку.

Це був перший гаджет компанії, у розробці камер якого взяли участь фахівці німецької Leica.

Інформація про Xiaomi 13 Ultra на даний момент не дуже багато – відомо лише, що новинка успадкує від попередника основну камеру Sony IMX989. Найімовірніше, Xiaomi 13 Ultra отримає LTPO QHD-екран, захист від води та пилу, а також флагманський чіп – Snapdragon 8 Gen 2 або 8+ Gen 2.

Коли покажуть Xiaomi 13 Ultra, невідомо. Передбачається, що анонс відбудеться влітку.

Google

До Google Pixel 8, ймовірно, ще далеко, з урахуванням того, що Pixel 7 та Pixel 7 Pro зовсім недавно надійшли у продаж. Незважаючи на це, про головні смартфони Google 2023 вже відомо чимало.

Так, вже розкрито кодові імена Pixel 8 та Pixel 8 Pro – Shiba та Husky відповідно. Передбачається, що обидва смартфони працюватимуть на базі фірмового чіпсету Tensor G3 під кодовою назвою Zuma.

За даними інсайдерів, Pixel 8 та 8 Pro отримають у мінімальній комплектації 8 та 12 ГБ оперативної пам’яті. Єдиною зміною для базової моделі стане поява версії із 12 ГБ оперативної пам’яті.

Передбачається, що щодо екранів кардинальних змін очікувати не варто – обидва смартфони оснастять OLED-дисплеї на 6,3 дюйми в Pixel 8 і 6,7-дюймові в Pro. Очікується, що і специфікації екранів залишаться без змін – Full HD та 90 Гц у Pixel 8 та QHD+ при частоті 120 Гц у Pixel 8 Pro.

Про камери інформації поки що не багато. Відомо лише, що смартфони Pixel 8 отримають нову камеру з підтримкою режиму Staggered HDR. Ця функція дозволяє робити одночасно кілька знімків з різною експозицією, використовуючи різні ділянки самого датчика.

Однак головною моделлю у 2023 році для Google стане складний Pixel Fold. Смартфону пророкують 7,69-дюймовий внутрішній та 5,79-дюймовий зовнішній екрани. Багато в чому характеристики Pixel будуть повторювати характеристики Pixel 8 і 8 Pro. У тому числі Pixel Fold успадкує від «простих» моделей відомий дизайн та оформлення блоку камер.

Презентація смартфонів серії Pixel пройде восени, а їхній перший анонс із розбором ключових змін — у ході щорічної конференції Google I/O на початку літа.

OnePlus

OnePlus 11 був представлений для китайського ринку 4 січня 2023 року. Однак презентація глобальної версії флагмана бренду відбудеться 7 лютого. Чим відрізнятимуться ці дві моделі, невідомо. З точністю можна сказати, що головна особливість, за яку полюбили пристрої OnePlus, оболонка Oxygen OS, буде тільки в глобальній модифікації.

Якщо в технічному плані OnePlus 11 не отримає кардинальних змін, то 7 лютого очікується в ньому 6,7-дюймовий екран з роздільною здатністю 3216×1440. Дисплей, виконаний за технологією AMOLED LTPO 3.0, здатний відображати картинку з частотою від 1 до 120 Гц.

У плані продуктивності OnePlus 11 виправдовує свій флагманський статус завдяки чіпу Snapdragon 8 Gen 2, а також оперативної та вбудованої пам’яті типу LPDDR5X та UFS 4.0 відповідно.

Однією з головних рис OnePlus 11 є камери, налаштовані спільно з Hasselblad. Тут головний датчик представлений детектором Sony IMX890 на 50 Мп з оптичною стабілізацією. Він доповнений ультраширококутним модулем з роздільною здатністю 48 Мп та телеоб’єктивом на 32 Мп з подвійним оптичним зумом та 20-кратним цифровим наближенням. Для селфі передбачена 16-мегапіксельна камера.

Однак у новинці також не передбачено наявність бездротової зарядки – акумулятор ємністю 5000 мАг можна зарядити лише по дроту за максимальної потужності 100 Вт.

З інших особливостей – захист від вологи за стандартом IP54, стереодинаміки, просунутий та найбільший вібромоторчик, який використовується у смартфонах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.