Названо найочікуваніші покращення в iOS 17

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Майбутній апдейт iOS стане важливим для Apple і всієї екосистеми. У Євросоюзі набув чинності «Закон про цифрові ринки», який зобов’яже платформоутримувачів надавати користувачам альтернативні способи встановлення ПЗ. Ось найімовірніші ключові зміни в системі, згідно з припущеннями ЗМІ.

Програми зі сторонніх джерел

За умовами DMA, Apple зобов’язується дозволити користувачам iOS завантажувати програми із зовнішніх джерел, крім App Store. Хоча подробиць щодо реалізації вимоги поки немає, на думку експертів Bloomberg , у Купертіно спершу можуть дозволити встановлювати сторонні магазини ПЗ.

Ще будуть передбачені суворі критерії безпеки. Програми мають пройти платну верифікацію Apple, щоб потрапити на платформу. Європейський акт торкнеться і внутрішніх покупок у App Store: розробники зможуть обходити 30-відсоткову комісію, проводячи платежі через власні канали. Проте така політика пошириться лише на країни ЄС.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Софт за замовчуванням та відкриті API

Утиліти, встановлені за умовчанням, можна буде замінити на власні альтернативи. Наприклад, вибрати інший дефолтний браузер замість Safari. Пропрієтарний двигун WebKit перестане бути обов’язковим для всіх оглядачів у системі.

Доступ до ексклюзивних API відкриють стороннім розробникам, щоб ті могли використовувати ключові особливості ОС. Скажімо, з NFC-чіпом iPhone зможуть взаємодіяти не лише Apple Wallet, але й інші програми. Це ж торкнеться і спеціальних функцій камери.

Поліпшена Siri

Звичайно, не всі зміни у майбутній операційній системі продиктовані законом ЄС. Є й інші аспекти, які давно потребували апгрейду. Наприклад, Siri. З кожним роком «яблучна» корпорація заявляє, що її фірмовий голосовий помічник стає розумнішим. Насправді, втім, користувачам рідко помітна різниця. Змінити ситуацію дозволить впровадження ШІ-технологій . З ними асистент навчиться розуміти контекст і давати більш релевантні відповіді, подібно до ChatGPT та інших просунутих чат-ботів.

Навіть на базовому рівні подібна модернізація значно покращить досвід взаємодії із Siri. Зараз на запит «Як дістатися Лондона?» виводиться картка з можливими маршрутами. Але на уточнюючу фразу – “А що там цікавого з визначних пам’яток?” – Розумний помічник вже не здатний відповісти коректно. Навичка обробки довших діалогів з урахуванням контексту вирішила б проблему.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.