Функції iOS, які потай розряджають акумулятор iPhone

Автономність смартфона залежить від такого безлічі факторів, що часом незрозуміло, чому девайс тримає заряд менше, ніж звичайно. Як правило, причини з’ясовуються, але деякі з них зовсім не очевидні. Які ж функції iOS, потай «піджирають» автономність яблучних смартфонів – читайте в цьому матеріалі.

Екран блокування з віджетами та Live Activities

Одним із головних нововведень iOS 16 став покращений екран блокування. До нього додали віджети та спеціальні плашки Live Activities, які розташовані внизу екрана та можуть містити деякі дані із програми. Але, незважаючи на зручність, нові функції сильно впливають на автономність пристрою.

Усі віджети на екрані блокування змушують програми працювати у фоновому режимі, постійно підвантажуючи дані для оновлення інформації, наприклад спортивних результатів або погоди. Якщо ви хочете збільшити автономність iPhone, краще уникати віджетів на екрані блокування. Найпростіший спосіб зробити це – перейти на інший профіль екрана блокування.

Однак, якщо ви бажаєте просто видалити віджети з існуючого екрана блокування, утримуйте палець на екрані блокування, потім виберіть «Налаштувати» і натисніть на поле віджета, а потім натисніть кнопку «—» на кожному віджеті, щоб видалити їх.

Вібрація клавіатури

Ще одна стандартна функція, що з’явилася в iOS 16, – вібровіддача при наборі тексту. Раніше відгук був лише у вигляді характерних клацань. Зараз можна додати і вібрацію, проте робити це не варто, якщо потрібно зберегти автономність. Сама Apple повідомляє на своєму сайті, що ця функція може вплинути на час автономної роботи iPhone.

Зручно, що за умовчанням вібровіддача вимкнена. Налаштувати її можна, перейшовши в “Параметри” – “Звуки і гаптика” та вимкнувши “Відгук клавіатури”.

Вимкнений інтернет та поганий прийом мережі

Іншим прихованим “пожирачем” відсотків заряду може стати мобільний зв’язок. В інтернеті існує думка, що навіть вимкнений інтернет негативно впливає на автономність. Справа в тому, що в такому випадку системні служби та додатки частіше звертаються з інтернет-запитами через відсутність реакції у відповідь. Що своєю чергою витрачає ресурси смартфона. За наявності інтернету оновлення даних відбувалося б у звичайному режимі, і тоді збільшеної витрати батареї вдалося б уникнути.

Крім того, на автономність смартфона може впливати погана якість мережі. Особливо гостро це питання постає при нестабільному сигналі та перескакуванні між стандартами зв’язку, наприклад, Edge та 3G. При цьому навіть, здавалося б, стабільний LTE може підводити та гірше працювати у певних операторів у деяких місцях. Через що смартфон у режимі очікування може розряджатися на кілька десятків відсотків.

Налаштування геопозиції

Геодані всю історію смартфонів були ресурсомісткими в плані автономності. І айфони в цьому плані навіть гірші від багатьох Android-смартфонів. Apple впровадила купу інтелектуальних функцій, покликаних спростити життя користувачам, але далеко не завжди це працює як слід. В першу чергу для економії заряду акумулятора потрібно вимкнути функцію «Важливі місця». Смартфон буквально шпигує за користувачем, зберігаючи всю історію переміщень.

Подається це під приводом видачі «корисної геоінформації», але, на мій погляд, функція в такому сценарії не працює зовсім. Схожа історія і з іншими параметрами геопозиції. У розділі «Системні служби» купа налаштувань, багато з яких можна вимкнути. Таким чином, автономність iPhone може істотно збільшитися.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.